Tarbi piisavalt sooje vedelikke ning vähenda stressi - siis on sul suurem tõenäosus külmetushaigustest eemale hoida.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. jaanuar 2017, 15:19

Lihtsad nõksud, mis panevad külmetushaigusele piiri juba eos

Praegu on kõikvõimalike külmetusviiruste kõrghooaeg. Sestap võiks juba ennetavalt mõelda, kuidas peatada külmetus enne selle saabumist.

Kõikvõimalikud rahvameditsiinist tuntud vahendid leevendavad küll sümptomeid, kuid külmetust ei ravi. Seepärast tulebki külmetuse küüsi langedes veeta kuni kümmekond päeva diivanil, täisnuusatud taskurättide keskel seebiseriaale vaadates. Kuid see ei tähenda, et peaksid asjaga leppima. Kui hoiad immuunsüsteemi tugeva, suudad tõenäoliselt ka külmetushaigused eemal hoida.

Women´s Health toob välja viis võimalust immuunsüsteemi turgutamiseks ning külmetuse peatamiseks enne selle saabumist.

• Panusta une kvaliteeti. Jah, lihtsam on öelda, kui teha. Kuid fakt on see, et ebapiisav uni kahjustab immuunsüsteemi ning seeläbi ka organismi võimet võidelda külmetuse ja gripiga.

• Söö taimetoite. Puuviljad, köögiviljad ja täisteratooteid pakuvad organismile suure koguse antioksüdante, mis on äärmiselt olulised rakkude taastumises ning immuunsüsteemi turgutamises. Tervemad rakud ja tugevam immuunsüsteem aitavad tõbesid eemal hoida.

• Söö rohkem seeni. Külmetuse ennetamiseks on parimad hiina meditsiiniski erilisel kohal olevad shiitake-seened, mis aitavad keha rakkudel erinevate infektsioonidega võidelda. Tee shiitake-seentest regulaarne menüü osa, lisa neid panniroogadesse või salatitesse.

• Vähenda stressi. Igaüks on kuulnud seda miljon korda, kuid et see on nii oluline, kordame veel: "Nagu magamatuski, aitab ka pikaajaline stress vabastada stressihormoone. See vähendab valgete vereliblede tootmist, neil on aga infektsioonide tõrjumisel võtmeroll.".

• Tarbi piisavalt vedelikke. Kuumad supid, teed ja teised auravad vedelikud aitavad vedeldada lima ja tunda end valutava kurgu korral paremini. Toimib isegi toatemperatuuri soojune vedelik. Igal juhul aitab piisav vedeliketarbimine kõikvõimalike hingamisteede infektsioonidega paremini võidelda.