Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
10. veebruar 2017, 10:32

HEA UUDIS: grippi haigestunute arv sel nädalal ei suurenenud

Ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise osas on kätte jõudnud stabiliseerumise aeg - haigestunuid on küll veel suhteliselt palju, kuid nende arv püsib teist nädalat järjest samal tasemel.

Terviseameti teatel vajas eelmisel nädalal ülemiste hingamisteede haiguste ning gripi tõttu arstiabi 6595 inimest, neist 45 protsenti olid lapsed. Eesti keskmisest suurem oli viirusnakkustesse haigestumus  Ida-Virumaal, Narvas, Jõgeva-, Lääne-  ja Viljandimaal.

Etioloogilise pildi alusel gripiviirustest tingitud haigestumiste osakaal langes, moodustades kõikidest hingamisteede viirusnakkusi põhjustavatest viirustest ligi 54 protsenti  (nädal varem 61%). Etioloogiline pilt on muutunud mitmekesisemaks, kuid endiselt domineerib A gripiviirus.  

25 inimest on surnud  

E-Tervise SA täpsustatud andmetel on hooaja algusest hospitaliseeritud 875 patsienti, neist pea pooled on olnud üle 65-aastased.  Hospitaliseerimiste arv kasvab, kuid haiglaravi vajanute arvu juurdekasv on aeglustunud, moodustades sel nädalal 24 protsenti, nädal varem 33,5%.

Üheksa haigla andmetel vajas eelmisel nädalal gripi tõttu  intensiivravi 5 inimest, neist 2 inimest olid vanuses 18-64, kolm vanuses 65 ja enam ning lisandus kaks gripist tingitud surmajuhtu.

Kokku on hooaja algusest alates vajanud gripi tõttu intensiivravi 74 inimest, neist  kaks last vanuses 0-4-eluaastat,  üks koolilaps, 16 inimest vanuses 18-64 eluaastat, ülejäänud 55 olid vanemad kui 65 eluaastat. Surnud on 25 inimest.

Kõik lahkunud kuulusid gripi suhtes riskirühma, keegi polnud vaktsineeritud. Peamiseks kaasnevaks riskiteguriks on olnud vanus ja kroonilised haigused.

Veel paar nädalat kannatada

Hea uudis on ka see, et Terviseameti hinnangul võib haigestunute hulk samal tasemel püsida veel paaril järgneval nädalal, siis võiks oodata viirusnakkustesse haigestumiste laine langust.

Seniks soovitatakse järgida juba pähe kulunud nõuandeid ehk tuleb pesta käsi, hoida haigega distantsi, aevastades ja köhides katta suu ning haigena püsida kodus.