Lapsed

"Kõik teavad, kuidas klassiõde tütart terroriseerib, aga keegi ei saa midagi teha!" (333)

LISA KOMMENTAAR

Maie14. jaanuar 2017, 18:43
Õnneks minu laste kooliskäimise ajal selliseid "haigeid" seadusi ei olnud,aga kiusamisi tuli ikka ette.Oli olukord,kus pidin koolipsühholoogi poole pöörduma,kuid see osutuks veaks,sest tal oli kombeks kõik räägitu õpetajatetoas "äravalgustada".Läksime noorema pojaga lastepsühholoogi juurde ja seal siis saime teada,et kiusaja oli venna klassivend.Tuleb ikka õige asjatundja poole pöörduda,kes oskab õigeid küsimusi esitada.Keskmisel tütrel tekkis probleem oma klassivennaga,rääkisin klassijuhatajaga,tema lõpetas koheselt selle narrimise.Ma tahan sellega öelda,et lapsevanem saab ja peab ise ka aitama last sellises olukorras.
ärge14. jaanuar 2017, 00:34
elage Eestis - kahjulik ! Olete oma õnne najale jäetud - ja samuti teie lapsed.
kõverpeegel13. jaanuar 2017, 23:28
Õhtuleht on uudisest teinud klikimagneti. Nii armas, et inimesed probleemi üle südant valutavad. Koolikiusamine oma olemuselt on tõesti kriminaalne – tegemist noore inimese hinge haavamisega, mis kogu eluks.
Antud juhul tegemist libauudisega, mis kommentaariumis oma elu elama on hakkanud. Mis kool?, kiusaja ja ohvri nimi muudetud....
Tegelikult kardab avalikustamist meedia poodiumile kättemaksu ihuma roninud ema ise. Inimene, kes on oma senise käitumisega nii kohalike elanike, kui kooli töötajate kannatuse proovile pannud. Kes küll olid tema valijad valla volikokku???
Tüdruk, kes sina selle vahu oled üles keerutanud, kuidas sa mõtled hakkama saada uues koolis? Siin olid sul ikkagi vanad tuttavad, kes sinu jamad alla neelasid. Uues....? Või oled muutumisvõimeline?
Tüüpiline14. jaanuar 2017, 01:29
Väga iseloomulik, et kiusatavat hakatakse "poriga loopima"
Et14. jaanuar 2017, 11:57
Need inimesed, kes aru ei hakka saama, et inimestega ei manipuleerita, ei leiagi kunagi sõpru ja jäävadki teisi süüdistama.
Arne Tamm13. jaanuar 2017, 21:43
Kui mina vihasena paar sammu astun vastu, et võtit nõuda, siis viiakse mind hullumaja! Aga muidu võivad väikesed poisid tänaval kakelda nii et juuksetutid lendavad! Keegi ei vii hullumaja! Kas ma pean selle arusaamatuse pärast, mida naabrid kohe vaid tüliks nimetasid 19 aastat rohtu võtma! Mis kuradi rohi see on? Haloperidool! Erinevalt teistest olen mina ühe aasta õpetajana töötanud!
ei saa aru13. jaanuar 2017, 20:46
mina olen kõik omalaste kiusajad pihtide vahel võtnud, isiklikult rääkinud, kui vaja, ähvatdanud. Kui asi ikka ei parane (sest koolilt on tõepoolest mõttetu abi oodata, nad ei tee, ei tea, ei taha ja ei oska midagi), siis on vaja kooli vahetada. Kasvõi mitu korda. Mis teil viga on, rahvas? Ja lapsevanemad? Ei oska oma lapse eest seista või?
jälle13. jaanuar 2017, 20:16
.. tegelikult peaks õpetaja kiirelt rahva kokku võtma (lapsevaanemad kelle rühmas või klassis õpetaja on ja ühiselt koos otsustama, kas lubatakse sellel lapsel nii käituda. Lisaks milliseid meetodeid kasutatakse. Lubage lahendada asju kiusatava , kiusaja ja pealt vaatavate laste vanemad. Oleks näha kohe, kas vanemad laseksid mingil väiksel "totukesel" teisi lapsi kiusata. ja mis otsuseid ning võtteid kasutatakse. Milliseid võtteid võivad õpetajad selles lastegrupis proovida. Avatud vestlus, kõigil pole pärast ehk vajagi enam midagi teha.
politsei13. jaanuar 2017, 16:34
ma saan teepeal lape isa käest rohkem kui kooli tülisi lahendada.
keith13. jaanuar 2017, 14:08
Ja nii ongi. Kiusajatel alati õigus. Tekib küsimus milleks üldse koolidesse sots.pedagoog ,psühhiaater jne. kui keegi midagi teha ei tohi. meil ütles koolipsühholoog esimese asjana et kui ei sobi vahetage kooli. asi kestis ka nii mõnedki aastad. kui kooli tuli noorsoo politsei õpilastega klassijuhataja tundi vestlema ütles klassijuhataja et liiga range vestlus oli. tema lapsevanemana ei soosi sellist. ja valiti kohalikus ringkonnas aasta parimaks klassijuhatajaks. meie laps katkestas kooli. hea et elu katkestada ei jõudnud. proovime nüüd aastaid hiljem jätkata sealt kust pooleli jäi, varem ei olnud võimalik .lapse psühhika on paigast tänase seisuga on ta kahekümnendate alguses noor piiratud töövõimega inimene. aga hinnete poolest võinuks lõpetada kooli kuldmedaliga,
mina13. jaanuar 2017, 13:59
Jah see saab alguse juba kodust. Aga asja olemus võib peituda selles, kuidas vanemad kodus oma last karistavad. Kui ta näeb, et lasteaias keegi ei karista, ainult räägitakse ja sinna see asi jääbki. Laps kes türannib teisi, läheb pärast ikka ja jälle teisi kiusama, teistelt asju äravõtma. Seejuures ta naudib kui teised on hädas, nutavad ja samaga ei vasta.
mina kaa13. jaanuar 2017, 14:37
Need teisi terroriseerivad lapsed seepärast kiusavad ja rikuvad korda, et neil puudub igasugune karistamatuse tunne! Kodus ei karistata ja koolis ei tohi karistada- tekibki suletud ring :/ Mu hea sõbranna on algklasside õpetaja, just rääkis, et tema klassist kõige probleemsem poiss ( 2 klass alles!), kes alati segab tundi ja kiusab kaasõpilasi, kellel on kõigi õpetajatega probleeme...selle poisi päevik on õpetajapoolsetest märkustest pungil ja ikka üks ja sama, et ei allu korraldustele, segab tundi, segab teisi lapsi, vaidleb õpetajatele vastu. Kelle jaoks õpetajad märkusi kirjutavad- vanemate! See on sõnum lapsevanemale, et palun kutsu oma laps korrale, nii koolis ei käituta. Sõbranna vestles mõlema lapsevanemaga ja küsimuse peale, miks olukord ei parane ja kuidas seda poissi kodus märkuse eest karistatakse, vastati, et ei karistatagi! Ei taheta ju riielda oma pojukesega, lihtsalt kuulavad ära ja ütlevad, et ole ikka tubli laps, kuula sõna...Oi, ma kujutan ette sellist karistamatuse tundega kasvanud last, kuidas ta 17 aastaselt noortevanglasse satub, kuna on kogemata kellegi tüli käigus maha koksanud ja sinisilmselt arvanud: a mis muga ikka tehakse?
Igatmoodi13. jaanuar 2017, 12:54
Tuttav jutustas... Oli koolis tema poega keegi torkima hakanud. Lõpuks läks asi füüsiliseks, aga poeg löi torkija mööda seina laiali. Jah, vahel seepeale jama lõpeb. Aga tuttaval läks kehvemini. Kiusaja kogus karja narkareid, jälitas tema poega koduni. Vajus koos pojaga uksest sisse - "raha siia!" Raha polnud, peksti niisama majasolijaid ja võeti arvutid ära. Ei hakanud tuttav politseiga jahmerdama. Kasutas tutvusi. Selgus, et torkija käib läbi ühe kogenud krimkaga, ja ilmselt tunneb end nüüd kõva kaitse all olevat. Sellele krimkale saadeti punt rahanäljas lööjaid selga, nii et too on juba aastaid invaliid. Torkija tõmbus seepeale kaugele tagasi.
Aga13. jaanuar 2017, 12:10
kas Kaagvere enam ei eksisteeri? Plika tuleks sinna saata!
...13. jaanuar 2017, 12:53
....13. jaanuar 2017, 14:08
....13. jaanuar 2017, 14:08
Keegi13. jaanuar 2017, 11:02
EI SUUDA! Aga "pidu peab lõppema pauguga!"
Andres13. jaanuar 2017, 10:55
Need, kes ütlevad, et idagi ei saa teha, istuvad vale tooli peal. Läbi aegade on õpetajad osanud kiusamisi mitte märgata, kuid halvemal juhul on seda isegi provotseerinud. Kahju, et paljusid huvitavad ainult otsesed tööülesanded ja töötasu, tundmata huvi ülekohtu likvideerimise vastu.
Naisõigusalne.13. jaanuar 2017, 09:59
Naised ei kasuta vägivalda. Isegi mitte vaimset.
Naised on AINULT meeste ohvrid!
Naised on süütukesed!
õiglane mees13. jaanuar 2017, 11:39
kui sa tahad teada Naisõiguslane, siis naiste viha ja vägivalt jne. on hulka suurem kui sa arvad, mehed kannadavad naiste terrori all.
sõps13. jaanuar 2017, 20:38
irooniast ei saanud aru või?
?13. jaanuar 2017, 07:02
9aastat kiusamist, järgmises lõigus-kõik sai alguse oktoobris: Koolbussis kiusati väiksmat: läksin sõbranna juurde ja maja ees KOOLIKIUSAMINE. Lisaks ühised pildid FB... Kõik ei see ju ei klapi?
Kalle13. jaanuar 2017, 02:21
No ma ´i tea. Ei taha uskuda, et kooli juht ja õpetajad nii mökud on. Ja vallavalitsus.
AIR le12. jaanuar 2017, 23:46
Siin on juttu KOOLIKIUSAMISEST ! Koolis on õpetajad, kellel silmad,kõrvad ja suuauk põiki nina all. Lapsevanem on kodus või tööl,ta ei saa oma lapsele kooli appi tulla,samuti ei saa kiusaja vanemad oma last koolis korrale kutsuda. Millest siin on raske aru saada ? Kiusajale ei ole mitte mingit õigustust,kiusamine on ja jääb madala arengutaseme tunnuseks,
Kuusk12. jaanuar 2017, 22:20
Eks see lahendus toimib küll aeg-ajalt, aga üks võimalus on tuimalt omakohus teha ja seejärel ringkaitsesse võtta, et need v*rdjad midagi tõestada ei saaks.
Omast kogemusest oskan öelda, et kui üks koolikaaslane mind mõnitama üritas hakata, siis ma lõpuks surusin ta kooli trepikojas ootamatult ja jõuga vastu seina ja teatasin väga rahulikul toonil, et kui ta kasvõi korra minu teele ette jääb, siis ma peksan ta nii hullusti läbi, et ta veedab mitu kuud haiglas. Teised mõnitajad tõmbasid samuti veidi tagasi, sest pärast seda oli mul küljes hullu maine. Mõnitamise lõpetas lõplikult koolivahetus, aga too koolikaaslane ei julgenud enam isegi mu nime öelda ja tänaval kõndis pilk maas mööda. See juhtus muideks tuntud Tallinna eliitkoolis.
Mina13. jaanuar 2017, 10:27
Minul oli omal ajal selline seik selle kiusamisega.Klassis oli kiusatav poiss ja tüdruk.Mul oli tüdrukust kahju ja astusin tema eest välja.Peale seda sain ka ise kiusatavaks.Aga olen selline kange tädi,et minuga naljalt ei jännata.Ja hakkasin vastu.Kõik mis tehti mulle,tegin täpselt samamoodi vastu tagasi.Visati märja tahvlilapiga,viskasin vastu.Rikuti suusad,rikkusin samuti.Peale seda kui nähti,et hakkan vastu -jäeti minu hing rahule.Ka toda tüdrukut ei kiusatud.Tahan seda öelda,et oled mis seisus sa oled seal koolis-enda eest peab välja astuma.Ka mina ei rääkinud sellest lähedastele,et mind nokitakse koolis.Hoidsin endale kõike seda ja sain ka ise jagu.Nüüd kui mul omal lapsed siis KEELAN poistel teisi kiusata,teisi mõnitada.Olen neile rääkinud mis minuga juhtus.Ja tundub,et poisid mõistavad ning hoiavad ennast eemale sellest kiusamis epiteemiast.
Tean seda kogemust endast käest: Rääkimata kooliajast ja tööl käimise ajast!12. jaanuar 2017, 21:51
Ma mäletan 3.klassis käimist,oli 19.aprill teisipäev 1996.aasta.Kell oli 11:21-14:49 vahel.Väga paljud klassikaaslased hindasid ennast nii üle.Osad ütlesid vahetundide ajal mulle nii häbiväärseid asju.:Ja need kõlasid nii:Ma tean sinust palju asju,teen matemaatikat paremini,oskan ilma vigadeta kirjutada,tean loodusest ka palju asju.Siis mõtlesin ja vaatasin neid klassikaaslasi tõsise pilguga.Mõned pliksid näiteks ütlesid,et oh minuga ei juhtu enne kooli lõppu mitte midagi.Kunagi aastaid hiljem 9.klassi jõudes juhtusid asjad olema veel hullemad.Kui ma neid plikse nägin,siis nendest 4 jäid rasedaks.Ai ai ai,nad said kodus vanemate käest kõvasti sõimata.Kui nad mulle ette juhtusid sattuma,panid kõik järsku minema.Kool jäi pooleli.See oli neile õppetund!Vot nii!Aga mis siis nendest teistest said,kes arvasid et on A-d ja O-d.Nendele klassivendadele tehti koolis märkusi tegeamata jäänud tööde eest.Paksu pahandust,laenati üksteisele raha,aga kurat võlgu keegi ära ei maksnud.Kui neid klassis märkustega tagumises pingis nägin,siis oleksin pidanud neile ütlema nii:Kunagi ei tohi ennast kõigega üle hinnata.Kui teatasin neile,et lähen Eriinernaat kooli õppima,siis rohkem me enam ei kohtu.Siis nad hakkasid kahetsema ja mind kartma,et mulle halba elu üldse soovisid.Läksin Inernaat kooli ja siis oli mul :ajalugu,kuast,käsitöö ja kõige raskemad tööülesanded veel etemad.Nüüd kus on möödas varsti rohkem kui 20 aastat,olen ma hoopis teine inimene,kui enne.Kuid kahjuks ka tööle minnes ei ole asjad päris ausad.Kõik ütlevad,et saavad omavahel läbi,aga tegelikult ma kuulen igapäev kella 8:49-st kuni kella 15:57 teiste kohta inetusi.Hea on teisi taga rääkida,irvitada,garderoobis salaja tulesid kustutamas käia,suurte euroaluste taga rääkida rõvedusi,mõnitusi ja et mida kõike võiks veel teha.Kui on koosolekud ja värgid,siis on hirm ja vaikus kurgus ja mõtetes kinni.Kõik on jälgimise all.Nad ei teagi,et panen kirja kõik,mida teiste kohta kuulen.Noh ongi hea,saab hiljem teha kokkuvõteid.
to tean ......13. jaanuar 2017, 02:19
Kasuta ometi taandridu ja reavahesid, sellest jorust ei saa midagi aru, sest seda on võimatu lugeda!
12. jaanuar 2017, 21:43
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
14. jaanuar 2017, 15:46
Aga kust sa tead?Võib olla läheb hoopis sinu elu raskeks,vaata ette!
Inimene12. jaanuar 2017, 21:31
Vabandage aga need kes siin kirjastiili peale vinguma hakkavad on lame.. olgu.. Igatahes õpetajad teavad kuidas asi oli kes keda kiusas.. sellepärast ei tehtud midagi.. kuna see keda nö kiusati kiusas ise.. sellepärast läkski asi nii.. tema alustas selle kiusamisega.. Unuse perekond ongi see siin probleemiks.. terve küla on kannatanud nende pereall.. probleem tuleb siis kohe kõned emale.. Nende lapsed on ju inglid ei tee kunagi halba.. kes hommikuti loopis lumepallidega väiksemaid.. Selle samuse kaks poega.. teie kes laimate seda nn kiusajat siin, vabandage väga ärge uskuge seda juttu.. sotsiaaltöötaja pole isegi tema vanematega rääkinud.. ma ei oska midagi öelda kõik on vale..
kas13. jaanuar 2017, 09:03
Näpp jäi Enter klahvi külge kinni?
Inimene12. jaanuar 2017, 21:31
Vabandage aga need kes siin kirjastiili peale vinguma hakkavad on lame.. olgu.. Igatahes õpetajad teavad kuidas asi oli kes keda kiusas.. sellepärast ei tehtud midagi.. kuna see keda nö kiusati kiusas ise.. sellepärast läkski asi nii.. tema alustas selle kiusamisega.. Unuse perekond ongi see siin probleemiks.. terve küla on kannatanud nende pereall.. probleem tuleb siis kohe kõned emale.. Nende lapsed on ju inglid ei tee kunagi halba.. kes hommikuti loopis lumepallidega väiksemaid.. Selle samuse kaks poega.. teie kes laimate seda nn kiusajat siin, vabandage väga ärge uskuge seda juttu.. sotsiaaltöötaja pole isegi tema vanematega rääkinud.. ma ei oska midagi öelda kõik on vale..
