Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. jaanuar 2017, 13:36

KOLM KAALULANGETUSNIPPI naiselt, kes vabanes 18 üleliigsest kilost (3)

Pärast rasket haigust võttis  Jeanene Darden end kätte ja kaotas 18 üleliigset kilo. Oma kogemuse najalt jagab ta kolm soovitust neile, kes samuti liigsete kilodega kimpus.

Jeanenne Darden oli väga osav ujuja. Kord Arubal ujudes ei suutnud ta aga enam hingata ning tekkis uppumisoht, vahendab Healthy and Natural Life. "Minu sõbrad olid must 40 meetrit eemal ja nad ei kuulnud mind. Ma arvasin, et minuga on nüüd kõik," meenutab naine seda olukorda.

Õnneks kuulis naist üks sõpradest, kes lohistas ta randa. Kuid Jeanenne mured ei lõppenud, kui ta hingamine taastus. Koju tagasi jõudes diagnoositi tal raske südamepuudulikkus. Naine vaidles arstile küll vastu, sest ta on enda sõnul alati sportlik olnud.

Kaks päeva hiljem avastasid arstid Jeanenne südames rikkis klapi ning parandasid selle. Kuid südameoperatsiooni järgne taastumine oli raske ja tüsistuste rohke, näiteks tekkis samuti operatsiooni nõudnud greibisuurune väga suurt valu tekitanud tromb. See kõik tekitas ka suurt stressi, mistõttu hakkas Jeanenne rohkem sööma ja võttis juurde 18 kilo. Ta muutus raskeimaks kui ta elus kunagi oli olnud, kaaludes 84 kilo.

Varasemalt oli olnud Jeanenne alati kõhn ja atleetliku kehaehitusega. Tema elus oli kõik sujunud. Nüüd ei suutnud ta kasutada aga kodust jõusaaligi, mille tema abikaasa oli rajanud. "Ma olin nii masendunud ja kinni mõtlemises, et ma ei saa kunagi enam sama saledaks. Ma armastan riideid, kuid mu ilusad riided ei sobinud mulle enam. Ma hakkasin end vihkama," meenutab ta.

Ühel hetkel otsustas Jeanenne hakata mõtlema nii, et ainult tema ise saab teha muutusi. Ta alustas väikesest – seni vaid magustatud teed ja magusaid jooke ning veini nautinud naine jõi edaspidi ainult vett. Juba ainult see väike muutus aitas vabaneda rasvast tema reitel.

Seejärel hakkas ta jälgima, mida sõi, ning pidama toidupäevikut.

20 nädalat hiljem oli naine kaotanud 16 kilo ja rasvakõhu. Ta mahtus oma vanadesse teksadesse. Nüüd kaalub ta taas 18 kilo vähem ning tema rasvaprotsent on vaid 19. Viis kuud varem oli see olnud 35%. Ning mis kõige tähtsam – naise depressioon oli kadunud ja tema enesehinnang taastunud. "Ma olen nii õnnelik, et olen elus!" kinnitab ta  ja annab kolm soovitust, kuidas üleliigsetest kilodest vabaneda:

Joo vett! Jeanennel oli pudel mida ta pidevalt täitis ja jälgis, et joob 3,5 liitrit külma vett päevas.

Kasuta väiksemaid taldrikuid. Jeanenne vahetas kodus välja tavapärased õhtusöögitaldrikud väiksemate vastu. See aitas tal endiselt normaalselt kõike süüa, kuid väiksemas koguses.

Mõtle positiivselt. Pidev negatiivsete mõtete ketramine seab ka lihased stressi, positiivne mõtlemine paneb aga keha kõrgemal käigul tööle ja nii kaovad üleliigsed kilod kiiremini.