Foto: VIDA PRESS
Keha
25. jaanuar 2017, 17:26

Dermatiidi ja mandavoskade puhul kratsimine ei aita

KUBE SÜGELEB? Võta käsi püksist välja ja ravi ennast (8)

Sügeleva jalgevahe kratsimine teeb asja ainult hullemaks, märgib Men's Health. Et tundlikku nahka rahustada, tuleks kõigepealt selgitada välja, mis sügelemist põhjustab. Võib juhtuda, et põhjus on süütu, näiteks uus pesuvahend, aga mõnikord on tegu tõsise probleemiga, mis vajaks ravi. Dermatoloog tõi välja seitse võimalikku kubemepiirkonna sügelemise põhjust ja lahendused neile.

Seeninfektsioon

Sügelemisele lisaks areneb välja lööve. Selle väljanägemine on erinevate löövet põhjustavate seente puhul erinev. Väikestes kogustes on pärmseene olemasolu su nahal normaalne, aga selle ülemäärane kasv võib põhjusta põletikku. See kaldub esinema just niisketes kohtades, mis ei saa palju valgust – näiteks kubeme küljel, suguelundite ja kintsude vahel.  

Ükskõik, milline seen sügeluse eest vastutab, aitama peaks seenevastane kreem nagu näiteks Lotrimin.

Ärahõõrumine

Ärritus tekib seal, kus su nahk kokku hõõrub, reeglina reitel. Tavaliselt tekib tegevuse puhul, kus esineb palju hõõrdumist, näiteks jooksmisel. Hõõrdumisel tekivad naha pealmistele kihtidele tillukesed praod ja põletik. Tagajärjeks on ärritatud ja punetav nahk, mis sügeleb.

Kaitse oma ärritatud nahka ja enneta edasist ärahõõrumist. Nahka aitab parandada ja ärritust leevendada niisutaja. Tsingikreem lisab nahale hõõrdumist vältiva kaitsekihi.

Nahapõletik

Punane sügelev ja torkiv lööve, tavaliselt piirkondades, kus esineb rohkem higistamist, näiteks kubeme ja reite vahel või kõhuvoltide vahel. Niiskus soodustab bakterite ja seente vohamist.

Ravi: antibakteriaalne kreem, seenevastane kreem. Hõõrdumise eest kaitseb tsingikreem. Kui lööve nädala või kahe jooksul ei kao, tuleks pöörduda nahaarsti poole, kes tõenäoliselt kirjutab välja tugevamaid ravimeid.

Kontaktdermatiit

Tekib siis, kui su nahk puutub kokku millegagi, mille vastu on allergia. Ülisügelev punane lööve, mis tundub muhklik. Võib ka eritada läbipaistvat või kollakat vedelikku.

Esineb sageli siis, kui oled midagi oma eluviisi juures muutnud, näiteks võtnud kasutusele uue pesuvahendi, kangapehmendi või isegi ostnud varasemast erineva tekstiiliga kaetud diivani. Sümptomid näitavad end tunde või isegi päevi hiljem.

Lõpeta selle aine kasutamine, mis sinu arvates võib olla lööbe tekitajaks. Kui oled pesu uue vahendiga pesnud, siis pese see oma eelmise pesupulbriga üle. Sümptomid peaksid kaduma kahe nädalaga.

Kubemetäid

Kui märkad kubemekarvades tugevat sügelust, ärritust ja pisikesi täpikesi, siis oled ilmselt saanud parasiidi nimega kubemetäi, ingliskeelsetes riikides kutsutud ka krabiks ning meil idanaabrite keele põhjal mandavoskaks. Kui märkad kubekarvade juurte lähedal tillukesi valgeid või kollakaid kübemeid, siis need on täi munad.

Arst veendub, kas probleemi põhjuseks on tõepoolest kubemetäid ning kirjutab sulle šampooni või losjooni, mis sisaldab kas permetriini või püretriini.

Herpes

Mõnikord võib sügelemine olla herpesviiruse põhjustatava suguhaiguse esimene sümptom. Sügelus muutub kõrvetuseks ja umbes päeva jooksul tekivad villid. Purunevad villid tekitavad valulikku kipitust.

Arst teeb herpese kindlaks vaatluse või vereproovi abil. Ravi herpese vastu puudub, aga arst saab pakkuda sümptomitele leevendust.

Genitaaltüükad

Kondüloomid ehk genitaaltüükad on sugulisel teel leviva papilloomiviiruse sümptom. Tavaliselt katsudes pehmed ja võivad isegi sarnaneda kujult lillkapsaga. Võid märgata vaid ühte, aga neid võib tekkida ka terve kobar. Peale sügeluse muud häda ei põhjusta.

Arst kirjutab sulle kondüloomide raviks midagi keha immuunsüsteemi tugevdavat ja keha kaotab tüükad siis ise. Või siis külmetatakse tüükad ära vedela lämmastikuga. Kuid täielikult välja ravida seda kehast ei saa, need võivad uuesti tekkida ja sugulisel teel ka teistele levida.