Päriselt12. jaanuar 2017, 20:58
Kool ei ole midagi teinud? Targutajad lisage juurde...direktor, klassijuhataja, õpetajad, sotsiaaltöötaja, noorsoopolitseinik, piirkonnapolitseinik, Rajaleidja spetsialistid. Kõik soovisid probleemi lahendada. Ainuke, kes ei olnud nõus koostööd tegema oli "kiusatava" ema. Sellise ...piiks... ühe laua taha ei istu, politsei kõnele ei vasta, jm! Mida muudab antud artikkel? Mitte midagi, ainuke soov on kooli halvas valguses näidata ja sellel hoopis suurem eesmärk...
põhjus13. jaanuar 2017, 08:04
Kommentaari toon näitab väga hästi seda, et ohver tegi õigesti, et ei tee koostööd. Paistab, et ta on raskelt süüdi et on ohver. Kiusaja ja kool ei ole midagi teinud. Ohver on see, kellega arveid õiendama peab.
Anonymous13. jaanuar 2017, 12:18
See artikel muudab ehk nii palju, et koolis töötavad ebakompetentsed tegelased hakkavad omi pakse ja laisku per...seid liigutama ja kui nad seda ei suuda, siis Haridusministeerium peab hakkama seal kollektiivi väljavahetamise peale mõtlema, ning peab hakkama ise seda olukorda lahendama.
POHJUS12. jaanuar 2017, 19:45
Suurel osal opetajatest on suva. Kuna neil puudub moraal.
See ongi pohjus
12. jaanuar 2017, 21:02
Mina võtaksin julguse kokku ja kutsuksin kõik kooli kiusajate kannatajaid kokku.Ja siis rääägiksin sellest ise,kasvõi enda kooliaegadest!
Selle kooli õpilane12. jaanuar 2017, 23:14
Vabandage aga meie saame selle nö kiusajaga väga hästi läbi ja ta ei ole kedagi kiusanud.. see tekst on puha vale.. mitte keegi ei karda teda.. see keda nö kiusati ta koolis ei käinud aga külavahel pani väga julgelt ringi..
Selle kooli õpilane12. jaanuar 2017, 23:14
Vabandage aga meie saame selle nö kiusajaga väga hästi läbi ja ta ei ole kedagi kiusanud.. see tekst on puha vale.. mitte keegi ei karda teda.. see keda nö kiusati ta koolis ei käinud aga külavahel pani väga julgelt ringi..
põhjus13. jaanuar 2017, 08:00
See et keegi saab kiusajaga läbi ei ole mingi tõestus, et kiusamist ei toimu. Sinu kommentaar näitab väga hästi kuidas suhtutakse kiusajatesse ja ohvritesse. Sellepärast jäävadki kiusajad võitjaks.
Jah13. jaanuar 2017, 08:57
Suurem osa lugejaid muidugi ei usu, aga tegemist võib
tõesti olla olukorraga, kus ajakirjandusse ei ole pöördunud tõeline ohver, vaid hoopis inimestega manipuleeriv intrigant
ringkaitse 13. jaanuar 2017, 09:33
läksin emana oma lapse kiusajate kamba vastu .Tuldi isegi ukse taha mind hirmutama.Lapsevanemad keerati üles.Kiusatav on süüdi koos suguvõsaga. Vabandasin kiusajate ees, tahtsin nende nägusid näha- milline võidukas naeratus.Ega ma selle pärast alla ei andnud.Aega läks suutsin kamba laiali lüüa Kiusaja on nii hea kõik saavad temaga nii hästi läbi-laus pugemine ,või teened.
Eve12. jaanuar 2017, 18:58
Neid kommentaare lugedes tekib tunne, et ka siinkirjutanud täiskasvanud ei ole tavalisest kiusajast sugugi paremad. Kiusamine ju tekibki sellest, et ei osata ennast panna teise inimese olukorda ning suurendatakse oma tähtsust ja võimu kellegi teise või tema arvamuse allasurumisega. Üsna mitmed kommentaatorid ütlevad siin hinnanguid ja sõnu teiste kõnelejate suhtes, mida laste suust koolis ei kuule. Tänapäeva demokraatlikus ühiskonnas tuleb arvestada kõigi osapooltega. Kedagi ei saa hukka mõista ja veel vähem koolist välja visata või jumal teab mis avalikku häbistamist korraldada, see tekitab ju veel suurema trauma, mis edaspidi ei aita kuidagi sellele inimesel toime tulla. Tavaliselt saab lahendada selliseid olukordi vastaspoole tunnete kirjeldamise ja üksteise mitte alandamisega ning ühiste kokkulepetega. Raske on hinnangut anda, sest vastaspoole seisukoht puudub.
to tolerant12. jaanuar 2017, 19:57
Oled sa artikli ikka läbi lugenud või lahmid niisama? Või et ei saagi kiusajat hukka mõista? Artiklis olev koolitüdruk sattus teise tüdruku kiusamiseobjektiks seetõttu et astud algklassi õpilaste eest välja, kui see kiusajast tüdruk neid juustest kiskus. Kuna ta astus julgelt vahele, sattus ta ise kiusu objektiks. Kiusajast ei saa jagu isegi ta enda vanemad, ega ka ohvri vanemad, keda ta saadab pikalt ("Mis sa mutt kobised!" jne) Direktor ei tee vaid vastas Õhtulehele traditsioonilise "asjaga tegeldakse". Politsei on võimetu. Ja sina soovid kiusajale pai teha?
12. jaanuar 2017, 21:03
See paneb mindki mõtlema!
kohutav12. jaanuar 2017, 18:36
Kas teate, et eestis on olemas politsei ja selle poole tulebki pöörduda, sest tapmisähvardus on tõsine kuritegu ja sellised ähvardajad ja käsutajad peavad saama karistatud, ka selliste vanemaid tuleb karistada, või suunata kiusaja psühhiaatri juurde, midagi peab ju ette võtma.
Mari12. jaanuar 2017, 18:40
Paraku pole Reeli VIP, kellele jookseb kiirelt appi ja võtaks tõsiselt midagi ette.
12. jaanuar 2017, 18:35
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Grete13. jaanuar 2017, 10:38
Tundub, et kiusaja ringkaitse on õhtuks töölt koju jõudnud j akommenteerib hoolega...nii sarnased kommentaarid järjest...Sina, oma ühe OSAPOOLE jutuga tead käi õige kuu peale! Aga oleks muidugi kõigil huvitav teada, mis sellel teisel OSAPOOLEL siis tagant torgib, et teist lausa aastaid kiusata ja mõnitada??? Räägi meile ka!
Jah13. jaanuar 2017, 12:08
Ja mis seda 'aastatepikkust' kiusamist tõestab ? See, et keegi pöördub ajakirjandusse ja midagi väidab ( teades kui hellad on inimesed kiusamisteema suhtes ), ei tähenda veel, et asjad nii ongi nagu ajakirjandusse pöörduja väidab.
olen näinud kiusamist12. jaanuar 2017, 18:33
Põhjus on selles, et tegelikult on koolil ja õpetajatel suva. Suurel osal neist puudub moraalitaju.
Tegemist on moraalitu ajajärguga. Nähtavasti tuleb hakata harjuma sellega
M12. jaanuar 2017, 17:56
Ma ei hakka kedagi siin kaitsma ega kedagi pooldama. Siiski inimesed kõik mida te loete ei ole puhas kuld. Ei ole see "kiusaja" ingel ega ka "kiusatav" ingel. Kõigil on omad vead. Mul tekib ka küsimus, miks ei ole teist osapoolt ära kuulatud ja seda avalikustatud. Kui terve klass seda "kiusajat" kardaks siis miks nad temaga läbi saavad ka koolivabal ajal? Sellepärast, et kardavad ? Miks see sama "kiusatav" alles sept-okt postitas igasuguseid asju oma FB lehele koos "kiusajaga" ja teatas kui kallis see "kiusaja" talle on? Kiusaja käskis? Endiselt rõhutan, et ma ei kaitse nn "kiusajat", kuna ka tema on vigu teinud. Lihtsalt imestama paneb see, et olen sellest olukorrast teadlik ja tean kuidas selle "kiusatava" ema käitub ja kuidas see "kiusatav" ise käitub. Pidage mind nagu kõiki teisi siin selleks samaks kiusajaks või tema vanemateks aga ka minul endal on nende kahe inimesega kokkupuude olnud, kus see "kiusatav" mind käte ja jalgadega tagus, sõimas mind l`´tsiks jne. (Kusjuures olen täiskasvanud inimene). Emaga kontakti võttes ei saanud sealt midagi muud, kui tuldi oma lapsele järgi ja öeldi, et mina valetan ja tema tütar ei teeks kunagi nii. Seega kulla lugejad, ma ei väida et koolikiusamist ei ole, kindlasti on, ka mind kunagi kiusati. Aga tahan teile südamele panna, et pole mõtet hukka mõista enne, kui te 100% teate kas see on tõsi mis kirjutatakse või mitte. Ja nagu öeldakse" surmamõistetutel" on ka õigus viimasele sõnale, seega kas ei peaks ka selle teise osapoole jutt avalikuse ette tulema?
...12. jaanuar 2017, 22:11
Fb-lehelt kadusid kommentaarid kui nõiaväel. Ilmselt taipas see niinimetatud kiustav isegi, et alles hiljutised vastastikused komplimendid: "Awww, kui armas sa oled mu musuke", "Ikka sinusse mu kullakallike", ei lähe kohe kuidagi kokku artiklis toodud halaga aastatepikkusest kiusamisest ja terrorismist. Kustutada ju võid, tibuke, aga see ei muuda midagi. Kes sind ei tea, ei oska kusagilt vaadata, kes teab, sellele pole tõestust vaja, et alles hiljaaegu olite lahutamatud kui p.... ja särk.
Valetaja elu on ikka raske küll...
tekitab imestust12. jaanuar 2017, 17:23
Et millest lähtub meil modereerimine. Loogiliselt võttes tuleks kõrvaldada solvanguid ja roppusisisaldavad kirjutised. aga näib, et iga pikem ning asjalikum kirjutis suunatakse "igaks juhuks" moderaatorile. samas kui nii mõnigi lühike ajuvabadus kohe läbi läheb.
Kirjutasin pikema kommentaari massiteadvusest, karjainstinktist, liidripositsiooist, karja sisevõitlusest, kiusamise põhjustest, moraalsest tasemest j.n.e. Ning tsiteerisin vahelduseks ka kunagist akadeemikut Gustav Naanigi. Haritud inimesena ei kasuta ma kunagi enda väljendamiseks solvanguid ega roppusi. Aga arvake ära mis juhtus? Ikka ootseoones modereerimisele! Nii öelda igaks juhuks. Et kes liiga teaduslikku juttu ajab, siin peitub kindlasti mingi kaval salamõte, mis vajab välja sõelumist!
ja12. jaanuar 2017, 17:43
seepärast, et hulga aega kaotsi ei läheks tuleb kirjutada jupphaaval erinevate nimede all ning sellised sõnad nagu NEeg.er teisiti musta ehk räpanahaline läheb läbi küll
???12. jaanuar 2017, 16:56
Aga mida siin teha saabki? Sest meil on ju peamine igasuguste kiusajate ning huligaanide inimõiguste kaitsmine, nende eneseteostamise toetamine. Ohvrite õigused on hoopis teisejärgulise tähtsusega. Erilise kaitse all on aga need kiusajad ning peksjad, kellel on mõned kruvid ning mutrid veidi paigalt ära loksuma hakanud. Sest nemad on ju erivajadusega ning erivajadused tuleb rahuldada esmajärjekorras. Teistel, ohvritl soovitatakse sellistel puhkudel vaid olla sallivad ning suhtuda erivajadustega isikutesse mõistvalt.
Ronja12. jaanuar 2017, 16:20
Koolis vastutab lapse eest kool.Tavaliselt on kiusaja "juhr, kes on haaranud oma võimu alla ka teised. Kuna keegi ei taha kiusatavaks saada,siis kiusatav ongi üksi. Sellest kiusajast eluaegne kiusaja,seda kiusakust võib kontrolli all hoida,kuid on ütlus "küürakat parandab vaid haud". Vanemad ei saa siin suurt midagi ära teha. Vanemate sekkumine teeb asja palju hullemaks. KOOLIKIUSAMISE eest vastutab kool. Peale õppetundide peab kool ka õpetama inimeseks olemist ja see peab vajadusel käima koos lastebanematega. ÕPETAJAD, TEHKE OMA TÖÖD SÜDAMEGA JA SÜDAMETUNNISTUSEGA. Nad peaksid häbenema,et ei taha-julge kiusajat korrale kutsuda.
Instinkt12. jaanuar 2017, 17:13
Tegu on loomariigist vägagi tuntud karjainstinktiga. Kus karjas käib võitlus liidri positsiooni pärast. Nii on see hundi ja koertekarjas, ahvikarjas j.n.e. Isegi lehma ning kanakarjas. Kus kerkib esile liider, kes end jõu ning vägivallaga teiste üle kehtestab. Muidugi leidub mõningaid teisigi liidrikoha igatsejaid, seetõttu tuleb liidril end pidevalt "näidata". Konkurentidele nende koht kätte. Aga kui hetkel võistlevat konkurenti polegi, siis tuleb end profülaktika mõttes ikkagi vahetevahel karja eesnäidata. Et teistel võimalik vastuhakk juba eos lämmatada. selleks tuleb oma jõudu näidata mõne nõrgema peal. Võistlus käib ka kamba ees - teise, kolmanda ning neljanda koha pärast. Kuid keda siis peksta või kiusata, ega ometigi endast tugevamat? Ei, nii võib veel ise koslapi saada ja senise positsioonigi kaotada. Tümitada tuleb ikka kindlasti nõrgemat. Et kõik näksid ning kardaksid. Liidrit ja tema positsiooni respekteeriksid. Samuti ka teisi juhtfiguure.
Küsimus on selles, kas homo capiens on iidsest pimedatest karjainstinktidest üle või mitte. Kellel on kõrge moraaliga põhimõtted ja hea lastetuba, need ei hakka rusikakangelast mängima ning seetõttu satuvad pigem ise isolatsiooni. Esile kerkivad aga füüsiliselt tugevad, jultunud ja ajuvabadindiviidid.
Kunagi massiteadvusest kirjutades märkis tollane popp akdeemik Gustav Naan, et nii nagu iga kett on sama tugev, nagu on tema kõige nõrgem lüli. Täpselt samuti käitub mass sama nõmedalt nagu selle kõige ajuvabam esindaja.
AIR12. jaanuar 2017, 18:19
Vastutab kool...aga mida teevad siis vanemad....kas need ei vastuta millegi eest...see on nende laps
12. jaanuar 2017, 20:10
Vanemad väidavad et nad ei saa ka ise oma lapsest jagu.
Siiri13. jaanuar 2017, 10:41
Muidugi ei saa lapsest jagu, kui oled ta vaid siia ilma toonud ja see on kõik! Kui vanemad ei saa lapsest jagu, siis hoidku kodus kinni, 4 seina vahel. Sellistel vanematel ei ole mitte mingisugust õigust saata niisugune ihuvili ühiskonda, teiste sekka, maadelgu ise oma lapsega!
Aitab12. jaanuar 2017, 15:47
HARIDUSMINISTER12. jaanuar 2017, 16:19
uurer.3312. jaanuar 2017, 19:09
Ei aita siin Ministri tagasiastumine midagi. Ei ulatu uue Ministri silm ja käsi igale poole. Kooli Direktor peab tasemel olema. (ja kasvõi nuudi abil, ilmtunnistajateta kiusajale pisikese "noomituse" tegema) Aga kes viitsib ja tahabki seda korralagedust ohjeldada, liiati, kui "laste õiguste piiramine" on kõvasti keelatud.
12. jaanuar 2017, 19:26
Ministril on omadega tegemist küllaga ja lisa on tulemas.
Kummaline13. jaanuar 2017, 15:53
Selliseid õpetusi ei tohiks netis jagada.
Olen korduvalt ebasobivast kommentaarist märku andnud, aga kommentaar ikka alles.
tjahh12. jaanuar 2017, 15:47
kirutakse küll ühte küll teist, aga tuletagem meelde mis ajast alates viidi koolides sisse pearaha süsteem. Kui ma ei eksi siis toimus see aastatel 1992-1994 kui haridusministriks oli Paul-Erik Rummo. Kui varem saadeti koolikorra süstemaatilised rikkujad koolirahu huvides erikoolidesse, siis uue korra tingimustes ei hakanud koolide direktsioonid neid pätikesi-kiusajaid enam koolist välja heitma koolile makstava pearaha vähenemise tõttu. Ja probleem on jätkuvalt päevakorras ning kellelgi pole võimu, õigust või ka mõistust seda lahendada. Kas jäämegi ootama uut Viljandi lahendit või midagi veel hullemat?
