Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
4. veebruar 2017, 13:00

Kaheksa asja, mida peaks igaüks südamehaiguste kohta teadma

Südame-veresoonkonnahaigused on vähktõve kõrval need, mis röövivad inimestelt enim elusid. Seetõttu on äärmiselt oluline hoolitseda oma tervise eest ning teada ka võimalikke riske.

Portaal Health toob välja kaheksa asja, mida igaüks peaks südamehaiguste kohta teadma.

1. Oht südamehaigustesse haigestuda on ka saledatel. Ülekaal ja rasvumine tõstavad riski haigestuda, kuid ka saledatel võib olla kõrge kõhurasva hulk kehas.

2. Depressioon ja stress ei mõju südamele hästi. Õpi lõõgastuma ja ravi depressiooni!

3. Uni on oluline. Magamatus tõstab kortisooli ja tsütokiinide hulka, kuid need soodustavad vererõhu ja veresuhkru kõrgenemist ning suurendavad ohtu südamehaigustesse haigestumiseks.

4. 45 protsenti infraktidest ei anna mingeid haigustunnuseid. Peaaegu pooltel juhtudel ei koge infarkti saanud enne mingeid kaebusi ega haigustunnuseid.

5. Mida parem vorm sul neljakümnendates on - seda parem! Trenn on üks tõhusamaid südamehaiguste ennetajaid.

6. Ära karda rasvu. Südamele mõeldes asenda lihtsalt küllastunud rasvad küllastumata rasvadega - nii võid vähendada riski haigestuda südamehaigustesse suisa 25 protsendi võrra.

7. Oska infarkti ära tunda. Kui tunned üht või mitut järgmistest märkidest, mine arstile. Infarktile võivad viidata: raskustunne, rõhumine või pigistamine rinnus või seljas; kihelemine-sügelemine kätel või jalgadel, õhupuudus/südamepekslemine, valu lõuas, peapööritus, jõuetus, iiveldamine/oksendamine (eriti siis, kui see on seotud teiste südamega seotud sümptomitega - hingeldus, külm higi, valu rinnus).

8. Olulised tervisenäitajad peaksid püsima kontrolli all. Kas sina tead, kui kõrge on su kolesterool, vererõhk, kehamassiindeks ja vöökoha ümbermõõt?