Foto: VIDA PRESS
Suhted
24. jaanuar 2017, 11:50

13 asja, mida vaimselt tugevad inimesed ei tee

Mentaalne tugevus ehk väga hea vaimne tervis on kasulik sugudeülene omadus. Nii mõnegi alljärgnevatest asjadest võiks kõrva taha panna nii mehed kui naised.

Business Insider kirjutab Amy Morini raamatule viidates, et vaimne tugevus ei peegeldu tihtipeale selles, mida sa teed – seda nähakse hoopiski neis asjades, mida sa EI tee. Tugevus seisneb selles, kuidas sa kontrollid oma mõtteid, käitumist ja tundeid. Ja Morini teatel ei tee vaimselt tugevad inimesed järgnevaid asju.

1. Nad ei raiska aega enesehaletsusele.

Selle asemel väljendavad nad tänulikkust.

Sest enese haletsemine on ennastkahjustav tegevus. Iseenda kahjatsemine ei lase elada täisväärtuslikku elu. Võtmesõnaks on maailmas kõige hea leidmine ning nii, et sa seeläbi hakkad olema tänulik selle üle, mis sul on.

2. Nad ei anna võimu käest.

Sa pead enda eest seisma ja vajadusel piiri tõmbama. Kui sinu tegusid kontrollivad teised inimesed, siis defineerivad nemad sinu edukuse ja enesehinnangu.

3. Nad ei pelga muudatusi.

Muudatuste tegemine võib olla hirmutav, aga nende kartmine pidurdab arengut. Vältimatus tuleb omaks võtta. Mida kauem muudatusega ootad, seda raskem selle tegemine on.

4. Nad ei keskendu asjadele, mida ei saa ise kontrollida.

Selle asemel süvenevad nad asjadesse, mida nad ise saavad teha.

Muidugi on hea turvaline tunne hoida kõike kontrolli all, aga problemaatiliseks läheb asi siis, kui sa arvad, et sul on alati ja igal pool jõudu kõiki ohje käes hoida. Kontrollivajadus on ärevuse sümptom. Selmet oma ärevust kontrolli all hoida, püütakse kontrollida oma keskkonda. 

Foto: VIDA PRESS

5. Nad ei ürita kõigile meele järgi olla.

Vaid nad suudavad öelda "ei".

Me arvustame end sageli sel moel, et kujutame ette, mida teised meist võivad mõelda. See on vaimse tugevuse vastand. Kui üritad kõiki rahuldada, siis on see esiteks ajaraiskamine, sinuga on kerge manipuleerida, teistel on ettekääne olla sinu peale vihane või sinu üle pettunud, pealegi ei suuda keegi olla kõigile meele järgi. Kui sellise mõtteviisi kõrvale suudad heita, oled tugevam ja enesekindlam.

6. Nad ei karda läbimõeldult riskeerida.

Selle asemel nad valmistuvad eesolevaks.

Inimesed kardavad sageli riske võtta, olgu need siis rahalised, füüsilised, sotsiaalsed või muud sorti. Aga see sõltub teadmistest. Kui sul napib teadmisi, kuidas riske kalkuleerida, kergitab see hirmu riski ees. Et riske paremini kalkuleerida, küsi endalt: millised on võimalikud kulud, võimalikud kasud, kuidas aitaks see mul oma eesmärki saavutada, millised on alternatiivid, kui hea oleks parima stsenaariumi täideminek, mis oleks halvim juhtuda võiv asi ja kuidas saaksin seda riski vähendada, kui halb oleks halvima stsenaariumi täideminek, kui oluline on see otsus viie aasta perspektiivis?

7. Nad ei ela minevikus.

Aga nad võtavad aega, et mineviku üle arutleda ja sellest õppida.

Minevik on minevik. Olnut ei saa kuidagi muuta ning selle külge klammerdumine on ennasthävitav, ei lase sul nautida olevikku ega planeerida tulevikku. See ei lahenda midagi ja vaid tekitab depressiooni.

8. Nad ei tee ikka ja jälle samu vigu.

Selle asemel võtavad nad vastutuse ja muudavad oma käitumist.

Analüüs kindlustab selle, et vigu ei korrata. On oluline teha kindlaks, mis valesti läks, mida oleks võinud paremini teha ja kuidas seda teinekord teistmoodi teha.

9. Nad ei kadesta teiste inimeste edukust.

Vaid rõõmustavad teiste edu üle.

Kadedus on nagu viha, mis püsib peidus ja on kinnikorgitud. Kui keskendud teiste edule, siis ei aita see sind sinu eesmärkides, kuna viib sind oma rajalt kõrvale.

Foto: VIDA PRESS

10. Nad ei anna peale esimest nurjumist alla.

Edu ei tule alati kohe ja läbikukkumine on enamasti takistus, millest pead üle saama. Hiljem maailmakuulsaks saanud lastekirjaniku Theodor Gieseli ehk Dr Seussi esimese käsikirja lükkas tagasi enam kui 20 kirjastajat.

Kui sa mõtled, et see viga oli vastuvõetamatu või et see näitab, et sa pole piisavalt hea, siis ei näita see kindlasti vaimutugevust. Uus katse teeb sind tugevamaks.

11. Nad ei karda üksi olla.

Selle asemel võtavad nad aega omapäi olemiseks.

Üksiolemine võib tõsta su produktiivsust, suurendada empaatiat, vallandada inspiratsioonisädemeid, pakkuda võimalust taastumiseks ning olla ka üldiselt vaimsele tervisele hea.

12. Nad ei leia, et maailm neile midagi võlgneb.

Vaid keskenduvad oma püüdlustele.

Kui kukud läbi või sul napib edu, siis on lihtne vihastada maailma peale. Tõde on aga see, et kellelgi pole kõigeks õigustust – see tuleb välja teenida. Elu pole mõeldudki aus olema. Kui mõnel inimesel on rohkem õnne või edu kui teisel, siis see ongi elu – aga see ei tähenda, et sulle ollakse miskit võlgu või siis sind koheldakse teistest halvemini.

Keskendu oma püüdlustele, lepi kriitikaga, õpi tundma oma vigu ja ära pea skoori. Kui võrdled end teistega, siis tekitab sinus pettumust, kui sa ei saa seda, mida sinu arvates maailm sulle võlgneb.

13. Nad ei oota silmapilkseid tulemusi.

Vaid teevad väikseid samme eesmärgi poole.

Kui tahad rakendada oma täit potentsiaali, siis pead olema valmis kujundama realistlikke ootusi ja leppima sellega, et edu ei tule üleöö. Vaimselt nõrgemad inimesed on sageli kannatamatud. Nad ülehindavad oma võimeid ning alahindavad aega, mis kulub muutusteks.

Hoia silmad võidukarikal ning tööta järeleandmatult oma pikaajaliste eesmärkide nimel. Tee peal tuleb ette ebaõnnestumisi, aga kui mõõdad oma edasiliikumist ning vaatad suurt pilti, siis on edu saavutatav.