Foto: Elen Kontkar
Keha
1. veebruar 2017, 12:44

Miks peaksid talvel saunas higistama? Ameerika tervisespets selgitab (6)

Eestlastele ei pea saunamõnudest ja sauna kasulikkusest pikka loengut pidama: me oleme aastasadu olnud saunarahvas. Tore on aga see, et USA väljaanne Men's Health on ühe sealse meditsiinispetsialisti toel võtnud käsile ka Ameerikamaa rahva harimise sauna teemal. Toome meeldetuletusena leilivõtmise kasulikkusest selleteemalise loo lühendatud kujul ka Eesti lugejateni.

Mis võiks talvel olla parem kui natuke omaette aega auruses saunas? Põhimõtteliselt eimiski (aga saun koos heade sõprade ja väikse õllega? – toim). Aga kui sa seal oma stressi minema higistad, siis võid sa mõelda, et kas see lämmatav kuumus ikka üldse tervislik on? Ports värskeid uurimusi ütleb, et on.

Alustuseks, saunaskäik võib aidata sul saada üle talvemasendusest. "Mõned uuringud on näidanud, et sauna kasutamisega kaasneb osade depressioonisümptomite leevenemine, teiste seas nälja, valu ja lõõgastumisvõime," märgib Wisconsini ülikooli pere- ja kogukonnameditsiini osakonna kliiniline juhendaja Sagar Shah.

Oluline on aga meeles pidada mõnd ohutusnippi. Suure kuumuse puhul tekib 20 minuti järel nahakahjustuste oht, Shah soovitab võtta leili korraga 15-20 minutit. Organismi veetustumise vähendamiseks joo enne leiliruumi minekut klaas vett. Kui tunned ebamugavust kõhus, peapööritust, väsimust, iiveldust, peavalu või lihaskrampe, siis on aeg lõpetada. Ja kindlasti võta oma arstiga ühendust, kui tunned saunatamisest rinnas valu. Ja lõpetuseks: ära mine sauna, kui võtad krampide vastast ravimit topiramaati või sul on kopsuvereringe hüpertensioon.

Kõik hästi? Arvesta siis järgmiste kasuteguritega.

SAUN AITAB KAITSTA SU AJU

Leil kaitseb su mälu. Mitu korda nädalas saunatavatel inimestel on väiksem dementsuse ja Alzheimeri tõve risk.

SAUN AITAB KIIREMINI TAASTUDA

Soomes tehtud infrapunasauna-teemalise uuringu kohaselt aitas 30 minutiline sessioon kaasa trennijärgsele taastumisele.

SAUN VÕIB VÄHENDADA VALU

Dr Shah' kinnitusel on üks tõsine uuring leidnud, et sauna kasutanud haigetel vähenevad viha ja valu tugevus ning nad on suutelised kiiremini tööle naasma. Mõni neist efektidest kestis isegi kaks aastat pärast saunateraapia lõppu. Eriti hea on sauna peavalude all kannatajatele.

SAUN ALANDAB KOLESTEROOLITASET

Teadlased on leidnud, et saun mõjub kolesterooli alandamisel üsna sarnaselt mõõduka intensiivsusega trenniga.

SAUN ON SÜDAMELE HEA

Südamehaigused on üks peamisi surma põhjuseid. Regulaarne saunas praadimine on hea ennetusmeetod, mis hoiab su südant tervemana ja pikendab eluiga.