12. jaanuar 2017, 15:41
meil see anonüümsus on ka nõme asi. kiusaja võib teha mida tahab.
aga kui ikka avalikkuse ette rebida, küll siis junn jahe on.
tõde12. jaanuar 2017, 15:37
egemist / 14:15, 12. jaan 2017
on väga tavalise ja väga väikese maakooliga, mida artiklis nimetatud "kiusatu" ema on aastaid terroriseerinud, nõudes, et tema lapsi koheldaks kui kõrgemaid olendeid, kes on väljaspool kooli käitumisreegleid ja hindamissüsteemi. Kuna külainimesed teavad, kellega tegu, ei tunta kaasa. Pigem tuntakse headmeelt, et need lapsed koolist ära viidi ja kool terrorist pääses. Ajakirjanik on oma töö teinud väga lohakalt, tuginedes vaid ühe osapoole jutule. Nimelt on algusest peale kõik teised lapsed väitnud, et õilishingeline väiksema kaitsja oli tegelikkuses kiusamisele ässitaja, kes lihtsalt valetab ja manipuleerib. Väikese koha asi: kõik teavad kõiki ja tunnevad kõiki ja teavad ka, kus peitub tõeline probleemide allikas. Koolikiusamine on kole ja jube asi, praegusel juhul ei ole aga sellega tegu. Tegemist on kavala, valeliku ja manipuleeriva tütarlapsega, kes oma ema õhutusel ja toel on harjunud alati ja kõiges õigust saama, olgugi, et tal seda õigust ei ole ning emaga, kes ei suuda tunnistada, et ka tema lastel on puuduseid (tütar on valetaja, poisid terroriseerivad mõnuga endast väiksemaid ja vanainimesi, öelda midagi ei saa, sest saad vastuseks "minu ema tuleb ja näitab sulle" ja tõesti... ega ema tulemata ei jää, parimal juhul tuleb veel isa... ning see ongi teinud neist lastest karistamatud).
võtke ära -12. jaanuar 2017, 16:32
...see dubleeritud ja ilmselt kiusaja enda kirjutatud kommentaar ometi! Mis pagana tõde see on? Ise saad ka aru, kui haige su jutt on ning ebaloogiline?Kuidas see kiusatav on harjunud tänu emale alati kõiges õigust saama? Ei ole ju saanud mingit õigust, kui inimest 9 aastat kiusatakse! Sa mine ja võta parem õigekirja tunde, maakas! Mida tähendab sõna puuduseid?
Jaa-jaa12. jaanuar 2017, 18:32
Ja mis tõestab, et 9 aastat on tõesti kedagi kiusatud ? Kui pikemalt järele mõelda ja eriti veel 16:32 lugemise järel, tekivad tõesti mõtted, et kas tegemist ei ole 'kiusamislooga', kus püütakse hoopis inimestega. manipuleerida ja tegeliku olukorra kirjeldamine mõnda asjaosalistest väga häirima on hakanud. Tundub, nagu 'vaene kannataja' võtaks siin sõna, sest tõde võib hakata välja tulema.Ja sõna maakas näitab inimese labasust.
13. jaanuar 2017, 08:01
Kus te teate, et see 9 aastat on õige jutt?
Ära muretse 8:0113. jaanuar 2017, 10:44
...küllap on ajakirjandusse esitatud vettpidavad materjalid, mis tõestavad, et 9 aastat on kiusatud! Sul hakkas hirm ve? Me ei ela keskajal, kui keegi lihtsalt kaebab teise peale ja nii on. Tõestusmaterjale pole, usutakse lihtsalt...Mis puutub meediasse, kehtivad ikka väga ranged reeglid, et info peab olema kontrollitud ja tõene, enne, kui kirja pannakse. Ma ei usu, et ajalirjanik või väljaande peatoimetaja nii kergekäeliselt oma töökohaga riskivad. Ja sina lõpeta om apasundamine siin! Usun, et saad paraja karistuse!
Noo?13. jaanuar 2017, 12:16
Vettpidavad materjalid? Kui väidetavalt ei ole keegi midagi teinud ( ei õpetajad ega politsei ), kes siis seda 9 aastat saagat on jäädvustanud ja mis on tõestusmaterjaliks ? Kiusatav ise või tema vanemad kogusid 9 aastat asitõendeid?
nonoo13. jaanuar 2017, 14:42
sina 12:16 rahune juba ükskord maha, ole kena! Kas on juba väga hirmus olla, et kõik teavad, missugune vastik inimene sa oled ? Küll sa näed neid tõestusmaterjale ja loodan, et arestimajas!
Et13. jaanuar 2017, 17:18
Huvitav, mis ajast meie riigis suvalisi kommenteerijaid, kes ilmselt mõne asjaosalise jaoks ebameeldivaid küsimusi esitavad, aresti panema on hakatud? Mõned inimesed vist arvavad tõesti, et teevad, mis tahavad ja ähvardavad kõiki.
Juku12. jaanuar 2017, 15:24
Eestlastest lastele ei osata korralikku eesti keelt õpetada ning nüüd tahetakse veel vene lapsed eesti keeles õppima panna - see tekitab koolis pingeid ja need kasvavad koolivägivallaks
La 12. jaanuar 2017, 15:01
Ja emme jääb uskuma seda, mis polegi tegelikult tõsigi.
kiusajad 12. jaanuar 2017, 15:20
on tavaliselt argpüksid, sõnad nendele ei aita---pimedas nurga taha ja selline keretäis et jääb meelde.
La12. jaanuar 2017, 14:59
Inimesed te võite kõik kirjutada ja arvata, mis te tahate. Aga tegelikult teie ei tea mis nende kahe tüdruku vahel võis juhtuda ja miks üks hakkas teist kiusama. Igaüks võib näidata oma emmekesele pisaraid ja valetada terve raamatu kokku ja emme jää
To:La12. jaanuar 2017, 15:10
Tundub, et sa oled ise kiusaja, lapsi sinul kindlasti ei ole. Mitte üks laps ei jaksa, ei taha TEESELDA aastaid pisaraid ja seda, et teda kiusatakse. Mis küll võis kahe tüdruku vahel juhtuda, et üks osapool ei oska erimeelsusi mõistlikult lahendada ja teist kiusab? Ehk ei ole talle seda enda vanemad õpetanud, vaaat nõndamoodi! Kes emmekesele valetavad, on ikka kiusajad ja ikka sama jutt: ma pole midagi teinud. Tead tule ja räägi kohtupingis, kui sulle videomaterjal ja muu nina ette pannakse, kas siis laulad sama laulu, et kiusatav on oma emmekesele kõik kokku valetanud? Sa hoia oma lõuad parem ja ära raiska oma aega haledatele eneseõigustustele siin kommentaariumis!
La-la-la12. jaanuar 2017, 15:19
Juhtus või mitte,aga kas juhtub aastast aastasse ja päevast päeva?Kes vaimuhaige on neist sel juhul?
to arvaja12. jaanuar 2017, 14:59
Ei pruugi olla nii. Õpilased tahavad olla ägedad, teistega kaasa minna.
Mind kisas aastakümneid tagasi pool kooli, see oli kambavaim.
Kooris mõnitati, kooris karjuti mulle inetusi.
küsimus12. jaanuar 2017, 14:41
Miks arvatakse, et kiusajatel on midagi kodus korrast ära ? EI pruugi.
Üks minu kiusajatest 35 aastat tagasi oli õpetajate tütar, väga eesrindlik, lõpetas keskkooli kuldmedaliga.
vastus12. jaanuar 2017, 14:54
Ära aja hülgemöla! Seepärast ongi kodus korrast ära, kui kiusaja vanematele on teatatud, et nende võsuke on kiusaja ja selle rääkimise tulemusel olukord ei parane! Kui kodus oleks olukord korras ja vanemad tõesti huvi tunneksid, kuidas nende laps teiste lastega käitub ning ise ka panustaksid sellesse, et laps ei teeks idiootsusi- sellisel juhul kiusamine lõppeks ja kohe! Nii lihtne ja loogiline ongi. Kui on selline kiusaja, kes tegutseb süsteemselt AASTAID, on vanemad 150% ükskõiksed ja võimetud. Sinu õpetajate eesrindliku tütre jutt on puhas muinasjutt :-)
to 15. 3613. jaanuar 2017, 14:32
Kiusajaid oli palju, mitte ainult õpetaja tütar.
Kas peaaegu tervel klassil oli kodus midagi korrast ära ?
Mina olin tõrjutu, minu kodus olid tõesti asjad korrast ära.
Kui oleksin emale kaevanud, oleks tulnud pahandus, näe, milline sa oled, keegi ei salli sind jne.
ja kust sa tead, et tal kodus kõik ok oli12. jaanuar 2017, 15:36
kas see, et on õpetajate laps ja eeskujulik õppija, tähendab, et kodus on kõik ok???
võib olla oligi see pinge ja tuupimine ja nõudmine ja hinnete tagaajamine see, mis selle lapse teist kiusama ajas? ta elas enda pingeid nii välja. sa ei või teada, mis toimub koduste seinte vahel.
Üldse12. jaanuar 2017, 16:59
ei huvita ka, mis nende kiusajate kodudes toimub. See, et neil on kodus halb elu ei anna neile õigust teiste elusid rikkuda. Kas siis kiusatav on süüdi, et kellegi emme ja issi sunnivad õppima?
to vastus13. jaanuar 2017, 14:29
Muide selle kuldmedaliga lõpetanu õpetajast vanemad ise samuti mõnitasid teatud õpilasi.
Kui ma oleks sellele õpetajale kaevanud, et ta tütar kiusab, oleks ta mu välja naernud, sest mina olin ju imelik ja tõrjutu, seega süüdi.
...12. jaanuar 2017, 14:40
Tänapäeva kiusaja vanemad on ka kiusajad.
Nad õigustavad oma last ja ei näe ja tahagi näha, et laps käitub sobimatult.
Ja kui õpetaja läheb ütlema, siis on ka õpetaja loll, mõttetu jne
arvaja12. jaanuar 2017, 14:35
Kiusaja on ise väga haige inimene, seepärast elabki teiste kallal end välja. Kui suudaksid lapsed, keda kiusaja kiusab, seda kõva häälega välja öelda, kuigi siis jah tormab see tegelane kallale, aga teada, et kiusajate kodud on väga jamad kodud. Nii ongi. Kõik kiusajad saata erikooli ja vat siis vaadata, mida nende vanemad ütlevad oma võsukese eest. Muudkui aetakse rind ette siin eestis, et prioriteet, et koolides kord majasse, aga tegelikkus räägib muud keelt.
12. jaanuar 2017, 15:06
Paljudes töökohtades toimub samuti kiusamine. Kuid töökiusamistest ei räägita.
töökuisamine12. jaanuar 2017, 15:23
No kulla inimene, tööl käivad ikkagi täiskasvanud inimesed, kes peaksid suutma ise enda õiguste eest seista! Keegi ei pea täiskasvanud inimest töökiusamise eest küll kaitsma. Kui oled kõik teinud, et töökiusamisest võitu saada ja see tulemusi ei anna, siis otsi omale uus töö! Keegi ei ole kohustatud 20 aastat sama töö peal, samas firmas olema, pane ennast maksma ja näita kiusajatele koht kätte, et sa saavutad paremaid tulemusi mujal! Aga lapsed on lapsed ja seetõttu nad vajavad teatud juhtudel täiskasvanute kaitset ning sekkumist. Töö ja koolikiusamine pole ikka üks ja sama,
12. jaanuar 2017, 19:00
netikiusamisest samuti
14. jaanuar 2017, 16:06
Tead,sul on selle töökiusamse kohta tulnud hea mõte.Kui ma ausalt ütlen,et ega tööle saabumise ja töö alustamise ajal ei ole need inimesed nii head,kui arvasin.Meie firma töötajaid ootab sel kevadel ja suvel karm kontroll.See tähendab seda,et ees ootavad tülid ja konfliktid.Väga vähe on neid,kes on head.
ligi 50 aastane naine12. jaanuar 2017, 14:35
Olin ise ka 35 - 40 aastat tagasi koolikiusamise ohver, see oli ränk.
Õpetajad kuulsid, aga tegid näo, et midagi ei näe - ei kuule.
leo12. jaanuar 2017, 14:34
Selgub, et moderaator õigustab vägivalda ja terrorismi. Varem õigustas natslike kollaborantide tegevust ja stalinistlikku vallutuspoliitikat Jaapani suhtes. Huvitav, kui kaugele on veel võimalik minna
Riia12. jaanuar 2017, 14:13
Kooli kiusajad pole ainult lapsed.Minu arust on suuremad kiusajad õpetajad.Toon kohe ühe näite.Minu tütar oli algklassides väga tagasihoidlik,Klassijuhataja tegeles näitringiga.Ja kui mõni uus näidend võeti valiti alati ühed ja samad õpilased.Isegi ei küsitud klassis ,kes tahab osaleda.Minu tütar tõstis algul ikka käe,et tahab ka osaleda,aga seda lihtsalt ei nähtud.Ja kui ta vanemasse klassi jõudis ei huvitanud see teda enam,kuigi siis juba kutsuti ,sest klassijuhataja muutus.Minu arust peab klassihuataja olema õpetaja mitte paarile õpilasele vaid tervele klassile.
aa12. jaanuar 2017, 14:32
Tundub, nagu räägiksid sellest klassist, milles õpib minu laps. Õpetaja valis samamoodi näidenditesse oma lemmikuid. Enamasti kolleegide lapsi. Isegi arenguvestlusel hindas lapsi näitlemise järgi. Umbes nii, et "naiselik tüdruk(mehelik poiss) ja hea näitleja?! Aga selline eelistamine algab juba lasteaias. Alati valiti näidenditesse ja esinemistele ühed ja samad lapsed. Eks õpetajad ja muusikaõpetaja tahtsid parimat tulemust, aga mina tahan ka vahest oma last muus rollis näha, kui üks kaheksateistkümnest päkapikust.
õpetaja12. jaanuar 2017, 14:35
Kulla inimene, näidendis valitakse näitlema silmatorkavad õpilased. Julged, aktiivsed,valju häälega, ilmekad jne.
Mul ka tere klass soovib osaleda. Isegi julgemad vennad ei saa laval näitlemisega hakkama ja ei tee seda mis vaja.
Ega kehalises ka õpetaja ei saada võistlustele neid, kellel puudub selleks anne ja võimed.
Niisama oma lõbuks näidelda ju saab, aga kui eesmärgiks on konkursid ja festivalid, siis lihtsalt pole võimalik kõikidele pearolle jagada.
Ja see pole õpetaja poolne kiusamine.
12. jaanuar 2017, 15:10
to õpetaja
Kuidas te siis koolides seda pagulaste näitlemist kavatsete teha?
Kas sa ei arva, et ka teisi lapsi kaasa tõmmates sisendad sa nendesse usku endasse ja julgust esinemiseks. Või soovid sa koguaeg et sinu klass oleks parem? Siis on ju mängus su enda ego.
rein12. jaanuar 2017, 14:12
selge et põhjuseid on palju : kodu mõjud, keegi on loomult sadist ja leiab üles masohhisti, keegi soovib endale staatust uppida, mõni ongi noor Hannibal
proov12. jaanuar 2017, 15:11
kirjutasin sõna "pagulane" ja kommentaar läks kohe modeleerimisele. :)
Ei saa mitte vaiki olla!12. jaanuar 2017, 14:12
Näib, et vaid ajakirjandus toob välja need jubedused, kuidas paljud koolid lasevad ühe või paari kiusaja tõttu kannatada kogu ülejäänud klassil, ehk siis normaalsetel lastel, kes oskavad käituda ja tahavad õppida. Kuidas on see võimalik? Meil on isegi vastavad seadused olemas, et kool on kohustatud tagama turvalise õppekeskkonna ja selle eest vastutab kooli juhtkond jne. Kuidas on võimalik, et neid seadusi ei täideta? Kooli juhtkond peab võtma selle vastutuse ja kiusaja koolist sõna otseses mõttes välja viskama, vanemate enda vastutusele! Seisma peame siiski enamuse, ehk kogu ülejäänud klassi, kogu kooli eest! Ja kindlasti kiusajate vanemat enimed avalikuks! Väga õudne on lugeda, kuidas algklassilapsed õpetajatele vastu hauguvad ja õpetajad peavad neid OTSIMA kooli pealt ja tundi PALUMA...alles sügisel oli see juhtum ju...Sellistel ülekäte läinud (täpsem oleks öelda lastud) lastel ei tohi olla kohta teiste seas, ei lasteaias, eg akoolis ja juhtkonnal ON seadusega see õigus nad õppeasutusest elimineerida. Las kiusaja vanemad otsivad ise lahendusi, see ongi nende, kui lapsevanemate kohustus!
