Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
10. jaanuar 2017, 14:29

Mis aitaks põiepõletiku korral? (4)

Mind kimbutavad üsna sageli põiepõletikud. Milliseid vahendeid selle ennetamiseks või raviks leiab apteekidest? Kas põiepõletiku korral ilmtingimata peab antibiootikume võtma?

Vastab Triinu Entsik-Grünberg, Südameapteegi peaproviisor:

"Põiepõletiku sümptomid on:

• Valu või põletav tunne urineerimisel

• Vajadus sagedaseks urineerimiseks, ka öisel ajal

• Väike uriini hulk ühel urineerimiskorral

• Põie mittetäieliku tühjenemise tunne, nagu oleks põis täis, kuid urineerimisel väljuvad ainult mõned tilgad

• Hägune, halvasti lõhnav või veresegune uriin

• Alakõhu valu

• Mõõdukas kehatemperatuuri tõus, 37-38C

• Halb või haiglane enesetunne

Kergekujuline põiepõletik taandub üldjuhul mõne päevaga. Abi saab erinevatest apteegi käsimüügis saadaolevatest preparaatidest. Soovitav on jääda voodirežiimile, hoida alakeha soojas ja tarvitada rohkelt vedelikku (ravimteed, jõhvika mahl). Kindlasti tuleb loobuda alkoholist, kohvist ja vürtsikatest toitudest.

Kui kodused vahendid ei aita, tuleb pöörduda arsti poole täiendavateks uuringuteks.


Kui arst on määranud antibiootikumi ravi, siis tuleb jälgida täpset tarvitamise õpetust ja viia kuur lõpuni, isegi kui sümptomid taanduvad kiiresti.

Millist abi leiab apteegi käsimüügist?
.
• Erinevaid jõhvika preparaate. Jõhvikas sisalduvad komponendid takistavad bakterite kinnitumist kuseteede seintele ja nende paljunemist. Lisaks toetab jõhvikas immuunsüsteemi ning sisaldab rohkesti looduslikke antioksüdante. Jõhvika preparaate võib kasutada ka põiepõletiku ennetamiseks, sest need aitavad kaitsta kuseteede mikrofloorat. Mõningatesse jõhvika preparaatidesse on lisatud ka veel teiste ravimtaimede ekstrakte (nt kaselehed, kummel). Kaselehtede esktrakt soodustab uriini eritumist, kummel mõjub rahustavalt ja põletikku leevendavalt.

• Ravimtaimi. Põiepõletiku korral saab abi ka järgnevatest ravimtaime teedest – leesikas, pohl, kaselehed. Teesegude seast leiab ka põietee, mis koosneb mitmest erinevast põiepõletikku leevendavast ravimtaimest, mis suurendavad uriini eritumist ja vähendavad kuseteede põletikulisi vaevusi.

Põiepõletiku sümptomid kaovad varem kui inimene haigusest terveneb ehk siis valulikkus ja tihe urineerimine võivad küll järele anda aga põiepõletik ei ole veel välja ravitud. Ravi katkestamisel liiga vara võib põletik muutuda krooniliseks.

Ravimite täpsel kasutamisel ja vältides külmetust on kusepõiepõletik täiesti välja ravitav."