Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
16. jaanuar 2017, 13:20

Ilmus käsiraamat puudega laste lähedastele

Eesti Puuetega Inimeste Koda andis välja käsiraamatu puudega laste lähedastele, kus on vaatluse all erivajadusega lapse elukaar sünnist kuni täiskasvanuks saamiseni.

Erivajadustega ja puudega laste lähedaste igapäevane mure on, kuidas orienteeruda teenuste ja toetuste rägastikus. Paralleelselt tuleb suhelda nii riigi, omavalitsuse, sotsiaal-, tervishoiu- kui haridussüsteemiga, samal ajal kasvatades suure hooldus- ja arengu toetamise vajadusega last.

Vajalik info on küll kusagil olemas, kuid tervikpilti on raske ja väga ajakulukas ette saada, mistõttu ei jõua abivajajad sageli olemasolevate võimaluste ja abini.

Käsiraamat on eriline selle poolest, et jälgib erivajadustega lapse elukaart sünnist kuni täisealiseks saamiseni ning annab nõu just selles punktis, kus pere parasjagu on - kas siis esmasel toetuste taotlemisel, kooliminekul või täiskasvanuellu astumisel.

Materjal kajastab värskeimat olukorda toetuste ja teenuste maailmast. Vähemalt sama väärtusliku osa moodustavad vanemate kogemuslood. Käsiraamatu koostasid kahasse  Eesti Puuetega Inimeste Koja peaspetsialist Helen Kask ja tegevjuht Anneli Habicht. Anneli vaimses seljakotis on 18 aastat raske puudega lapse kasvatamise kogemust.

Puudega ja erivajadustega laste lähedastele on käsiraamat tasuta ning seda saab Eesti Puuetega Inimeste Kojast (Toompuiestee 10, Tallinn) ja maakondlikest puuetega inimeste kodadest kuni paberkandjal tiraaži (1000 eksemplari) lõppemiseni. Raamatu e-versioon on kättesaadav siin.