Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
10. jaanuar 2017, 12:50

Viis kohutavat asja, mis juhtub su kehaga, kui sa istud terve päeva (4)

Raske tunnistada, kuid elu näitab oma: ajakirjas PLoS One avaldatud uuring näitab, et kümnest ameeriklasest kaheksa veedavad peaaegu kogu oma tööpäeva laua taga istudes. Ning pole põhjust arvata, et mujal oleks need arvud teistsugused.

Woman´s Day toob välja viis kohutavat asja, mis juhtub su kehaga, kui sa istud terve päeva.

Vaid kahe tunni istumise järel hakkab kogunema halb kolesterool. Seda põhjustab tõik, et kalorite põletamine on istudes oluliselt vähenenud ning kiiresti langeb rasvajaotusega tegeleva ensüümi tase. See ensüüm mängib aga rolli ka kolesterooli juures ning istudes kaheksa või enam tundi päevas väheneb ensüümi võime muuta halba kolesterooli heaks suisa 95%, kinnitavad Ohio Ülikooli teadlased.

Lihased valutavad kogu aeg. Sageli toob istumine kaasa sundasendeid. Ja veelgi hullem – sundasendis istutakse vale kehahoiakuga. See aga toob kaasa lihasvalud, millest vabanemine on vägagi vaevaline.

Sa oled kaks korda suurema tõenäosusega kimpus rasvumisega. Istudes kalorite põletamise intensiivsus langeb ning seetõttu tekib sul kaks korda suurema tõenäosusega risk rasvuda, kirjutab ajakiri American Journal of Clinical Nutrition.

Tõuseb risk haigestuda vähki, teist tüüpi diabeeti ja südame-veresoonkonna haigustesse. Istumine on meie põlvkonna üks suuremaid terviseriske, sest füüsilise vähese aktiivsusega tõuseb risk haigestuda nimetatud tõbedesse

Tõuseb risk enneaegselt surra. Istudes vähem kui kolm tundi päevas, võid lisada oma elule kaks aastat. Kui istud aga kauem kui kuus tundi, tõuseb risk enneaegselt surra 94%.

Mida siis teha, et sellest kohutavast saatusest pääseda? Tõuse iga paarikümne minuti tagant ja liigu veidi. Püüa iga päev teha 10 000 – 13 000 sammu. Venita kaks korda päevas oma lihaseid.