Sai on küll maitsev, kuid sellest saadud energiat ei jagu kauaks.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. jaanuar 2017, 10:43

Oled väsinud? Ehk pistsid põske mõne toidu, mis on tõeline energiaröövel? (1)

Kui tunned end pärastlõunati väsinult, oleks mõistlik üle vaadata oma toidulaud – teadlased on kindlaks teinud, et mõned road on tõelised energiaröövlid.

· Banaanid. Kõrge magneesiumisisaldusega toidud, näiteks banaanid ja kõrvitsaseemned, tekitavad väsimustunnet, kirjutab Fox News. Magneesium on teadupoolest aine, mis lõdvestab lihaseid. Sestap söö banaane pigem enne magamaminekut.

· Valge sai sisaldab kiiresti imenduvaid süsivesikuid, mistõttu ei jagu sul energiat pikaks ajaks – kui süsivesikud lõhustuvad, on neist saadav energiasüst hetkeline, hiljem oled aga jälle väsinud. Eelista kiudainerohkeid täisteratooteid.

· Punase liha energiaks tootmine võtab kehalt palju energiat, kuigi kõhu teeb selle söömine täis küll. Et sa ei tunneks end väsinuna, eelista päeval süüa kala.

· Kirsid ja kirsimahl sisaldavad suures koguses melatoniini ning toimivad seetõttu looduslike uinutitena.

· Maiustused sisaldavad ohtralt suhkrut, mille töötlemine kehas annab kiirelt energiat, kuid see kestab lühiajaliselt – kokkuvõtteks oled pärast hoopis väsinum.

· Kohv on paljude hommikune lemmik, kuid et seegi annab kiirelt mööduva energiasüsti, tunned end pärast selle joomist väsinumana. Kui soovid päev otsa energiline olla, eelista kohvi asemel kiudainete- ja valkuderohket hommikusööki.