Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
31. jaanuar 2017, 12:25

Värviliste puu- ja köögiviljade söömine võib kopsuvähki ennetada (1)

Värvilistes puu- ja köögiviljades leidub teadlaste kinnitusel ühendit, mis võib ennetada suitsetamisega seotud kopsuvähki.

Hiljaaegu ajakirjas Cancer Prevention Research avaldatud teadustöös kirjutati, et apelsinides, paprikates ka teisteski värvilistes puu- ja köögiviljades leidub beeta-krüptoksantiin nimelist pigmenti, vahendab Medical News Today. See blokeerib ja alandab nende retseptorite arvu, mida nikotiin kasutab kasvaja arenguks.

Sellisele tulemusele jõudsid teadlased nii hiirtel kui inimestel tehtud katsete kaudu. Sestap panevad teadlased südamele, et vähendamaks suitsetamisest põhjustatud kopsuvähi esinemise tõenäosust, võiksid inimesed süüa rohkem värvilisi puu- ja juurvilju.