Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
25. jaanuar 2017, 17:00

Depressioon vallandab noortel mitmeid kehalisi tõbesid (1)

Vaimse tervise häired ja kehalised haigused käivad sageli käsikäes. Nüüd selgitati esmakordselt välja, milliseid haiguseid vallandab noortel depressioon ning millised haigused võivad olla depressiooni põhjustajaks.

Šveitsi riikliku teadusfondi rahastatud uuringus analüüsiti 6483 USA teismelise andmeid vanuses 13–18 eluaastat, vahendab meditsiiniportaal Med24.

Leiti, et osa kehalisi haigusi esineb sagedamini pärast teatud psüühilisi haigusi ning mõned vaimsed häired vallanduvad sagedamini pärast teatud kehaliste haigustepõdemist.

Seostena, kus eelnes psüühikahäire ja järgnes kehaline haigus, tulid esile kombinatsioonid depressioon ja liigese- või seedetraktihaigused; ärevushäired ja nahahaigused ning sõltuvushäired ja hooajalised allergiad. Vastupidised seosed, kus kehalisele haigusele järgnes psüühikahäire, olid südamehaigus ja ärevushäire; epilepsia ja söömishäired ning südamehaigused ja ükskõik milline psüühikahäire.

Epilepsia ja söömishäirete vahelist seost on varem kirjeldatud üksikute haigusjuhtudena. Uuringu autorid oletavad, et epilepsiaravimid võivad rolli mängida ka söömishäirete kontekstis.

Teadlased panevad südamele, et seost vaimse ja kehalise tervise vahel ei tohiks alahinnata.