Seadus12. jaanuar 2017, 16:55
Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus ütleb , et koolikohustuslikku õpilast ei saa koolist välja arvata (kui ta pole 17 aastat vana ja õpib oma piirkonna koolis)
§ 28. Õpilase koolist väljaarvamine
(1) Õpilane arvatakse koolist välja:
1) kui õpilane või piiratud teovõimega õpilase vanem on koolile esitanud sellekohase taotluse;
2) kui õpilane on asunud haridust omandama teises üldhariduskoolis või välisriigi õppeasutuses ja talle ei rakendata välisriigis õppimise ajal käesoleva paragrahvi lõiget 3;
[RT I, 11.07.2013, 1 - jõust. 01.09.2013]
3) kui koolis ei viida õpinguid läbi klassis, kus õpilane peaks õpinguid jätkama;
4) kui õpilane oma käitumisega ohustab teiste turvalisust koolis või rikub korduvalt kodukorda, välja arvatud koolikohustuslik õpilane;
5) kui õpilane põhiharidust omandades puudub mõjuva põhjuseta õppetundidest ning teda ei ole seetõttu võimalik järgmisse klassi üle viia, välja arvatud koolikohustuslik õpilane;
6) kui õpilane ei täida nominaalse õppeaja jooksul gümnaasiumi lõpetamise tingimusi ja tema õppeaega ei ole individuaalse õppekava kohaselt pikendatud;
7) kui õpilasele on gümnaasiumis õppides ühe õppeaasta jooksul pandud kolmes või enamas õppeaines üle poolte kursusehinnetena välja «nõrgad» või «puudulikud»;
8) kui õpilane mittestatsionaarses õppes õppides ei ole viie järjestikuse õppenädala jooksul õppetööle ilmunud, välja arvatud koolikohustuslik õpilane;
9) kui õpilane omandas haridust koolis, mis korraldab õpet vanglas või kasvatuse eritingimusi vajavate õpilaste koolis ning ta vabastati vanglast või kasvatuse eritingimusi vajavate õpilaste koolis viibimise tähtaeg lõppes;
10) kui õpilane on täitnud põhikooli või gümnaasiumi lõpetamise tingimused ja talle on väljastatud lõputunnistus;
11) õpilase surma korral.
(2) Gümnaasiumi kodukorras võib sätestada täiendavaid aluseid gümnaasiumist väljaarvamiseks.
(3) Põhiharidust omandavat õpilast, kes ajutiselt omandab välisriigi õppeasutuses sama taseme haridust, ei arvata nominaalse õppeaja jooksul kooli õpilaste nimekirjast välja, kui talle rakendatakse välisriigis õppimise ajal vanema taotlusel koduõpet. Üldkeskharidust omandavat õpilast, kes ajutiselt omandab välisriigi õppeasutuses sama taseme haridust, ei arvata nominaalse õppeaja jooksul kooli õpilaste nimekirjast välja, kui ta jätkab välisriigis õppimise ajal õppimist eksternina.
[RT I, 11.07.2013, 1 - jõust. 01.09.2013]
(4) Õpilase koolist väljaarvamise korra kehtestab valdkonna eest vastutav minister.
(5) Õpilase koolist väljaarvamise otsuse teeb direktor, arvestades käesolevas paragrahvis sätestatut.
Paragrahvid13. jaanuar 2017, 10:54
Oh jubedust! Selline seadus, et alla 17 aastast ei saa koolist välja visata tuleb kindlasti ära muuta! Mu tütretütre klassis, 3 klassis käib üks poiss kes esimesest klassist alates on olnud ebaviisakas, sõnakuulmatu, pidevalt segab tundi, et teised lapsed ei saa keskenduda, vahetunnis kiusab teisi, lööb jne. Päevik on talmärkustest punane, aga vanematel on sügavalt suva! Lapselaps nutab, ja räägib mulle:"Vanaema, ma ei kuule tunnis pooli asju, sest see...poiss muudkui naerab tunnis ja lobiseb!" Ega pole muud, kui peame kooli vahetama ning eelnevalt välja selgitama, EGA uues klassis selliseid pätilapsi pole!
tegu12. jaanuar 2017, 13:37
to Õpetaja 12. jaanuar 2017, 14:37
Tänapäeval on teisiti, sellest räägitakse.
Aga 30 - 40 aastat tagasi tehti nägu, et koolivägivalda ei olegi.
Õpetaja12. jaanuar 2017, 13:33
Kahjuks on jah nii, et juhtkond ei toeta ka seda õpetajat, kes soovikski ehk last aidata. Olen ise olnud mõlemal poolel. Lapsevanemana oligi tunne et pole muud teha kui lapsele ise kuidagi abi pakkuda või teist kooli otsida. Koolid ei soovi tegeleda selliste asjadega, eitavad ja on pigem kiusajate poolt. See on ikka 99 juhul 100-st nii. Kurb aga tõsi. Avaldused kooli suunal politseisse ja meediasse, ehk paneksid kedagi asja tõsisemalt võtma?! :(
Täitkem seadust12. jaanuar 2017, 13:18
Kui kool seaduse täitmist oma territooriumil tagada ei suuda tuleb lapsevanemal taotleda koolilt koolituslitsentsi äravõtmist. Selline kodanikualgatus aitaks ühtlasi ka koolivõrku korrastada.
siadus12. jaanuar 2017, 14:40
Tüüpiline näide ilmaliku riigst ja tema saamatusest paljudes inimlikes küsimustes. Sellised asjad kuuluvad hingehoidja valdkonda, kelle kasutuses on hoopis teised väärtused kui politseile.
papid hoidke eemale12. jaanuar 2017, 17:45
Usu toomine kooli suurendaks jamasid 10x
sõgedad12. jaanuar 2017, 13:11
Ja kes see on kes sinu tütre eest peab välja astuma või teda kaitsma? See kiusamine ON SINU TÜTRE PROBLEEM, mitte kiusaja probleem. Isegi kui sa suudab selle kiusaja tegevuse lõpetada kolmanda osapoole abil, jätkub see kiusamine kellegi teise poolt ja JÄTKUB KOGU SU TÜTRE ELU AJA!. Kas sa plaanid kogu eluks oma tütrele politsei kõrvale panna?
Ja vasta endale ise MIKS SINU TÜTAR ON KIUSAMINE OBJEKT JA MIKS MITTE ÜLEJÄÄNUD KLASS!!!??? Sinu tütar on see kes peab asja lahendama, mitte keegi kolmas!
...12. jaanuar 2017, 13:22
Ja see peaks kiusaja vabandus olema, et ohver ei suuda end kaitsta? Tüüpiline õel eestlane, alati ohver süüdi ja kiusaja võib nagu viiemees edasi tegutseda. Teiesuguste pärast need riiukuked veel agaramad ongi, sest keegi kaitseb ja sellega jääb kiusajal õigust ülegi. See on umbes sama hea kui keegi tuleb tänaval vastu, lööb Teil silma siniseks ja varastab rahakoti ära, ise olite süüdi, et seal kõndisite, tegite end vargale kättesaadavaks.
sõgedad12. jaanuar 2017, 19:32
Kiusaja kaob kohe kui ohver käitub nagu ülejäänud, ehk siis annab vastulöögi. Kaob kogu probleem igaveseks! Kiusamise ohver provotseerib end kiusama oma äbariku ja ara vm eba olekuga. Sellised kiusajad ei terroriseeri ülejäänuid? Miks? Taipad ise järeldusi teha?
to sõgedad15. jaanuar 2017, 00:12
Nii ongi, vähemalt minu puhul oli. Olingi äbarik, kes ei julgenud vastu hakata.
kle12. jaanuar 2017, 13:27
ära karju siin midagi. ja lõpeta kiusamine ära. iga aasta käib mingi kiusamise jutt. ei saa nüüd inimese moodi käituda. vaata, mis sinu probleem on? tegele sellega ja ära sõima ja kiusa.
12. jaanuar 2017, 13:30
Ema v]itleb elueest tytre turvalisuse nimel, aga....mida sa tallad tuult, kui koik on tyhja...
Ei ja veelkord ei ...12. jaanuar 2017, 13:38
Ole ma sinu jutuga päri.
O.T12. jaanuar 2017, 13:44
Mida ma just lugesin, 13:11 ??? See, et kedagi kiusatakse on ta enda probleem? Mingi peast soe oled natuke? Probleem on selles, et kiusaja vanemad on lihtsalt looma kombel paljunenud ning visanud oma mädaõuna tervete õunte keskele! Vaat sedasi on. Kahjuks ei anna paljud lapsevanemad aru, et lapse sünnitamisega kaasneb väga suur vastutus: kasvatada, õpetada, valmistada inimene ette ühiskonda minemiseks, lasteaeda minemiseks jnw jne! Koolilapsega pole enam selles mõttes midagi peale hakata, rong on läinud ja temast sirgub mäda täiskasvanu!
12. jaanuar 2017, 14:25
külmikuga12. jaanuar 2017, 16:07
ja arvutiga saad manuaali kaasa, aga lapsega ei saa.
Diana12. jaanuar 2017, 16:22
Mis manuaali sul vaja? Elementaarseid eluks vajalikke teadmisi peab suutma iga lapsevanem õpetad oma lapsele: kuidas olla viisakas, kuidas töhelepanelikult kuulata (et vahelesegamine EI ole ok), kuidas olla aus, kuidas märgada ebaõiglust, kuidas hoida puhtust ja oma asju korras jne. Selleks, kulla inimene ei pea mingit manuaali olema. Need on teadmised, mis igal last soovival täiskasvanul peavad endal selged olema, vastasel juhul toob ta ilma vastutustundetu koletise, ühiskonna heidiku, kes enda ümber vaid segadust ja kurjust külvab...
to 13:4412. jaanuar 2017, 19:33
Sa oled ise peast soe! Räägi ära miks see "mädaüun" ei kiusa kogu klassi? Kuidas siis nii?
Ka kunagi olnud kiusamise ohver ...12. jaanuar 2017, 13:55
--- kiusamine --- on väga vana ajalooga ja köikjal maailmas. Ohver/ohvrid on nörgemad inimesed kes ei julge mingil pöhjusel oma arvamust välja öelda, kartes, mida teised arvavad ytlevad. Söltub olukorrast kus kiusamine toimub ja kellega, alaealisega vöi täiskasvanuga. Meil köigil on siin ilmas koht päikese all ja olla tolerantsed kaasinimeste vastu. Köik saab alguse kodust vanemate suhtumisest. Kui laps kodus näeb kuuleb kuidas vanemad omavahel suhtlevad ja teistesse inimestesse suhtuvad, sealt saab alguse ka lapse maailmanägemus. Eestlastel on väga magus ytlemine, -mida kylvad seda löikad-.Yks jutt on see mida kirjutab SL Öhtulehe artikkel teine on selle loo reaalne tegelikkus. Millest see kiusamine alguse on saanud. Kui tegelikku töde ei tea on vöimatu aidata. Kui inimesed eriti noored siis teismelised on eriti otsesed oma väljaytlemistes ja tunnete näitamisega käitumises. Kuid olukorrale asjakohaselt läheneda saaks kindlasti balansi.
Ongi nii?12. jaanuar 2017, 13:56
Kas kiusatav
peab minema püssiga kooli ja ennast kaitsma?
?12. jaanuar 2017, 18:48
Aga12. jaanuar 2017, 14:13
Miks ta, ehk siis teine INIMENE on ühe slata (sinu slatast tütre?) kiusamise objekt?
Mina eesti kodanikuna tahaks seda ka teada -ma ei tahaks elada nii nõmedas riigis ja kuigi ma võiks vanusepoolest olla selle slata isa siis ma pigem kütaks pee viilikirja ja sakutaks korralikult läbi. Pole mõtet mingit häma ajada, et kiusatav on süüdi - mis on põhjus, ära lahmi tühja!
to sõgedad12. jaanuar 2017, 14:52
Loe artikkel ikka korralikult läbi enne, kui kommima asud
to sõgedad12. jaanuar 2017, 15:20
tuleb välja ,et sa oled ka ise olnud kiusaja ja sinusuguseid olen nii mõndagi korrale kutsunud ja nii,et sa roomad mul poris ja mõnitaks sind nagu sa ise oled teinud teistega.Ja on ka teisigi võimalusi ja ilma tunnistajateta.Ma pole elus kedagi kiusanud ja mind ei ole ka keegi kiusanud,aga kui olen kiusajaid korrale kutsunud,siis tulem on olnud positiivne ja hiljem on mind teretatud ja viisakalt käitutud.
A12. jaanuar 2017, 13:04
Siin olete küll kõvad mehed igasuguseid sõnu keelama ,aga seal , kus ainult näpuliigutusest ei aita -seal olete te täielikud mökud ja ümmargused nullid !
Kiusajad avalikuks!12. jaanuar 2017, 13:04
Soomlaste eeskujul peaks tõesti olema kiusaja ja tema vanemad need, kes uue kooli peavad leidma.
Miks peaks kiusatav üle elama järjekordse trauma saades lisaks kõigele "karistatud" sellega, et peab lahkuma oma harjumuspärasest koolikeskkonnast, õpilastest ja õpetajatest. Näiteks kui kool on mingi kallakuga (kunsti, muusika jms), peab kiusatu sellest kõigest loobuma ja KIUSAJA ÕILMITSEB SEAL EDASI.
Õigus.12. jaanuar 2017, 13:53
Küll kiusaja leiab uue objekti,keda kiusata.
sageli12. jaanuar 2017, 16:10
juhtub ka nii, et kooli vahetanud kiusatavat hakatakse ka uues kohas kiusama. See on miski ebakindluse värk, mida tunnetatakse.
sageli-le12. jaanuar 2017, 17:34
Jah,juhtub, ja ühes kohas lõppes see tütarlapse enesetapuga,kui kiusamine talle uude kooli järele tuli...
A 12. jaanuar 2017, 13:02
Siin te keelate küll kohe samad sõnad ,mis kiusaja kasutab -
12. jaanuar 2017, 13:17
sa oled ka üks kiusaja? kardad nime avalikustada või?
liane12. jaanuar 2017, 13:02
Inimkarja sündroom. Kiusatav on ise ka sageli imelik ning halva koduse kasvatusega lapsed kasutavad seda inimkarjas olles ära. Üksikuna nad vaevalt julgeksid või tahaksid kedagi kiusama hakata. Aga karjas annab teisi manipuleerida.
Loomulikult ei ole kellegi imelikum olemine õigustus tema kiusamiseks. Kahjuks sageli ei aita kiusamise vastu ei ussi-ega püssirohi. Kui oled hall hiireke, siis muutuvad aina julgemaks ja kui julged vastu hakata, tembeldatakse sind end agresiivseks või hulluks.
Teinekord on ajend kisamiseks naeruväärne ja inimesed huvitavalt õelad. Mäletan, et 1969.a. keegi koolikaaslane hüüdis mõned korrad möödujatele midagi stiilis jänes või küülik , naabriplika andis talle koleda hüüdnime ja avalikustas selle ca 25 a. hiljem . Iime sattus rahva naerualuseks, ehkki oli end vahepeal nii väliselt kui sisemiselt harinud ja oli vähemalt tollal üpris ilusa välimusega. Töökaaslased näiteks olid nördinud, et ei suutnud lolli ära tunda ja olid teda üle 10 a. targaks pidanud, mees ehmatas samal põhjusel ära jne.jne.
Kurb lugu. Aga siin pääsmist pole ja aitab ka kiusajate põlgamine, sest nad on tegelt viimane saast. Halvem variant on suitsiid, sest see nagu annabki õiguse kiusajale.
Kerttu12. jaanuar 2017, 13:00
Mis toimub? Pm ükski "selle kooli õpilane" ei tunne õigekirja, rääkimata sõnastamisest nii, et oleks loetav ja mõistetav.
Möh12. jaanuar 2017, 12:57
Kas see on Vinni Pajusti kool jälle?
Kooli vastutus12. jaanuar 2017, 12:55
Kasutatud allikas "Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus -Riigi Teataja"
§ 44. Vaimse ja füüsilise turvalisuse tagamine koolis
(1) Kool tagab õpilase koolis viibimise ajal tema vaimse ja füüsilise turvalisuse ning tervise kaitse.
(2) Õpilaste ja koolitöötajate vaimset või füüsilist turvalisust ohustavate olukordade ennetamise, neile reageerimise, juhtumitest teavitamise, nende juhtumite lahendamise ning käesoleva paragrahvi lõikes 7 sätestatud meetme rakendamise kord sätestatakse kooli kodukorras kooli pidaja nõusolekul.
(3) Õpilaste ja koolitöötajate vaimse ja füüsilise turvalisuse ja tervise kaitseks ning vaimse ja füüsilise vägivalla ennetamise abinõude rakendamiseks kooli kodukorras sätestatu kohaselt loob võimalused kooli pidaja ning selle korraldab direktor.
(4) Vägivalla ennetamiseks tagatakse koolis järelevalve õpilaste üle kogu õppepäeva vältel. Ruumide ja territooriumi kasutamine korraldatakse võimaluse piires selliselt, et see aitaks ennetada õpilaste ja koolitöötajate vaimset või füüsilist turvalisust ohustava olukorra tekkimist.
(5) Kool võib õpilaste ja koolitöötajate turvalisust ohustava olukorra ennetamiseks ning olukorrale reageerimiseks kasutada kooli territooriumil jälgimisseadmestikku turvaseaduses sätestatud tähenduses ja korras, arvestades isikuandmete kaitse seaduses sätestatud nõudeid.
(6) Jälgimisseadmestiku kasutamise kord sätestatakse kooli kodukorras.
(7) Õpilaste ja koolitöötajate turvalisuse ning piiratud teovõimega õpilaste üle järelevalve tagamiseks võib kool kontrollida kooli hoonest või territooriumilt sisse- ja väljaliikumist ning piirata statsionaarses õppes põhiharidust omandava piiratud teovõimega õpilase kooli hoonest või territooriumilt väljaliikumist.
???12. jaanuar 2017, 13:05
Loen ja imestan- seadused ja paragrahvid ju täitsa olemas!!! Ehk siis koolid, kus lastakse kiusajatel tegutseda ja lulli lüüa ju sõna otseses mõttes RIKUVAD seadust! Järelikult on võimalik Haridusministeeriumisse kaevata ja kel vähegi võimalik, võtke oma lapse kaitseks advokaat, koguge piisavalt tõendusmaterjale, et teie last on tahtlikult kiusatud ja andke kohtusse, jumal küll, mida te ootate! Oma laps ju kannatab! Kogu tema ülejäänud elu ja toimetulek kannatab, mis võib MUUTUDA, kui vanemad tõesti lõpuks tema kaitseks midagi toimivat ette võtavad.
