Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
31. jaanuar 2017, 11:30

Oksendamisviirus kimbutab? Loe, kuidas end sel puhul tohterdada (7)

Et oksendamist ja kõhulahtisust põhjustav noroviirus on väga nakkav, on paljud eestlased praegu gripi kõrval kimpus ka nakkava ning piinarikka kõhutõvega.

Põlvamaa perearst Jane Oti sõnul on inimesi kimbutav noroviirus väga nakkav ning sellest hoidumiseks on kõige olulisem käte pesemine ja hügieeni hoidmine.

Paljude teiste viiruste seas praegu ringlevale noroviirusele viitavad oksendamine , kõhulahtisus, väike palavik ja väga halb enesetunne. Perearst Jane Ott märgib, et see kimbutab haigestunud inimest keskmiselt kolm päeva. 

Oksendamistõve ravi on Jane Oti sõnul sümptomaatiline. "Põhiline on vedelikukaotuse asendamiseks palju juua," märgib ta. Kui vesi sees ei püsi, soovitab perearst juua lonksu kaupa väikeste ajavahemike tagant. Päevas peaks ära jooma umbes poolteist liitrit vedelikku.

Vajalikke ravimeid võib küsida ka apteegist, kuid nende kõrval soovitab Ott kõhutõbede leevendamiseks juua mustikakisselli või kummeliteed, samuti on hea mineraalvesi. "Maoärrituse leevendamiseks olen soovitanud süüa ka puhast tärklist. Seda tuleb võtta lusikatäis ning sellele kohe vett peale juua,"õpetab ta.

Söögiga on asi selle tõve korral leebem – kui isu pole, ei pea seda endale ka sisse toppima. "Kui inimene kaks-kolm päeva ei söö, ei juhtu temaga midagi. Põhiline, et ta jooks," kinnitab perearst.

Arstilt tuleks selle tõvega abi otsida siis, kui inimene on öö jooksul või päeva esimesel poolel kõhulahtisuse kõrval oksendanud viis korda või rohkem. Erilist tähelepanu tuleb noroviiruse puhul pöörata lastele ja eakatele, sest neil on eluohtlikuks muutuda võiv vedelikupuudus kerge tekkima ning nad võivad ka selle pealtnäha kerge viiruse puhul vajada ka haiglaravi.

Viis reeglit, kuidas oksendamistõbe vältida

· Pese tihti käsi, eriti pärast tualetiskäiku, beebil mähkmete vahetamist ning enne toidu valmistamist/söömist.

· Enne söömist pese hoolikalt puu- ja aedvili.

· Puhasta ja desinfitseeri saastunud pinnad, muu hulgas ka riided ja voodipesu.

· Hoia WC-pott ja selle ümbrus puhtana.

· Kui oled nakatunud noroviirusesse, hoidu toidu tegemisest ülejäänud perele kuni kolm päeva pärast haigusest paranemist.

Allikas: terviseamet