Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
9. veebruar 2017, 14:40

Kuidas häält treenida, et see nii lihtsalt ära ei läheks? (3)

Proviisor Jaan Jänes räägib, et häält saab selgeks ja tugevaks treenida, regulaarne hääletreening hoiab muuhulgas ära ka hääle ülekoormuse ja häälekäheduse.

"Ent kui hääl juba on kähe või on tunda ebameeldivat kraapivat tunnet kurgus, saab neid vaevusi lihtsate võtetega leevendada," lausub ta ja annab mõned praktilised näpunäited häälele ja kurgule.

Õpi kõhu kaudu hingama. Selleks, et rääkida pikalt ja lõdvestunult, on oluline niinimetatud kõhuhingamine ehk diafragma kaudu hingamine. Vastupidiselt rinnahingamisele on see eriti ökonoomne ja hääle moodustamiseks vajalik. Kõhuhingamist saate harjutada nii: korrake silpe „pst“ ja „kšt“, tehes seda hoiataval toonil. Jälgige väljahingamisel teadlikult oma kõhtu.

Tee kõneharjutusi. Kõnetreeningutel on levinud harjutus, et suhu pannakse veinipudeli kork ning korratakse niinimetatuid keelt väänavaid lauseid. Näiteks: kummutis kummitas kummitus, kummitus kummitas kummutis; Kassisaba soode süles sosistasid saksa lapsed suurest sohist Peterburis; pai papa, pane paadile purjed peale; musta lehma saba valge lehma taga, valge lehma saba musta lehma taga

Kork näitab, millisel määral te oma suud avada suudate ja kui palju tegelikult avama peaksite, et lauseid selgelt hääldada. Pikema harjutamise tulemusel paraneb hääldus märgatavalt.

Tee heliredeliharjutusi. Laulge heliredelit üles ja tagasi alla. Lisaks sellele, et harjutus parandab lauluoskust, hoiab see harjutus ka teie hääle terve. Oluline on teha harjutust vaid seinikaua, kuni kõris on meeldiv tunne.