Kooli vastutus12. jaanuar 2017, 17:16
Täpsem viide ka, linki ei võimalda panna
Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus (2010, https://www.riigiteataja.ee/akt/ 13332410)
olles ise kogenud12. jaanuar 2017, 12:44
kahjuks on, nii, et ka õpetajad kiusavad neid kiusatavaid õpilasi ja mõnuga
konn12. jaanuar 2017, 13:08
to appi! 13. 1712. jaanuar 2017, 15:02
Olin ise 35 aastat tagasi koolikiusamise ohver ja sul on tuline õigus.
Täpselt nii.
Mind kiusati koolis ja kiusati edasi tööl, nüüd pea 50 - na suudan ennast kaitsta.
appi!12. jaanuar 2017, 13:17
Otse loomulik sest kiusamise taga ei ole mingi müstiline olevus nimega "kiusaja" vaid tavalised kooliõpilased. Ja nagu loeme, ka õpsid. Kiusamine on kiusatava probleem mile ta peab ise lahendama! Kui kool lõpeb ja probleem pole lahendatud siis jätkub kiusamine mingis muus vormis ja seda töökohal või ükskõik kus mujal! Kas siis peab ka kolmas isik appi tulema? Et nagu kellegil peab kaitse terve elu kõrval käima?
Et12. jaanuar 2017, 13:45
Isegi kui keegi on teistest erinev, saamatum või haigem, siis normaalsed inimesed pigem toetavad teda või vajadusel eemalduvad temast, aga see on vist siinsele kiusupunnile liiga keeruline jutt. Ilmselt on nüüd kiusaja vanemad lahingusse asunud, sest laps ise ei oska korralikult kirjutada ja kõik tundsid ta kohe ära.
Su jutt on haige.12. jaanuar 2017, 14:19
Ma juba tahaks selle ülbuse tõttu sul lambid segi lüüa, tule, ma ootan, ma ei jäta mõttes seni su siunamist. Pagana ahv oled, mitte inimene!
to Et12. jaanuar 2017, 15:04
Olin aastakümneid tagasi koolikiusamise ohver ja hiljem kiusati töö juures.
Vaata ei ole neid normaalseid inimesi, kes toetavad.
Inimestel ükskõik.
to appi12. jaanuar 2017, 15:28
oi ,kuidas tahaks sind kiusata ja nii et sul elulõpuni meelde jääks
12. jaanuar 2017, 13:17
sellised autorieteedipuudusega õpetajad kiusavad. normaalne õps paneb sellised paika. aga nad lähevad siis kaasa, sest siis saavad selliste poolt tunnustust. sellised peaks kohe koolist lahkuma.
tõde12. jaanuar 2017, 12:42
on see, et enamus "teadjaid", sellest koolist on peaaegu kirjaoskamatud. Kui ikka põhikooli lõpus ei suuda arusaadavat teksti tekitada, siis ei aita miski.
Joller12. jaanuar 2017, 12:37
Koolikiusajad tuleb koolist välja saata - las otsivad omale uue kooli, ei ole nii, et kiusaja peab lahkuma. Kui tuleb ka ära saata terve klassitäis õpilasi, siis olgu või nõnda. Küsimus on selles, kas seadus seda võimaldab. Kui ei võimalda, siis tuleks muuta selliselt, et hakkaks võimaldama. Kiusajale ei ole midagi hingeharivamat kui see, kui ta peab ise uues keskkonnas ja hapras olukorras hakkama endale kohta otsima.
Bumbum12. jaanuar 2017, 12:35
Koolikiusamist on alati olnud.see jääb ka tulevikus olema.inimene ei erine palju loomariigist kus nõrgemad ära süüakse. Olnud ise nii kiusatava kui kiusaja rollis soovitan kiusatavatele ainult koolivahetust mida kaugemal seda parem.kahjuks ei oska öelda kas see enam nutipluti ajastul aitab.
peeter L12. jaanuar 2017, 12:35
Poisid lähevad ja räägivad selle sadistiga----kohe muutub heaks.
12. jaanuar 2017, 12:48
Paar joulist sonavottu ja probleem lahendatud!
Raivo12. jaanuar 2017, 12:33
Võib kiusaja isal kangiga jalad pooleks lüüa,küll ta siis oma last ka kanseldab.
mõhk12. jaanuar 2017, 12:27
Lapsevanem õpetagu plikale noa kasutamist. Andres Lutsari raamatus on näidatud kuidas nuga hoida tuleb. Ja kõik kiusaja lähenemiskatsed tuleb püüda noaterale.
Tundub huvitav teema.12. jaanuar 2017, 12:26
Paar soovitust:
Kiusatav peaks mõtlema välja kuidas ta saaks kiusamisest näiteks videosalvestuse. Tänased telefonid võimaldavad seda ja ei maksa ka palju, kuhugile mitu telefoni panna üles kasvõi ja salvestama (on ju pulte millega saab lülitada salvestamist sisse-välja) kui kiusamine ilmneb või tundub, et on kohe-kohe algamas. Võib end lohutada teadmisega, et ükskord saab ka kiusaja oma palga. Olen ise noor mees, kunagi ka vanemad tondid kiusasid koolis kambaga. Põhikiusaja ühel peoõhtul sattus aga suurte onude otsa ja sai nii hullusti peksa, et suri peksu tagajärel keset tänavat lihtsalt ära. Isiklikult annaks sellele praeguse teema kiusajale kasvõi jalaga näkku, vahet ei oleks isegi, et tütarlaps, vägivallale ei ole põhjendust, veelenam asjata vägivallale ja terroriste ma ei salli. Teeks diili - pimedates nurgatagustes võib nii mõndagi juhtuda
minumeelest12. jaanuar 2017, 12:26
On asi ses emas endas, laseb 9 aastat oma last kiusata ja väidab, et keegi teda ei aita. Et midagi ei saa teha aga kohe avalikustada ja kooli nimi ajakirjanike hambusse anda. Kohe. Milleks sa kannatasid 9 aastat. Mis tähendab tuleb ette kiusamisi igas koolis nagu siin kirjutavad, kui tuleb ette, siis kohe avalikustada ja seni kuni õpetajad ja koolide juhtkonnad hakkavad liigutama. Kurja teinud õpilase vanemad kooli punasele vaibale jne...kuni koolist väljaviskamiseni. Tervet teksti ei lugenud aga kui on tegemist mõne kõrgel kohal passivate vanematega kelle laps on hooleta jäetud ja seepärast kiusab teisi, siis tuleb lastekaitsesse minna ja ajada asju seni kuni tulemus käes. Nüüd ei osata koolipättiega toimetada. Täitsa imelik kohe. Lõpuks on ka ministeerium olemas. Oma viga ja mõmlus niimoodi lasta asi käest ära, kes kaitseb last kui mitte oma ema ja oma isa.
jah12. jaanuar 2017, 12:30
Soomes vahetab kooli kiusaja. Selline erinevus on.
Ah mis plärad12. jaanuar 2017, 12:45
Kui on tähtsa nina jõnglane siis teades eestis vohavat korruptsiooni siis ei tule selelst midagi kui kuskile lastekaitsesse jooksed. Uuri elu, ära lahmi.
Tundub...12. jaanuar 2017, 12:12
...et pool kommentaariumist teab täpselt ja rohkemgi , kuidas asjad tegelikult on ning kõik võib tõepoolest vastupidi olla, kui must-valgel kirjas.
huvitav kui 12. jaanuar 2017, 12:10
ajakirjanik seda lugu kokku pani, kas ta ei uurinud seda ka vastaspoole käest. Tundub, et lugu on kuidagi ühe inimese jutu järgi kokku pandud.
12. jaanuar 2017, 11:57
ühesõnaga politsei väidab, et ei saa tapmisähvarduse peale midagi teha? see on vist õunausside politsei õunausside riigis :D
12. jaanuar 2017, 12:46
Siis hakkab polla ametisse, kui laibad letis!
Peh.12. jaanuar 2017, 12:49
Politsei sul viigutab, need istuvad mune laiaks. Tean keskeestis kooli kus alaealised tarvitavad narkootikume, kellegi mure ei ole. Politseid ei huvita. Ju on niiditõmbaja mõni rikkuri võsuke (ei imesta kui viljandi bemmilendur), niisugustest seostest ei tee politsei väljagi, sa võid nimed, kuupäevad jne neile ette visata - siis ka ei liigutata. Eesti riik A.D. 2017, mis teha.
xxx12. jaanuar 2017, 11:53
Kiusamist on igas koolis .Kiusamine jätkub edasi lasteaias ja koolis niikaua ,kui seadused vedelad on.Olgem ausad väljaspool kooli on ka kiusamist.Eriti 13,aastaste poisikeste seas ,kes teavad vabakasvatuse seadusi.
Ehtne näide- Eveliniteemaline artikel12. jaanuar 2017, 12:33
Kiusamine kestab kuni surmani, kiusajad ei kao kuhugi, koer ajab karva, kuid kombeid ei muuda
ABC12. jaanuar 2017, 11:45
See üks osa pool võib kõike kokku rääkida aga teine osapool ei ole saanud midagi rääkida ja kus on kooli direktori sõna? Ma käin siin koolis ja see Reelika karjus ise üle bussi et sellel tüdrukul on aega ja ärge laske teda ette!!!
möga12. jaanuar 2017, 11:20
ikkagi, miks ei kirjutata nimedest . kes see kooli direktor on ? kes psüholoog ?jne. kindlasti mingi eliitkooli sooviga asutus.
Tegemist12. jaanuar 2017, 14:15
on väga tavalise ja väga väikese maakooliga, mida artiklis nimetatud "kiusatu" ema on aastaid terroriseerinud, nõudes, et tema lapsi koheldaks kui kõrgemaid olendeid, kes on väljaspool kooli käitumisreegleid ja hindamissüsteemi. Kuna külainimesed teavad, kellega tegu, ei tunta kaasa. Pigem tuntakse headmeelt, et need lapsed koolist ära viidi ja kool terrorist pääses. Ajakirjanik on oma töö teinud väga lohakalt, tuginedes vaid ühe osapoole jutule. Nimelt on algusest peale kõik teised lapsed väitnud, et õilishingeline väiksema kaitsja oli tegelikkuses kiusamisele ässitaja, kes lihtsalt valetab ja manipuleerib. Väikese koha asi: kõik teavad kõiki ja tunnevad kõiki ja teavad ka, kus peitub tõeline probleemide allikas. Koolikiusamine on kole ja jube asi, praegusel juhul ei ole aga sellega tegu. Tegemist on kavala, valeliku ja manipuleeriva tütarlapsega, kes oma ema õhutusel ja toel on harjunud alati ja kõiges õigust saama, olgugi, et tal seda õigust ei ole ning emaga, kes ei suuda tunnistada, et ka tema lastel on puuduseid (tütar on valetaja, poisid terroriseerivad mõnuga endast väiksemaid ja vanainimesi, öelda midagi ei saa, sest saad vastuseks "minu ema tuleb ja näitab sulle" ja tõesti... ega ema tulemata ei jää, parimal juhul tuleb veel isa... ning see ongi teinud neist lastest karistamatud).
tegemisele vastuseks12. jaanuar 2017, 14:43
Su jutt pole muud, kui eneseõigustus taunitavale käitumisele! Antud juhul EI OLE tegemist koolikiusamisega? Kiusatav on selline, kes on alati harjunud kõiges ÕIGUST saama??? Tegelt ka? Siis on ikka kummaline küll, et 9 aastat ei ole ju ta ÕIGUSt saanud! sa ise ei saa aru, et sinu jutt jookseb rappa? Kuna ema toetusest ei ole 9 aastat abi olnud, pöörduti ajakirjanduse poole, mis on ainuõige tegutsemine! HÄBI sul olgu, oled siis see kiusaja ise või tema vanematest keegi- hoian pöidlaid, et saaksid ärateenitud karistuse ja põlguse osaliseks! Ptüi!
Raha Hääl12. jaanuar 2017, 11:15
Olen nõus eelkõnelejatega, et raha on ainus, mis paneb rattad käima! Kuni 18 aastaseks saamiseni vastutab lapse eest või vastutavad vanemad, on ju nii? Järelikult, kui see laps rikub korda, kiusab teisi koolis ning on muidu sõnakuulmatu, vastutavad selle eest vanemad ja peavadki vastutama! Koolil võiks tõesti olla õigus selliseid ükskõikseid vanemaid trahvida ja ikka korralike summadega! Kui ikka kogu palk läheb trahvi maksmisele, küll siis lõpuks last ka kasvatama hakatakse kodus...Kui kiirust ületad või avalikku korda rikud, siis ju maksad trahvi? Järelikult maksad ka siis, kui su hoolealune, alla 18 aastane laps teisi terroriseerib. Ja kui ei maksa, nõutakse täpselt samamoodi sisse, nagu teised trahvid...ikka kohtutäiturid, konto arestimine jne. Kogu raha läheks koolile. Kui paljud koolid lagunevad, vaadake! Kõik saaks korda lõpuks- koolid muutuvad kiusajatevabaks ja samas puhtaks ja remondituks, sest kiusajate vanemad maksavad selle kõik kinni! Väga õiglane mumeelest.
ha-haa12. jaanuar 2017, 12:19
Vaatasite eilset "Pealtnägijat"? Sellega ongi kõik öeldud. Mitte keegi ei saa midagi teha..
Allan12. jaanuar 2017, 12:28
No kui ei tehta midagi, siis teeb omakohus ja nii, et ka keegi midagi teada ei saa ja jällegi midagi teha ei saa...Näkkuirvitajatega tuleb rääkida nende endi keeles. Võrdne peab olema...
mh12. jaanuar 2017, 11:15
Sõitsin tsikliga tütar sabal kohale ja soovitasin tegelastel viisakas olla.
Ilusti ütlesid head päeva ja puha.
Tütre kiusamine lõppes sekundi pealt.
12. jaanuar 2017, 13:20
hahaaa. lähevad sellised vä.rd.id ja keeravad veel oma kamraadid üles ja saab veel rohkem kiusu. igasugu olukordi on.
Brunn12. jaanuar 2017, 11:07
Kott pähe ja pisut kolki ning sõnad peale. edaspidi see terrorist uut kotti ei soovi. Riik-politsei-seadused õpetaja ei aita.
12. jaanuar 2017, 11:12
Ole nyyd normaalne. Miks sa mainad "kiusajat"? Seal ei old seda kirjas mida kiusatav tegi. Ta on juu ise enamus asjadest syydi!! Olen selle kooli õpilane tean mis toimub juu tegelikult!!
Kuule "old",12. jaanuar 2017, 12:25
võitled siin terve hommiku, et kiusajat kaitsta! Oled ise see kiusaja või mõni tema kamraad? Kirjapildi põhjal saab väita, et õppimisega sa seal koolis küll ei tegele! Old, old!
Et12. jaanuar 2017, 12:49
Selle asemel, et siin oma kirjaoskamatust ja labasust avalikuks teha, võiks millegi kasulikuga tegeleda
12. jaanuar 2017, 11:13
Kõik tuleb puhtalt välja rääkida ja tuleb kuulata kahte osapoolt mitte kuulata ainult ühte ja siis kommentaarijad on targad kui seda loevad kus te teate et see artikkel on puhtalt aus?
12. jaanuar 2017, 11:17
See polegi puhta aus juu. Selle pere puhul (Kiusatava) nende poolt pole keegi kunagi syydi. On old endalgi selle perega probleeme old. Koolis on paljudel old. Mittte kunagi pole keegi teine syydi old.
Aga muidugi12. jaanuar 2017, 11:24
Kiusatav ütleb alati: mina ei teinud! Mitte ei tule mõlemat osapoolt KUULATA, vaid konkreetsed tõestusmaterjalid lauale panna! Pange kooli kaamerad üles (kus veel ei ole) ja vaadake konkreetseid materjale, kes keda kiusab ja kuidas, vaat siis on kiusajal ja ta emmekesel suu vett täis! Krt, tänapäeval on võimalik absoluutselt kõike tõestada ja see pole raske! Kuidas need õpsid muidu ise rahulikult magada saavad, kui teavad, et ühte, kahte last kiusatakse ja nemad lihtsalt vaatavad pealt...
old12. jaanuar 2017, 13:36
Mida tähendab eesti keeles sõna OLD?
Tean, et 12. jaanuar 2017, 14:28
Mu ca. 10 aasta eest surnud vanaema ka vahel ütles nii, oleks ta praegu 95 aastane. OLD tähendas tema jaoks "olnud". ajalises mõttes ehk siis asi või tegevus mis kunagi aastakümnete eest aset leidis. Ühesõnaga, see tatikas kes nii siin kirjutab neid komme, ta kas on mingi vana inimesega liigapalju koos olnud või siis lihtsalt ongi mingi kiiksuga, kui viimast siis ilmselgelt ei aita muu kui ülikõva peks, siis enam ei ole tal vaja koolis käia ja kaob tegelikult ka kiusamisetahe ära - siis pannakse sotsiaalasutusse kus saba rahumeeli lihtsalt läbi elu ratastoolis vegeteerida
Jess!12. jaanuar 2017, 12:19
Lihtsad lahendused all the way!
väikese koha sündroom12. jaanuar 2017, 11:06
Mis, kas 90-ndad on tagasi? Siis olid maakoolidel oma kohalikud sponsorid (ettevõtjad), kelle lapsed mõnikord käitusid kui kooli valitsejad. Õpetajad ja direktor ei näinud tavaliselt midagi.
