LÕPETA SUITSETAMINE: tubakas on seotud peaaegu poolte kõigi vähist tingitud surmadega.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. jaanuar 2017, 14:30

Puust ja punaseks: üheksa käsku vähktõve ennetamiseks (5)

Kui oleks olemas tablett, mis vähendaks võimalust vähki haigestuda poole võrra – kas sa siis võtaksid seda? Muidugi võtaksid! Kahjuks sellist ravimit aga olemas pole. Kuid sul on võimalik riski vähktõppe haigestuda maandada poole võrra ka mõnede muutustega oma igapäevaelus.

Ning kui kõik seda järgiksid, oleks võimalik pooli vähist tingitud surmajuhtumeid ära hoida. Newsmax Health toob välja parimad soovitused, mida järgides on sul võimalik end kaitsta.

·  Lõpeta suitsetamine. Tubakat on seostatud väga paljude erinevate vähitüüpidega, sealhulgas suuvähiga, kopsu-, kõri, pankrease, põie-, emakakaela- ja neeruvähiga. See on seotud peaaegu poolte kõigi vähist tingitud surmadega. Ning ka passiivne kokkupuude suitsetamisega suurendab haigestumisriski.

·  Piira päikese käes olemist. Nahavähk on maailmas enim elusid rööviv vähihaigus. Otsi keset päeva varju, kasuta päikesekaitsekreemi ja kaitseriietust, kanna mütsi ja päikeseprille.

·  Vähenda stressi. Stressi juhtimine on kriitilise tähtsusega immuunsüsteemi tugevdamisel. Tugev immuunsüsteem on parim kaitse vähi vastu.

·  Tee sporti. Vähemalt 30 minutit enda liigutamist igapäevaselt aitab ennetada erinevaid rasvumisega seotud vähke.

·  Piira kokkupuudet toksiinidega. See põhjustab umbes 6% vähktõvest tingitud surmajuhtumid. Hoidu UV-kiirguse, kemikaalide, pestitsiidide, parabeenide ja teiste saasteainete eest.

·  Toitu tervislikult. Lisa vikerkaarevärvilisi puu- ja köögivilju oma menüüsse, nii sööd piisavalt vähivastaseid toitaineid. Suurenda oma menüüs ka kiudainete osakaalu ning piira punase liha ja suhkrute tarbimist.

·  Piira alkoholi tarbimist. 2011. aastal rohkem kui 100 000 naise seas läbi viidud uuring leidis, et kolm kuni kuus jooki nädalas suurendas nende riski haigestuda rinnavähki 15%. Samuti suureneb sellega meestel risk haigestuda eesnäärmevähki.

·  Tarbi toidulisandeid. Näiteks seleen ja A-vitamiin on kopsuvähi ennetamises väga head. Ning kurkumil on samuti vähiennetuses oluline ja tõhus roll.

·  Võta kaalust alla. Üks olulisemaid samme vähiennetuses on võtta kaalust alla ning jälgida oma veresuhkru taset.