Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada.Foto: Panthermedia
Toiduuudised
22. jaanuar 2017, 12:45

Toidud-joogid, mis teevad põletikele juba eos tuule alla (10)

Põletik on immuunsüsteemi esmane reaktsioon mõnele nakkusele või ärritajale ning aitab meil paraneda. Kui põletik on muutunud aga krooniliseks, võib see kahjustada kogu keha. Nende ennetamiseks oleks mõistlik oma menüüsse lisada toite, mis juba eos põletikele tuule alla teevad.

Sest krooniline põletik on väga paljude teiste tõsiste tõbede vallandajaks, kirjutab Fox News. On leitud, et krooniline põletik võib põhjustada südame-veresoonkonna haiguseid, põhjustada mõnesid kindlaid vähke ning ka Alzheimeri tõbe. Seepärast olekski mõistlik igapäevaselt süüa allpool väljatoodud toite, mis aitavad põletikega võidelda.

Apelsinimahl. Uuringud näitavad, et klaasi 100% apelsinimahla võib aidata vähendada põletikke tänu seal sisalduvatele kasulikele ainetele. Lisaks sellele aitab apelsinimahl kaasa kogu keha tervisele ja heaolule.

Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada. Foto: Panthermedia

Neitsioliiviõli. Külmpressitud oliiviõli on suurepärane võimalus lisada oma lemmiktoitudesse põletikuvastast toimet. Lisaks – lisades veidi seda köögiviljadele, aitad kaasa ka teatud (rasvlahustuvate) vitamiinide imendumisele.

Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada. Foto: Panthermedia

Mustikad on tulvil aineid, mis aitavad põletikke nii ennetada kui leevendada. Lisaks on see suurepärane C-vitamiini allikas – tass mustikaid annab päevasest vajalikust C-vitamiini kogusest veerandi.

Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada. Foto: Panthermedia

Täisteratooted. Alusta oma päeva täisteratoodetega. 80 rasvunud osaleja seas läbi viidud uuring kinnitas, et neil, kes sõid täisteratooteid kaheksa nädalat järjest, vähenesid kehas ka põletikunäitajad. Täisteratoodete tugevuseks on neis leiduvad kiudained.

Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada. Foto: Panthermedia

Ristõielised köögiviljad. Uuringud näitavad, et ristõieliste köögiviljade söömine (näiteks spargelkapsa, lillkapsa, pak choi ja rooskapsa) võib aidata kehas põletikke vähendada. Seda kinnitas üle 1000 naise seas läbi viidud uuring – leiti, et need, kes söövad suurtes kogustes ristõielisi köögivilju, on madalamate põletikunäitajatega. Ristõielised köögiviljad, samuti tumerohelised lehtköögiviljad on tavaliselt ka kõrgema erinevate vitamiinide ja mineraalainete sisaldusega.

Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada. Foto: Panthermedia

Tomatid ja sellest valmistatud tooted. Punastes tomatites leidub rikkalikult lükopeeni, mis teadlaste hinnangul aitab vähendada põletikke kopsudes ja kogu kehas tervikuna. Keedetud tomatid sisaldavad lükopeeni tooreste tomatitega võrreldes veel rohkem, seega on väga head tooted ka tomatikaste ja tomatisupp. Ära põlga ära ka tomatimahla.

Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada. Foto: Panthermedia