Uunu12. jaanuar 2017, 11:02
Eesti debiilistub: lapsevanemad ja nende järeltulijad, sh. hariduselu juhtijad. Siis tulebki haarata relv ja probleem ise lahendada.
12. jaanuar 2017, 11:48
Ja koorekiht istub siinsamas ÕL kommentaariumis
ei poolda vägivalda12. jaanuar 2017, 10:58
kuid pimedas nurga taga teha tümaks, ei puutu see argpüks enam kedagi, liigselt ninnu--nännutate sõnadega.
Jah12. jaanuar 2017, 11:20
Ainult sõnad sellisele ei mõju. See on mõtlemiskoht kõigile: vanematele, õpetajatele jt.
Hmmm12. jaanuar 2017, 10:57
See kõik tekst on väga vale siin.. selle kooli õpetajad on ühed parimad õpetajad keda ma tean.. ning on olnud mul probleeme on kohe need lahendatud.. sellel emal on tähelepanu vajadus lihtsalt.. nagu vabandage aga see kõik tekst on vale lihtsalt.. määritakse valet teile pähe aga ise te seda ei tea kuna te ei tunne seda niiöelda kiudajat.. see keda nö kiusati kiusad ise seda last.. karjus üle bussi, et ärge teda ette laske, et tal aega on.. ajab oma emale lihtsalt pada ja mul on kahju et ema seda kõike usub.. sest ta tütart ei saa usaldada, valetab.. tõsiselt selle lapse ema isegi ei tea kuidas ta tütar ise käitub..
Hmmm12. jaanuar 2017, 10:57
See kõik tekst on väga vale siin.. selle kooli õpetajad on ühed parimad õpetajad keda ma tean.. ning on olnud mul probleeme on kohe need lahendatud.. sellel emal on tähelepanu vajadus lihtsalt.. nagu vabandage aga see kõik tekst on vale lihtsalt.. määritakse valet teile pähe aga ise te seda ei tea kuna te ei tunne seda niiöelda kiudajat.. see keda nö kiusati kiusad ise seda last.. karjus üle bussi, et ärge teda ette laske, et tal aega on.. ajab oma emale lihtsalt pada ja mul on kahju et ema seda kõike usub.. sest ta tütart ei saa usaldada, valetab.. tõsiselt selle lapse ema isegi ei tea kuidas ta tütar ise käitub..
Ja12. jaanuar 2017, 14:02
KP12. jaanuar 2017, 10:57
Kas te tõesti usute kõike mida kirjutatakse? Siin koolis on kõik kõige paremas korras ja see tegevus toimub küla vahel ja kool on kõik teinud!!!!
kogenud12. jaanuar 2017, 10:48
politsei poole tuleb pöörduda otsekohe ja kui vaja korduvalt kuni pätiplika kas vaimuhaiglasse või Kaagverre läheb
vaikselt kannatajatega tehaksegi nii, maailm on muutumas sadistlikuks
ja soovitav on vanematel relv muretseda teiste pooletoobiste vanemate hirmutamiseks, sest algab kõik kodust, kool vaid võimendab karistamatust
Ex-soomlane12. jaanuar 2017, 10:46
Oodake hetk kui vasakupoolsuse toetus veel kasvab, varsti on nagu Soomes et see ähvardaja/kooliterrorist ongi "ohver" ja tõeline ohver on vaja kooli vahetada.
lahendus12. jaanuar 2017, 10:41
Aga kui kooli juhtkond, ega ka politsei mitte midagi ei tee, aga laps peab ju seadusega koolis käima, eksole? Kuidas ta saab käia koolis, kui tal on suur hirm kiusajate ees- keegi teda ju ei kaitse. Ehk siis, kui lastel on k o h u s t u s koolis käia, siis on koolil kohustus tagada lastele turvaline ja kiusajatevaba kooliõpe, mille eest v a s t u t a b kool!!! Kui kool seda tagada ei suuda, on minumeelest kiusatava lapsevanematel täielik õigus võtta oma laps koolist ära ning süüdistada kooli, et ei suudeta tagada turvalist õpikeskkonda, ega olda võimelised probleeme lahendama! Koolikiusamist on olnud alati ja te ütlete, et t ä n a ei ole võimalik midagi ette võtta??? Kas me elame keskajal? Täna just ongi võimalik sellele lõpp teha! Panna kiusajad ja nende vanemad vastutama. Koolides on kaamerad olemas, kõike saab tõestada jne. Palun võtke ometi see asi käsile, keegi? Ma usun, et paljud koolid oleksid selle eest tänulikud. Seadus vastu võtta, et kiusajate laste vanemad vastutavad, kas rahaliselt või kuidagi muudmoodi. Või määratakse seadusega kiusaja koduõppele ja seda vanemate o m a kuludega, mõistagi! Krt võtaks, sellised vanemad, kes ainult sünnitavad, ega kasvata oma lapsi ühiskonnakõlbulikeks inimesteks peavad ju ometi maksma! Miks teised kannatavad?
12. jaanuar 2017, 10:51
Tema vanemad vahetasid lapsel kooli. Kool ei suuda turvalisust tagada? Olge normaalsed te ju ei tea mis tegelikult toimund. Olen selle kooli õpilene. see kes on "Kiusaja" on sellega kursis mis siin toimub. Teda kardavad kõik? Kuidas siis kõik tema klassis taga läbi saavad. See kiusataja on ikka palju palju palju valetand. See kiusatav on paljude asjade taga ise. Nende ema alati õigustab neid. Mul endalgi old selle perega probleeme. Ja Alati on teised syydi. Paljudega on selle perega probeeme old. Ja kuidas see võimalik et teised syydi?
Rii12. jaanuar 2017, 10:59
Väga õige! Kasvatamatu laps, kes ei oska teiste inimeste seas käituda ning lisaks veel kiuslik ja pahatahtlik on...sellise koht ei ole teiste omasuguste seas, vaid kodus, oma kodus, oma vanemate pilgu all ja vaid nõnda! Las õpetavad ja imetlevad oma võsukest ja vaatavad oma ihuvilja...Igal lapsel on õigus rahulikule õppekeskkonnale, kool peab olema tore ja samas turvaline koht, kus laps usaldab õpetajaid! Kui midagi pahasti, siis pöördud õpetaja poole, kes asub probleemile lahendust otsima. Kui ta ei leia, siis pole ta pedagoogi ametit väärt, sest ülikoolis õpetatakse kõige muu hulgas ka päris süviti laste psühholoogiat, mille sees ka erinevate, koolis tekkida võivate probleemide ning erimeelsuste lahendamise võimalused. Saab õpetajale otse esitada süüdistuse oma lapse psüühhika rikkumises ja selle toetamises! Mis see käed rüpes vaatamine siis on teie arvates?
filoloog12. jaanuar 2017, 10:34
kas sõna "kool" tuleb sõnast "koolema"?
üks ema12. jaanuar 2017, 10:33
Ma ei mõista, kuidas saavad kiusatava vanemad niisugust asja (enda tütre hirmu, vaimset survet jne) pealt vaadata 9 AASTAT??? Kui on omaltpoolt tehtud tõesti kõikvõimalik, et olukorda lahendada, st istutud maas õpetajate, kiusatava vanematega, kooli juhtkonnaga ja midagi pole paranenud...Kullakesed, mina oleksin juba esimesel aastal võtnud oma pere ja kolinud teise linna, pannud oma lapse uude kooli. Alati SAAB oma elu ümberkorraldada, kui tõesti tegutsetakse terve pere heaolu nimel! Kui üks pereliige sedasi kannatab, ei ole see normaalne! Kiusataval on trauma kogu eluks ja kunagi heidab ta oma emale seda ette, et ema ei teinud piisavalt, et oma last kaitsta...:( Kes teine peaks seda tegema, kui mitte enda vanemad? Aga olles lähemalt psühholoogiaga seotud, ütlen, et kiusajate vanematel on enamasti ükskõik- rääkimine nendega on oma aja raiskamine. Nende lapsed on ülekäte läinud ning kasvatamatud tavaliselt juba lasteaias ning kogu edaspidine on mõttetu, sest vanemad teavad, et neil ei ole oma lapsele mõju, ega võimu! See on vanemate enda tegemata töö, ehk siis last ei ole viitsitud kasvatada, ega võeta ka vastutust. Mina leian, et kiusavate laste ja vanemate nimed tuleb AVALIKUSTADA ning justnimelt vanematele määrata ARVESTATAV TRAHV, mis läheb kooli arengu või remondifondi vms. Raha on ainus, mis paneb inimesed tegutsema! See ei ole normaalne, et eestis vaadatakse läbi sõrmede niisugusele asjale. Kui on kiusaja klassis, siis kooli juhtkond annab lapsevanematele ja lapsele katseaja, mille jooksul tuleb enda laps korrale kutsuda, ütleme 3 kuud. Kui midagi muutunud ei ole, maksavad vanemad trahvi 1000 €, mis on suur raha kõigile! Olen enam, kui kindel, et see samm paneks mõtlema!
endisaegsed õpetajad 12. jaanuar 2017, 10:32
võisid seda endale lubada, et panid rüblikud ja kõurikud eraldi pinki. Olid ka head, tugevad pingid, mida põranda küljest lahti kangutada oli võimatu. Praegu jalutab see "rüblik" vabalt tunnis ringi, loobib tatikuule, käib kraanikausi juures vetsupaberit leotamas, ja kui õpetaja tahab tema päevikut võtta, hakkab karjuma, et tema eraomand on püha ja puutumatu. Teised filmivad mõnuga, kidas õps närvi läheb. Mõistagi ei tee nad seda dire või õppealajuhataja tunnis. Siis on kõik kukupaid. Ka kiusamine toimub nii, et tähtsad ninad ei näe. Seetõttu ülemused ei usugi, kui õpetaja üritab neile olukorrast rääkida. Ütlevad, et oled nõrk, ei oska distsipliini tagada, otsi endale muu amet.
Tundub12. jaanuar 2017, 10:28
Kõik asjaosalised, kool, vald, politsei jne., ootavad nähtavasti kannatlikult Viljandi koolitulistamise kordumist. Mis peaasi, ärge te jumala pärast avaldage kurjami ja tema vanemate nimesid - igal kaabakal on ju ka oma õigused!!!!
L@SSIE12. jaanuar 2017, 10:26
Siinkohal soovitan kiusatul ennast füüsiliselt üles töötada. Selleks on vaid vaja ettevõtmist. 40 kätekõverdust järjest ära teha pole pärast kuuajalist pidevat trenni noorele tervele inimesele mingi probleem. Veel efektsem on, kui teed need 40 ühe käe sõrmenukkidel. Pärast sellist etteastet sind võibolla ei armastata, aga aktsepteeritakse.
Kooool12. jaanuar 2017, 10:18
Kõik on vale... emal ja lapsel peaks häbi olema.. Tähelepanu vajadus on.. Ise te ei tunne neid inimesi ning te ei teagi kuidas kõik.. tütar ise kiusas rohkem ikka.. miks on ainult ühepoolne see asi.. peaksite ikka selle nö kiusajaga ühendust võtma.. sest see on puhas jama.
12. jaanuar 2017, 10:36
Kas ringkaitse hakkas ametisse.
Kooool12. jaanuar 2017, 10:18
Kõik on vale... emal ja lapsel peaks häbi olema.. Tähelepanu vajadus on.. Ise te ei tunne neid inimesi ning te ei teagi kuidas kõik.. tütar ise kiusas rohkem ikka.. miks on ainult ühepoolne see asi.. peaksite ikka selle nö kiusajaga ühendust võtma.. sest see on puhas jama.
12. jaanuar 2017, 12:30
nyyd, kui avalikult tahetakse pahareti nime, on koik hoopis vastupidi.
12. jaanuar 2017, 10:14
Ajakirjanik on halba tööd teinud. Teise poole peaks kindlasti ka ära kuulama. Inimesed laimavad , kuigi ei tea asjast. Kiusataja pole ju enda asju rääminud. Asi ei saa ühepoolne olla. Kiusatav on ise ka väga valelik. Asjad on nii suurelt paisitatud.
vana probleem12. jaanuar 2017, 10:09
see oli ka nii niiõelda vanasti,kadedus,soov teistest üle olla ja igasugused kurjad mõtted panevad inimest juba maast madalast tegutsema,ainult et varem oli see rohkem psüühiline ahistamine ja näiteks teise mütsi maha viskamises varnast ja seal peal jalgadega trampimises,kindlaasti peaks selliseid inimlapsi kes teisi psüühiliselt või füüsiliselt ahistavad niiõelda "paika panema",aga vahel lähevad ka õpetajad hoopis selliste lastega niiõelda kaasa
Selle kooli õpilane12. jaanuar 2017, 10:08
See on täielik laim koolis ei karda kedagi ja see tüdruk pole kedagi kiusanud, seda tirtsu hakkas see sama tüdruk kiusama keda nii öelda kiusati. ma olen selle kooli õpilane ja ma tean. TERVE KOOL VÕIB TÕESTADA
12. jaanuar 2017, 10:15
Kas sa oinas ise kommid siin.
xxy12. jaanuar 2017, 10:02
Las tütar annab peksa talle ja mott.
12. jaanuar 2017, 10:15
Vägivald pole lahendus.
xxy12. jaanuar 2017, 10:44
On ikka küll tihtipeale, aga antud juhtumil nimetame seda siis enesekaitseks :)
siim12. jaanuar 2017, 11:13
Maailmas lahendatakse kõik probleemid ainult vägivallaga ähvardades või otsese vägivallaga,kellel suurem sõjavägi,selle õigus kehtib.Kuidas peaksid lapsed,kes alles arenevad isiksusteks suutma siis oma probleemid vägivallata lahendada???Sel juhul on on riigijuhid need,kes peaksid kooli õppima minema ja lapsed mingu poliitikasse!
helena12. jaanuar 2017, 09:40
ma ise käisin terve lapsepõlve väikeses Vasalemma põhikoolis ning seal toimusid ka õudsad asjad, mille peale kõik õpetajad silmad kinni panid. vahepeal pandi ühel tüdrukul juuksed põlema, teisel tõmmati kael paigast ära nii, et ta pidi koolitööst eemal olema ja politseigi käis koolis. igapäevane oli asjade lõhkumine, kiusatavate peksmine, tagumine, lükkamine, nühkimine, mõnitamine. sõnu väga ei valitud ning selline terror oli päevast-päeva, kuus-kuussee. mille peale õpetajad alati ütlesid - me ei näinud midagi, me ei tea midagi. kuidas see võimalik oli, kui koolis oli kokku 150 inimest? mul pole siiani vastust. võib-olla sellepärast, et see oli väike külakool, kus kõik täiskasvanud omavahel sõbrad. ehk õpetajatel oligi kergem silm kinni panna, et asi väga avalikuks ei läheks. siis polnud väga internetti ka, et asi avalikuks viia. muidu oleks õhtulehes iga kuu mingi huvitav lugu sellest koolist lugeda.
jube milliseid mõrtsukaid seal siis ikka oli12. jaanuar 2017, 12:21
Tavaline ju tegelikult.12. jaanuar 2017, 13:14
Pala kool, kus kunagi see bussiõnnetus oli, oli meiegi koolis seda kiusamist, olen olnud nii füüsilise kui vaimse kiusu ohver. Kunagi ei näinud õpetajad, õpetajad pigem olid alati kiusajate poolt, samas oli ka põhjus - kiusajate vanemad olid neil mõnel juhul korteri trepikojanaabrid, niisama igapäevase plära-lära ajamise sõbrannad-sõbrad jne. Asjad nii käisid ja käivad ka praegu, ainus mis tegelikult aitabki on hästi vaikselt, nii, et keegi ei näe, kiusajal lihtsalt esihambad välja lüüa - kiusamine lõppeb siis kohe.
helena12. jaanuar 2017, 19:29
väga kahju on selliseid asju lugeda.
praegu olen juba targem ja kui ma endiselt seal koolis käiks, umbes 8-9 klassis, oleksin ise artikli kuskile ajalehte kirjutanud. kodumaa peab teadma oma kangelasi ning need inimesed ei tohi jääda karistamata - ei kiusajad ega õpetajad (kes enda arust nagu süütud lambukesed ringi käisid). osad õpetajad veel õpetavadki seal.
kahjuks pole tol ajal keegi vastutust võtnud ning avalikkuse ees pole ka seda kooli kunagi halvustatud. viimasel ajal olen küsinud endalt, miks? nii paljudel lastel oli õudne lapsepõlv. minu klassis, kus oli 20 õpilast, sellisid oli tervet 6 tükki.
kui paneks kõik need inimesed kokku, teeks suurema grupi kuskile, kus tooks nimepidi välja need koolid, kus selline terror toimub. Eestimaa on piisavalt väike, et inimestel ei tekiks karistamatuse tunne.
Jube elu12. jaanuar 2017, 09:38
Asi kestab seni, kuni meil on ligisugused haridusministrid ja kitsekarjused juhivad ooperit.
