Uudised

Värviliste puu- ja köögiviljade söömine võib kopsuvähki ennetada (1)

Õhtuleht.ee, 31. jaanuar 2017 12:25
Foto: PantherMedia / Scanpix
Värvilistes puu- ja köögiviljades leidub teadlaste kinnitusel ühendit, mis võib ennetada suitsetamisega seotud kopsuvähki.

Hiljaaegu ajakirjas Cancer Prevention Research avaldatud teadustöös kirjutati, et apelsinides, paprikates ka teisteski värvilistes puu- ja köögiviljades leidub beeta-krüptoksantiin nimelist pigmenti, vahendab Medical News Today. See blokeerib ja alandab nende retseptorite arvu, mida nikotiin kasutab kasvaja arenguks.

Sellisele tulemusele jõudsid teadlased nii hiirtel kui inimestel tehtud katsete kaudu. Sestap panevad teadlased südamele, et vähendamaks suitsetamisest põhjustatud kopsuvähi esinemise tõenäosust, võiksid inimesed süüa rohkem värvilisi puu- ja juurvilju.

Samal teemal

21.01.2017
Kopsuvähi sõeluuringust on vähe kasu
16.00.2017
Viis kohutavat tõbe, millele võib viidata pikaleveninud köha
15.11.2016
Eesti inimesi kimbutab vähkidest enim naha mittemelanoom
05.11.2016
OLE ETTEVAATLIK: Need kuus tõsist tõbe oma tulekust ette ei hoiata