Mida söövad arstid, et süda terve püsiks? (11)
* Looduslik lõhe on rikas oomega-3 rasvhapete, A- ja D-vitamiini poolest, samuti leidub selles ohtralt B-vitamiine, seleeni ja valke. Lisaks leidub lõhes bioaktiivseid peptiide ehk aineid, mis toetavad inimese insuliinitundlikkust ning aitavad ohjeldada sooltes tekkida võivaid põletikke. Samuti on lõhe väga tervislik alternatiiv punasele lihale.
* Punased puuviljad, köögiviljad ja vein. Südame tervisele mõeldes on head punased toidud – tomatid, paprika, maasikad, granaatõunad, punased viinamarjad ja punane vein. Lihatoitudest südamele kasu pole, eelistada tasub taimset kraami.
* Kurkum ja roheline tee aitavad mõlemad ära hoida põletikke ning see omakorda aitab ennetada südameinfarkti.
* Brokoli on väga kasulik maksale, mis teadupoolest mängib peamist rolli kolesterooli ja veresuhkru kontrolli all hoidmisel, need näidud on olulised ka südamehaigustest kõneldes.
* Ingverit on aastasadu kasutatud nii vereringe soodustamiseks, selles on aineid, mis aitavad ka trombe ära hoida.
* Tume šokolaad. Mitmed uuringud on näidanud, et kõrge polüfenoolide tase võib aidata vähendada igapäevase tarbimise korral vererõhku ja põletikke. Oluline on jälgida, et sa sööksid vähemalt 60% kakaosisaldusega šokolaadi.
Kommentaarid