Marianne12. jaanuar 2017, 09:36
Hmmm, huvitav, kelle lapsed need on, et kooli juhtkond ega õpetajad ei julge neid korrale kutsuda? Ja eks need kiusajad näevad ära, et keegi ei hakka nendele vastu ja nii nad saavadki julgust juurde ja muutuvad järjest ülbemaks. Eks inimene ole mõneti nagu loom - kui ta näeb, et teda kardetakse, siis ta ründab endast nõrgemaid. Kuid kui ta saab vastu koonu, siis jookseb saba jalge vahel valust kiunudes minema...
Ema12. jaanuar 2017, 09:35
Mis on selle peletise nimi!
tahan küsida12. jaanuar 2017, 09:35
kas see kiusaja on käinud nõustaja või psühhiaatri vastuvõtul. Sellisel on kindlasti midagi viga. Kas kodus on asjad valesti ja tahab ennast kellegi peal välja elada ja tunda et kõva tegija. Kas koolijuht on vanemad kooli kutsunud jne.
ju ikka12. jaanuar 2017, 09:30
naisdirektorid, naisõpetajad, emmeke, jne kes on kui peata kanad....
teate 12. jaanuar 2017, 09:26
muule näib et selle lapse ema on väga nõrk ja tagasihoidlik selle asja klaarimisel. Kui ise tugev ei ole ja asja tõsislet kätte ei võta , jääb see veel kauaks nii.
K.12. jaanuar 2017, 09:24
Vanasti saadeti sellised Kaagverre. Miks teda ei saadeta kuhugi sarnasesse ülekätelaste kooli?
ka minu poega on 12. jaanuar 2017, 09:23
põhikoolis tahetud kiusata. Läksin ja tegin selle poisi emale ja poisile selgeks millega see nende jaoks lõpeb kui veel selline asi jätkub. Asi lahenes ära, ilma, et oleksin pidanud midagi tegemagi.
eks12. jaanuar 2017, 09:23
Kas nende kiusajate koduõppele saatmise võimalust enam ei ole?
Mingil ajal oli ja siis on selline laps suurema osa ajast oma kodu probleem, kool ja teised lapsed peavad teda palju vähem taluma.
kurat12. jaanuar 2017, 09:10
kui ikka klassijuhataja ja direktor ei oska hakkama saada12. jaanuar 2017, 09:21
peavad lapsevanemad käima koolis oma lapse eest seismas. sakutab kiusaja läbi ja ok.
12. jaanuar 2017, 09:31
See kiusaja lausa nurub kolakat!
rs12. jaanuar 2017, 09:10
Aga kui kellelgi ära kammib ja relvaga kooli läheb? Kes siis süüdi on? Muidugi lapsevanem....
koolis on ikka 12. jaanuar 2017, 09:22
midagi mäda, kui laps relva haarab.
vot nii12. jaanuar 2017, 09:10
kunagi kiusas 1 minu pojast 3 aastat vanem kaak, väiksemaid poisse liivakastis ( ka minu poega). Jälgisin seda jama mõne aja, kuid kui poeg oma tuliuue nokamütsi 4 eri osaks käristatult tuppa tõi, vat siis sai mõõt täis.
Marssisin otse joones selle korteri ukse taha, kus tüüp elas ja andsin kella. Vanem õde tuli uksele ja kui venda küsisin, siis teatas, et pole kodus. No keegi oli just näinud teda koju minemas, seetõttu teadsin ,et on.
ütlesin kõva häälega, et tean, et on ja tulgu vabatahtlikult välja selgitust andma või kasutan muid meetmeid ja need ei pruugi eriti inimsõbralikud olla.
Poiss oli sellevõrra kõva kraakleja, et tuli kapi ukse tagant sellevõrra välja, et mind p sse saata.
Lõpuks tuli korteri uksele nii lähedale ja näitas oma keskmist sõrme, et sain randmest kinni ja tõmbasin ta koridori.
Arvate, et väga loll oli? No ei olnud. Viskas pikali koridori ja kisas kõigest kõrist, et "appi pekstakse" Kuulda oli kuidas naabrid käisid uksesilmadest piilumas, kuid keegi ei sekkunud. Eks teadsid kellega tegu.
Tegin sellelel tuübile tasakesi sosistades paar asja selgeks ja lubasin konkreetselt isiklikult läbi peksta.
Ta hakkas mind selle peale politseiga ähvardama. ja ma võtsin telefoni, ning ütlesin, et helistame kohe.
Siis hakkas vinguma ja isaga ähvardama ( ise olen naine) jne.
Ma ütlesin, et kohtun meelsasti sellise isaga, kelle poeg on täis kaabakas ja küsin, mütsi eest raha ka.
Löpp tulemus oli, et kutt enam väikeseid poisse ei kiusanud ja mind nähes jooksis alati kaugemale ja hüüdis sealt kõiksugust saasta. Niisiis kartis mind :D
Poisi isa muide oli arst, see tuli pärast välja.Poiss kiusamist ära ka ei lõpetanud, siirdus uusi ohvreid kiusama. Pubekana oli kuuldavasti siis saanud kellegi suuremalt vennalt korraliku keretäie ka.
Tavaline12. jaanuar 2017, 09:09
Need kes seda loevad saavad ikka suure kaarega petta need kes on seda näinud teavad kuda asi on TEGELIKULT!
Eriline12. jaanuar 2017, 10:40
ILMSELT PANEB SIIA MõNI VASTULAUSE, et kõik arvaksidki, et see tüdruk tegelikult polegi midagi teinud
...12. jaanuar 2017, 11:02
Kus suitsu, seal tuld...niisama keegi ajalehele pasundama ei lähe. Igal juhul peab seal midagi valesti olema ja selleks tulebki kisa üles tõmmata, et olukord saaks lahendatud.
12. jaanuar 2017, 12:32
Kisa kahjuks ei pruugi ka alati aidata
12. jaanuar 2017, 09:09
muud ei jää üle tuleb see kiusaja ise käsile võtta
12. jaanuar 2017, 09:27
Tulen appi seda ninatargast peletist karistama!!!
Mann koolist12. jaanuar 2017, 09:04
Niikaua kui on võimalik anonüümne olla, on julgus tegutseda. Avalikustades nime, vaevalt enam seda isu teha on, siis on saba jalge vahel. Vaadake kohtupingis istuvaid A6 taha taha peituvaid kurjategijaid, kes enne kõvad mehed olid.
ahhaa A 4 ikka tahtsid öelda ,12. jaanuar 2017, 10:06
nii suur juba joonestusleht ,näha ikka A4 varjus neid ,isegi nägu ei mahu ära sinna
Oh, oo12. jaanuar 2017, 10:33
A4 on ikka kordades suurem kui A6!
Mann12. jaanuar 2017, 11:00
Point oligi A6, nad oleksid võimelised ka väiksema taha pugema :)
sul neli rõngast12. jaanuar 2017, 13:22
on pea puhta segi ajanud, äkki lähed kaks suurusjärku kõrgemale veel...
AntsV12. jaanuar 2017, 09:03
Siin on vist ikka lugu rohkem selles, et keegi neist ei taha midagi teha, sest ennast ostseselt see ju ei puuduta. Kui politsei ei saa midagi teha, siis võib sellest järeldada, et on piisavalt samasuguseid võtteid, mida kasutab terroriseerija. Alustada võiks sellest, et riputada see kiusaja pildi, nime ja vanemate nimedega sotsiaalmeediasse üles. Ja kui see ka ei aita, siis saab ju kasutada täpselt samu vahendeid tema enda vastu ja natukene karmimalt. Kui nädal aega kodus haavu lakub, küll siis tuleb ka mõistus pähe.
12. jaanuar 2017, 09:03
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Mitte direktorid!!!12. jaanuar 2017, 09:57
Vaid ministeeriumis istuvad ametnikest TIBID!!!!
Kes iga lapsevanema kaebust....kukuvad kohe kooli juhtkonda terroriseerima---seletused/noomitused jne!
Ja uskuge---kõige suuremad kaebajad on 99% just need lapsevanemad kelle võsukesed kõige suuremad kaagid ja pätid - vanemad aga ametnikeks saanud jobud!
kunstküün12. jaanuar 2017, 09:00
on väga kole. miks inimesed topivad selliseid inetuid asju oma sõrmede otsa, eriti maanaised. pange endale parem hambad suhu- kunsthambad. Rumalate lapsi kiusataksegi.
to kunstküün12. jaanuar 2017, 09:25
aga maal ma selle eest raha saangi, et neile kunstküüni panen ja hooldan. kõik raha tuuakse kord kuus mulle. ISE KIIDAN, ET JUMMALA ILUSAD.
to kunstküün12. jaanuar 2017, 09:26
Ja kõige rumalam räägib siin teemast mööda...
küün12. jaanuar 2017, 10:41
Endast räägid? Kui nii tark oled, paranda sõna ära: küüs!
Küün on heinamaal või aianurgas.
to küün12. jaanuar 2017, 11:03
Mine näri tähti mujal, hetkel on siin teine teema käsil.
oma aust atrkadele12. jaanuar 2017, 09:41
maal on heinaküün, sõrme otsas on küüs.
väike keeleabi12. jaanuar 2017, 10:25
Küün on koht, kus hoitakse heinu. Inimesel on küüned, küüs (nimetav) küüne(omastav, osastav)jne. , küünega küüneviil, mitte küüniviil.
kunstküüN12. jaanuar 2017, 13:49
Kui heinaKÜÜN on kunstmaterjalist,siis pole selles midagi halba.Kui aga inimesel on kunstküüS,siis on tal äkki oma küüned haprad.
hambad ja küüsed on haprad12. jaanuar 2017, 16:17
no nii vilets lugu seal maal.
eks meil ongi koolide direktorid 12. jaanuar 2017, 08:51
läinud mugavat teed ja laiutavad käsi. Milleks segada ehk klaarib lapsevanem ise asja ära.
Teate olen ka seda meel,t et kui keegi ei aita tegutsen ise ja seda enam just selle kiusajaga, eks vaataks kas julgeb kusagile kaebama minn--vaevalt küll . Lindistaks tema jutte ja tegusid jne.
12. jaanuar 2017, 08:51
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Oled tõesti m..12. jaanuar 2017, 09:13
Kui sa tead, et on vale, oled tähendab kas see kiusaja või kiusaja ema. Keegi teine sellist teksti kirjutada EI SAA! Häbi sulle!!!
harri12. jaanuar 2017, 09:17
Ja tegelikult ongi sõda rahu ja pimedus valgus, eks. KIrjeldatud intsidendid, kus tullakse korduvalt ukse taha, mõnitatakse ja räusatakse on välja mõeldud? Esimese klassi õpilase terroriseerimist pole olnud? Juba selle eest võiks koolist välja visata. Üldiselt sellised terroriseerijatest inimlaadsed ollused võiks kõik pagulaste vastu välja vahetada. Suhtega kasvõi 1:3 vastu.
EAT12. jaanuar 2017, 10:28
Okei, Sinu meeles on suurim probleem see, mitu aastat keegi koolis käis ? Kõik on vale seal? Inimest kiusatakse ja terroriseeritakse tema omas kodus ka. See on probleem. Teeme ikka vahet päris probleemil ja tühisel targutamisel.
Elloo12. jaanuar 2017, 11:11
Asi on selles, et selle emal on tähelepanu vajadus.. ta tytar ise alustas yhe pisema kiusamisega.. ning tal on ka kaks poega üks nendest on ka samamoodi kiusaja.. selle lapse ema oli see kes ähvarda seda nö kiusajat noaga pussitada jne..
Elloo12. jaanuar 2017, 11:11
Asi on selles, et selle emal on tähelepanu vajadus.. ta tytar ise alustas yhe pisema kiusamisega.. ning tal on ka kaks poega üks nendest on ka samamoodi kiusaja.. selle lapse ema oli see kes ähvarda seda nö kiusajat noaga pussitada jne..
politsei ei saa vägivalla puhul sekkuda?12. jaanuar 2017, 08:46
no, aga kes siis saab?
selline jutt annab ju hoogu juurde. näed, politsei on võimetu, tulen ja annan sulle peksa.
uus põlvkond tüdrukuid kasvab, kes peksmisega asju lahendavad. nad on kodus pekstud lapsed ja nad ei oskagi ilma vägivallata asju lahendada.
see on koht, kus tuleb sekkuda, sundkorras peredesse sekkuda ja vaadata, mis seal peredes toimub.
jah12. jaanuar 2017, 09:27
võimukatel vanematel on võimukad lapsed, et näe, minu isa on riigikogus...
Vanasti aitasid 12. jaanuar 2017, 08:44
Puiatud ja Kaagvered probleeme lahendada. Julma inimesene soovitaks muidugi tavakoolides asi nii lahendada, et kogu kool teeb koolikiusajale 24 tunnise kiusamissessiooni, et kiusaja saaks aru, kuidas on kiusatav olla. Koos lubadusega, et asi tuleb kordamisele, kui oma käittumist ei muuda. Kogu kooli kinni panna või lahti lasta ometigi ei saa.
Miks ma ei imesta 12. jaanuar 2017, 08:36
et aeg-ajalt keegi kaduma läheb parimal juhul lõpetab saksamaal teatud majas.Eks on ka tegijaid vanemaid kes ei kase terroristil pikalt tegutseda.
mall 12. jaanuar 2017, 08:24
Oma poja kiusamise lõpetasin viisil, et läksin kiusaja juurde koju ja tegin verbaalselt asjad selgeks, et kui ta ei lõpeta, võtan ta ise käsile. Sundisin ta tunnistama, et tema oli see, kes mu poega "poos".
Riin12. jaanuar 2017, 08:23
Jõhvi põhikoolis on samuti neid kiusajaid. Samuti laiutatakse käsi. Politseist öeldakse, et neil on muid asju nii palju lahendada, et ärge meile pöörduge. Aitäh politsei!
Mis palgatõusu me nõuame õpetajad ja koolijuhtkond? Sotsiaalpedagoogid-no tule taevas appi-põhilause on- me räägime koguaeg nende kiusajatega, aga rohkemat ei saa teha! Ja siis oleme KIVA programmiga liitunud? Võtke ette midagi või minge töölt ära koju häbenema!
neid12. jaanuar 2017, 09:01
kiusajaid on igas koolis ja õpetajad ei saagi midagi teha, esitatakse süüdistus õpilase ahistamise süüdistusega. Vaja on lapsele õpetada enesekaitset, ta peab ise kiusajale vastu hakkama ja seda füüsiliselt.
eestlased on argpüksid,12. jaanuar 2017, 08:20
kambas kardavad, aga kokku ka ei hoia, selliseid tulebki niikaua lollitada kuniks seljad sirgu löövad.
Kui...12. jaanuar 2017, 13:57
...nõrgemat kaitsed,siis lõpuks oled tihti ise süüdlane.(omad kogemused)
ja sotsministeeriumi spetsialist12. jaanuar 2017, 08:19
ütleb vaid, et te ei oska suhelda, aga kuidas siis suhelda, sellest ülemakstud alageenius vaikib.
imelik ema12. jaanuar 2017, 08:17
laseb oma last terrosriseerida, aga kiusavale kõõmale tappa ei anna
Urrr12. jaanuar 2017, 08:11
Krt kas terve ühiskond on nii ära äpustunud, et mingi tatikaga ei saa enam hakkama?
on küll12. jaanuar 2017, 09:16
puudub nii huvi, kui ka tahtmine - igaüks iseenda eest väljas ... meil on hea haridus individaulistide tootmises.
Kui naabril läheb halvasti - saab veel jalga talle hoogu juurde anda. See on "eduka" Eesti moto. Mõned killud Eestis levinud mõttemustrist: "Paras teistele, et nad on nii rumalad ja oskamatud ... "
Puudub nii kogukondlikkus, kui ka muud moodi kokkuhoidev ja iseend inimesena väärtustav hoiak, väärtussüsteem.
Ära....12. jaanuar 2017, 14:02
....aja jama.Siin inimesed valdavalt vägagi abivalmis ja pole ükski naaber mind jalaga toginud.
12. jaanuar 2017, 09:52
Parim näide äpustumisest on see sama artikkel. Kirjutatakse ebamäärasest koolist, ilma nimeta kiusajast, ilma nimeta saamatust koolidirektorist, ilma nimeta klassijuhatajast. Esimene ja kõige tõhusam on avalikustada kiusaja. See häirib neid kõige rohkem. Avalikustada saamatu kooli personal, saamatu politseinik kes ei viitsi asja menetlusse võtta. Asjad hakkavad imekombel pärast sellist tegevust paranema.
mina12. jaanuar 2017, 23:17
Sellisel juhul kiusajad ühinevad ning kasutavad enda õigustuseks alatuid valesid kiusatava suhtes. Kiusatav jääb oma murega ikkagi üksi, sest usutakse enamust.
Abirahad ja rahaabi12. jaanuar 2017, 08:08
Terve kooli palgal pedagooge, psühholoog, sotsiaaltöötaja, rajaleidja, noorsoopolitsei. See nimekiri kõrgharidusega spetsialistidest on pikk. Igasugused koolitused. Raha, raha, raha. Aga laps saab ikka kiusatud. Ja midgi teha ei saa. Kui midagi teha ei saa, siis miks peaks pedagoogidel palka tõstma? Asi peaks olema ammu lahendatud enne seda kui kõik see lehte jõuab. Ja see pole esimene kord. Aga koolitame suurte rahadega ja käiakse ülikoolides aastaid? Milleks? Kui nii kui nii midagi teha ei saa.
