Joo piisavalt, sest nina- ja kurgu limaskesta immuunsüsteemi rakud töötavad tulemuslikumalt, kui limaskestad on niisked.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
19. jaanuar 2017, 09:35

Kolm soovitust, et külmetus mööduks kiiresti

Külmetuse korral kasutavad paljud inimesed toetavaks raviks meelsasti lihtsaid, äraproovitud koduseid retsepte. Proviisor Jaan Jänes soovitab meeles pidada kolme nõuannet.

1. Joo piisavalt.

Nina- ja kurgu limaskesta immuunsüsteemi rakud töötavad tulemuslikumalt, kui limaskestad on niisked. Hästi sobivad selleks puhuks soojad teed (aed-liivatee, paiseleht, nurmenukk, põdrakanep, saialill, salvei, raudrohi, põdrasammal või punane päevakübar), vesi ja vitamiine sisaldavad joogid. Vedelikku tuleks tarbida vähemalt kaks liitrit päevas.

2. Mine välja värske õhu kätte.

Vaatamata külmetusele on soovitav end soojalt riidesse panna, välja minna ja sügavalt hingata. See tugevdab ja õhutab hingamisteid ning teeb haigusetekitajate paljunemise raskemaks.

3. Tee sooje mähiseid.

Külmetuse korral ei lase kaelavalud end tavaliselt kaua oodata. Siin aitavad soojad kaelamähised: asetage kaks keedetud veel kuuma kartulit linasele rätikule, keerake need sinna sisse ja purustage. Mässige rätik koos kartulitega salli sisse, keerake ümber kaela ja laske umbes 15 minutit mõjuda.