Hoia sõrmed suust eemal - kuni kolmandik bakteritest satub sõrmedelt suhu!Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. jaanuar 2017, 10:35

Soovid terve püsida? Ära näpi neid kehaosi! (6)

Paljud haigused levivad kätega, sest isegi pärast korralikku pesemist saavad käed ümbritsevast keskkonnast kiiresti saastatud. Pea seda meeles. Samuti pea meeles, et on mitmeid kehaosi, mida oma tervise nimel näppida ei tohiks.

Kõrvakanal. Kõrva sisse ei tohiks torgata ei sõrme ega midagi muud. See võib kõrvakanalit vooderdavat õhukest nahka vigastada, kirjutab Prevention. Kui kõrv tõesti seest sügeleb, pöördu arsti poole. Tema tuvastab, kas see on vaik, ekseem või hoopis põletik, ning määrab vajaliku ravi.

Nägu. Käsi kasuta vaid näo pesemiseks ja nahahooldusvahendite pealepanekuks, muidu hoia käpad näonahast eemal. Kui puudutad mõnd pisikutest kubisevat pinda ja see­järel nägu, riskid haigestumisega, ning ühtlasi suurendad vinniriski. Rasused sõrmed võivad nahapoore ummistada ja põhjustada vistrike teket.

Tagumik. Mõistagi tuleb taguotsa pühkida ja pesta, kuid rohkem ära seda sõrmitse. Pärak sisaldab baktereid, mille edasikandumine mujale kehaosadele võib kurvalt lõppeda. Pärast WCs käimist pese kindlasti hoolikalt käsi.

Silmad. Kui sa just kontaktläätsi ei paigalda või prahikübemekest taga ei aja, jäta silmad rahule. Sõrmede vahendusel silma jõudvad pisikud võivad tekitada konjunktiviiti või hullemaid põletikke. Niisiis: ära puutu ja ära hõõru. Kui silmad kipitavad või tunduvad kuivad – või kui kontaktläätsed tekitavad ebamugavustunnet, aruta seda arstiga.

Suu. Värske Briti uuring näitas, et tööl igavledes panevad inimesed tunni aja jooksul ligi 25 korda sõrmi suu peale või juurde. Ka tegusana ei suuda me sõrmi suust eemal hoida: katsealused puudutasid suuümbrust sel juhul umbes kuus korda tunnis. Kuid see võib tekitada probleeme. Ajakirjas Journal of Applied Microbiology avaldatud uurimuse põhjal satub veerand kuni kolmandik baktereid meie sõrmedelt suhu.

Nina sisemus. 2006. aasta uurimuse põhjal on ninanokkijatel 51% suurem tõenäosus pakkuda oma sõõrmeis kodu Staphylococcus aureus’ele, mis soodsatel elutingimustel levima hakates võivad põhjustada nahapõletikke ja lihasehaigusi, kuid ka selliseid eluohtlikke tõbesid nagu kopsupõletik, endokardiit, toksilise šoki sündroom ja sepsis.