Terroriseerimine oli hoopis tühine minu saatuse kõrval12. jaanuar 2017, 08:18
Mina sündisin 80ndatel ahjuküttega korteris. Vann oli isegi olemas, aga seal käia ei saanud. Vannitoa ahi ajas sisse ja seal lõhnas alati mõnusalt suitsuselt. Kraanist tuli külm vesi. Pesti harva. Sealt minu hambaaugud tulidki. Keegi ei sundinud pesema ja mingit sooja vett ei tehtud. Üks kord nädalas käidi üldkasutatavas saunas. Kui päris väike olin, siis on mälestused toolidele asetatud lastevannist köögis. Seal mind pesti. Kuidas täiskasvanud pesid, pole aimugi.
Samal ajal maal vesi oli kaevus. Peldik asus maja kõrval, aga mina käisin seal harva. See oli päris kole koht. Pissil käidi aias, kakal käidi karjamaal. Mingit kätepesu pole elus olnud. Maal oli saun ja üks kord nädalas tehti sauna. Hammastepesu mäletan küll. Õhtul pesti, hommikul mitte. Kõik suved olin maal.
Siis vahepeal elasime kõigi mugavustega korteris. Käisin vannis ja see oli mõnus luksus. Vannist ei tahtnud kuidagi välja tulla.
Järgmisena kolisime ühte suvilasse. Talvel polnud üldse vett. Käisime kanistritega 1km kauguselt toomas. Kärusse mahtus 4 kanistrit. Olid 90ndad. Jällegi suhteliselt harva sai pestud. Kuna ma käisin linnas koolis, siis sai kord nädalas ka õe juures korteris end pestud. Ka suvilasse sai saun ehitatud. Suur veenõu oli pliidi peal ja saunas sai siis end kaussides pestud. Vesi voolas toru kaudu lähedal asuvasse kraavi. Mingit igapäevast pesu ei toimunud. Suvise vee sai ka suvilasse sisse toodud.
Järgmises majas ehitas ema jälle sauna ja juba oli ka duširuum sauna ees koos boileriga.
Abikaasaga kohtudes ja tema juurde maale esimest korda külla minnes toimus enda pesu köögis. Neil oli samuti suur nõu pliidil. Vett majas polnud. Kuivkäimla oli õues. Puurkaev oli ka õues ja sealt toodi vesi tuppa. Sauna neil polnud. Ega ma täpselt ei teagi, kuidas nad end pesid. Käisid vist naabrite juures saunas. Aasta oli 2005.
Pean tunnistama, et siiani ma mingi puhtusefriik ei ole. Kui kodune olen olnud, siis iga päev duši all ei käi. Küll aga pesen väga korralikult hambaid ja muid kohti enne magama minekut. Ka lastelt nõuan pesemist. Käte pesu olen endale külge harjutanud alles täiskasvanueas. Samas pean tunnistama, et mu lapsed eriti käsi ei pese. Samuti olen pesema hakanud igasuguseid apelsine, mandariine, banaane. Varem ei pesnud. Ma ei tunne, et inimesed minu ümber haiseksid. Mul pole sellega elus probleeme olnud, aga kindlasti mõni iga päev pesija tunneb, et ma haisen. Ma ei kasuta elus mingeid kreeme, v.a näokreem ja deodorant. Küll aga tunnen, et mu ema haiseb, aga tal on selline vanainimese lõhn juures. Tema on siiani see tegelane, kes käib ühtede ja samade sokkide ning pesuga nädala. Tal on nüüd kõik pesemisvõimalused olemas, aga pesemas käib ta ikkagi üks kord nädalas. Eks ta siis vahetab ka puhta pesu selga. Lisaks kasutab ta vängeid loputusaineid ja kõik tema riided haisevad kohutavalt. Kui ta mulle autosse istub, siis võtab ikka aega, et selle haisuga harjuda. Tema omakorda seletab, et minu kodu haiseb jubedalt jne. Eks igal ühel omad lõhnad juures
aimistark jutt.12. jaanuar 2017, 08:23
õpetaja kõrge palk on õpetamise eest.
kui on selline tidrik, kellest keegi jagu ei saa, tuleb seda aktsepteerida ja ta ravile saata. pole midagi teha, kui lapsevanem ei suuda oma lapsega rääkida nii, et see lapsele arusaadav oleks. mõned ajusõlmed operatsiooniga lahti lõigata ja kirjakandjaks sobib edaspidi ikka.
Võts12. jaanuar 2017, 08:57
-...mis ei vastanud tingimustele????
Tõde või???
sulle abirahad,rahaabi12. jaanuar 2017, 08:35
ära aja hülgemöla,sest pedagoog on nüüd küll kõige viimane inimene ,kes koolis kaasõpilasi terroriseerivat tatikat saaks karistada.pedagoog saab ainult tatikat noomida ja sedagi hästi leebuva hääletooniga ja kõne peab olema vägagi nunnutav,sest muidu oled sina ,kellele see kasvatamatu tatikas kuulub,poedagogil turjas ja süüdistad teda jumal teab milles.KASVATUS ALGAB KODUST JA OLEKS MINU TEHA,KÜTAKS SELLEL KIUSAJAL SABAALUSE NII VIILIKIRJA ,ET PIKKA AEGA ISTUDAGI EI SAAKS.
ÄRA VÕTA SÕNA TEEMADEL ,MILLE SISU SA EI TEA.MEIL ON JU NII HUMAANE RIIK,ET PÄTTIDE ELU PEAB OLEMA NAGU LILL.
sulle abirahad,rahaabi 12. jaanuar 2017, 08:49
Mida sa räuskad? Pedagoog on ahela esimene lüli, kes seda märkma peab. Ma pean nüüd hakkama õpetama, mida pedagoog ette võtma peab?
Aitan otsida lahendeid ?12. jaanuar 2017, 09:02
Sotsiaalpedagoogi ülesanded
Koolitöös on sotsiaalpedagoogi tööl järgmised eesmärgid:
selgitada klassijuhatajate ning aineõpetajate kaudu välja probleemsed lapsed ja pered;
nõustada probleemidega lapsi ning nende vanemaid ja leida probleemile optimaalne lahend. JÄTKAN?
Et12. jaanuar 2017, 09:04
Muidugi algab kasvatus kodus vanemate poolt, mitte alles koolis.
irooniapõõsas12. jaanuar 2017, 09:28
Kullakesed...pedagoogid, sotsiaalpedagoogid, psühholoogid ja teised koolipoolsed inimesed saavadki vaid kiusaja ja tema vanemaga rääkida, aga põhitöö, millel ka mingi tagajärg oleks(nt keretäis) saavad ära teha vaid vanemad. Kui vanemad pole huvitatud, või on lausa oma toetavad oma kiusajast võsukest.....siis polegi midagi teha ju. Muidugi kool saaks oma kooli kodukorra teha sellise, et tõendatud kiusamise ja vägivalla puhul nt eemaldatakse süüdlane mingiks ajaperioodiks õppetööst vms. Aga see ei tohi olla seadustega vastuolus, peab olema väga hästi läbimõeldud ja sõnastatud. Sest selliste laste vanemad on vahest vägagi asjatundjad ja leiavad, et hoopis neile tehakse liiga....
just nii12. jaanuar 2017, 10:08
Ometi yks asjakohane kommentaar! Probleemi algus on kodus ja peamine vastutus ka seal, kuid kool saab omapoolsete sammudega selgelt näidata kas olukorda tolereeritakse vöi mitte. Kui olukord on kestnud 9 aastat on kogemuslik signaal kiusajale, et see käitumismudel toimib ning karistamatuse tunne vaid syvenenud. Koolist koduöppele siirdamine on yks vöimalus paljudest, millega teavitada, et mitte teised ei pea kohanema kiusamisega vaid kiusajal tuleb adapteeruda yhiskondlike normidega.
ei12. jaanuar 2017, 13:36
Ikka lapsevanem on ahela esimene lüli Kõige suuremad kiusajad on lapsed, kellega nende VANEMAD ei tegele. Jätke õpetaja palk rahule, see ei muuda kuidagi kiusaja suhtumist kiusatavasse kui õpetaja rohkem või vähem palka saaks.
margus12. jaanuar 2017, 08:03
tuleb hakata vastu kiusama ja kiusaja paika panna.
kogemuste põhjal12. jaanuar 2017, 07:55
Sama läbi elanud. Kiusajad olid isegi nii julmad, et astusid mu emale ukse peale risti ette. Kiusu põhjuseks oli puhas kadedus, et kiusatav seltsis kiiresti peale kooli vahetust ja viis nende soosingu madalale. Paar korraliku kõrvakiilu aitavad alati. Ja kui need ei aita, siis veel paar. Eks mingu kituma, saavad veel. Kui heaga ei saa, tuleb esimesena lüüa ja nii, et igaveseks meelde jääb!
avalikustada12. jaanuar 2017, 07:49
avalikustage vähemalt kooli nimi ja lapse nimi ka, kes see kiusaja on, samuti vanemad! Häbi - kuidas on see asi võimalik? Ja kooli juhtkonna palk vähendada kindlasti!
MGM12. jaanuar 2017, 07:47
Annab ikka midagi teha. Üks ööbimisega ekskursioon pagulaskeskusse ja tulemuseks on vagur tiine talleke.
Palgapäeval on kõiki kohal12. jaanuar 2017, 07:42
Kui kõigil asjaosalistel, kes väidavad, et midagi teha ei saa vähendada algatuseks kuupalka 50% kuni probleemi lahenemiseni, poleks 9 aastat keegi vastu pidanud. Alustaks kooli direktorisT
Suuga sepp,12. jaanuar 2017, 08:34
tule kooli tööle ja näita mis teha annab. Kõik kirjutatud seadused annavad õpilastele õigused ja kõigile teistele kohustused!
jajah12. jaanuar 2017, 08:58
Sunnitööl oled koolis?
Tindisepp12. jaanuar 2017, 09:00
Kuoi õpetaja kirjutab sellise kommentaari, siis tuleks mitte 50 aga 75% algatuseks palgast maha võtta. Miks teiste erialade esindajad ei ohi, etnad oma tööga hakkama ei saa.
Miks 12. jaanuar 2017, 18:51
just 50-75 protsenti? Jätame ikka päris palgata ning anname raha Delfi tindiseppadele. Selle ameti pidajad on absoluutselt asjatundlikud igas valdkonnas ja halastamatuimad töönarkomaanid Eestis üldse.
jau13. jaanuar 2017, 08:58
Kui selle kommentaari autor on õpetaja, siis mul on eesti lastest kahju
k12. jaanuar 2017, 13:38
Et siis vähendaks nende laste vanemate palka poole võrra ja siis lapsed endam ei kiusaks üksteist?? Ma ei usu, et sellel mõttel oleks jumet.
Ah13. jaanuar 2017, 08:59
ab12. jaanuar 2017, 07:40
nõuka ajal anti sellisele üks korralik koslep ja asi oli korras! Nii vedelat koolijuhtkonda annab ikka otsida!
politsei ei saa midagi teha?12. jaanuar 2017, 07:40
no siin on ikka vaks vahet, kas ei saa või ei taha!!!
saaks ikka küll. selline tuleks kohe letti tõmmata ja karistused peale panna. 14+ aastasele saab ikka juba nii mõndagi teha, kui tahaks. võib olla on politsei hulgas tuttavaid? või on vanemad mõjuvõimsad? midagi peab olema, muidu nii ei oleks.
aga ma arvan, et avalikkuse ette tuua sellised kiusajad ja peksjad ja tapjad (ähvardajad), nimed ja näod lehte. vanemate andmed ka, küll siis häbi sunnib midagi ette ka võtma.
naine12. jaanuar 2017, 14:46
Aga milleks meile siis üldse politseid vaja on kui nemad midagi teha ei saa???
no vot12. jaanuar 2017, 07:32
selliseid värd,jaid on igal pool. ma arvan, et eliis, ühest teisest eesti linnast, tundis ennast ära. ka selline kiusajatüüp.
Imestusega12. jaanuar 2017, 07:21
Kogukond on suur jõud - survestage kõik koos nii kiusajat, kooli kui ka omavalitsust, siin on üks võtmetest :-)
hmm12. jaanuar 2017, 08:15
Absoluutselt, kui ikka vähemalt pool klassi enam kooli ei lähe ja astub kasvõi sedasi vaikivalt vägivalla vastu välja, küllap siis kiirkorras lahendus leitakse. Teine asi on koopereerumine. Kui kasvõi kolm kiusatut koos tegutsevad ja ründe korral koos vastu astuvad, saaks asi kiire lahenduse. Korra saaks see neiu korralikult sugeda ja asi ants.
eesti kodanik12. jaanuar 2017, 07:08
nõmedad seadused võetakse vastu toompeal.vanasti said kaardi kepiga vastu küüru ja kõik oli kontrolliall.
ANN12. jaanuar 2017, 08:28
Toompeal?- Euroopa Liidus ikka...
karu12. jaanuar 2017, 07:03
kui ühekorra asi kellegile fataalselt lõpeb , küll siis leitakse ruttu sada erinevat võimalust mida oleks saanud ära teha
nonoh12. jaanuar 2017, 06:28
eilses Pealtnägijas oli juttu ühest haigest poisist. Peaks selle poisi ja kiusajast tüdruku paari panema, ehk mõjuks mõlemale rahustavalt.,
Kooli kohustus on kindlustada , et haige kiusaja saaks üle viidud kooli, kus on võimalik, et õpetajad ja õpilased astuvad ühisrindena välja kiusamise vastu.
Aga kaasõpilased on nagu talle sabad ja naeratavad haigele kiusajale.
ghjgj12. jaanuar 2017, 09:01
Sealt tuleb siis neid pooletoobiseid karjaviisi .Hoopis üks kastreerida ja teine steriliseerida see aitab
12. jaanuar 2017, 13:24
jah. sellised hüljatud lapsed, kes need kiusajad muud on, koondavad enda ümber teised samasugused. siis hakkavad juba kambaga terroriseerima. jõlguvad kaubanduskeskustes ja on muidu nõmedad.
Terroriseeerimine liiga kõva sõna kiusu kohta.12. jaanuar 2017, 06:27
Ei ole kaua jäänud. Kannatage edasi ! Ju siis kiusamine ei ole nii koormav, et vastu on siiani pidanud.
Dr. Mõngel12. jaanuar 2017, 06:20
Kaagveresse on vaja teha laste ümbertöötamise tehas.
Ema12. jaanuar 2017, 06:09
Vanasti tehti türannidele kambakas..Kott pähe ja peksa ja öeldi ka mille eest.Ka tüdrukutele ja despootlus lõppes. Nüüd laitatakse käsi.sama mõõduga vastata,tuleb samu meetodeid kasutada ja natuke rohhke,et türann tunneks ,et temast ollakse üle. Tundub julmana,aga mõnikord on nii vaja.
Vanakoolimees,13. jaanuar 2017, 11:00
Ma annaks püksirihma.
Arvamus12. jaanuar 2017, 05:58
9 aastat on see kiusaja vales koolis käinud.
Imelik12. jaanuar 2017, 05:57
Kogu klass kardab? Kooli juhtkond ei oska midagi teha? KOOLIST VÄLJA HEITA POLEGI VÕIMALIK?
Heh12. jaanuar 2017, 07:00
Kusjuures ei ole, sest kuni 17 eluaastani on koolikohustus ja kuni sinnani ei saa last välja visata koolist
nojah12. jaanuar 2017, 08:37
Saab ikka välja visata, aga koos lapsega läheb ka pearaha.
jah saab 12. jaanuar 2017, 09:19
saata erikooli kui käitumine on selline, iseasi kes selle asjaga tegeleda viitsib. sellega on palju tegemist enne kui saavutada vajalik lahendus ja nagu siit loost näha on direktor eemale hoidnud.
Teadja12. jaanuar 2017, 09:31
"erikooli" ei saa saata, kui lapsevanem nõus pole või siis peab olema kohtu otsus. Erikoole (neid on erinevaid) jääb Eestis järjest vähemaks (hariduse pealt on lihtne kokku hoida) ja nendesse ei jätku enam kohtigi, ning et laps tema vajadustele vastavasse kooli üldse saada on vaja 1. Informeeritud ja asjast huvitatud lapsevanemat 2. Veel kord punkt 1 3. Nõustamis/suunamiskomisjoni otsust 4. Vaba kohta selles koolis.
Keegi12. jaanuar 2017, 10:37
Kahjuks saab kohalik kool last koolist välja visata
to nojah12. jaanuar 2017, 19:57
Asi pole ju pearahas. Kiusaja tõttu lahkuvad pead ju samuti. Probleem on siiski selles, et last ei saa tänapäeval koolist välja visata. Ei saa ilma lapsevanema nõusolekuta isegi istuma jätta. Meie koolis viidi järgmisesse klassi ka kaheksa kahega lapsed. Vanem lihtsalt ei andnud nõusolekut istuma jätmiseks.
Imelik13. jaanuar 2017, 07:42
Kasuks ikka, mitte kahjuks.
Vanemad õpetajad12. jaanuar 2017, 10:19
eraldasid tavaliselt kiusajad esimesse pinki üksi istuma, jättes järgmisse pinki istujatega suurema vahe, et ta tunneks ennast üksildaselt. Samas oli ka klassis parem õpetada ja kiusajalegi jäi midagi tarka külge, lõpuks unustas kiusamisegi.