Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
4. märts 2017, 14:00

JOOGA, mis kütab üles!

Võib-olla pole pikka päikesepuhkusereisi Aasiasse vaja ette võttagi, sest on ka kodusemaid võimalusi. Infrapunasoojuse käes joogat harrastades tuleb suvine jõud ja reipus kehasse tagasi.

Jooga pole viimastel aastatel Eestis just võõrsõna – seda on proovinud või sellega tegelevad paljud trennilembesed naised. Aga infrajooga? On see jooga saunas?

Mitte just täpselt nii! Infrapuna kuumutab ruumis olevaid objekte, mitte ainult õhku. Tavasaunas ajab sind higistama soojalaine jõud, infrapuna soojendab keha kudesid ja organeid süvitsi 3–4 sentimeetrini naha alla välja. Higistamine algab juba 25 kraadi juures, üsna trenni algusfaasis, kuid seda ilma naha pinda kuumutamata. Küllap teab igaüks, kui raske on palaval suvepäeval õues tööd või sporti teha, aga kuna trenniruumi soojasüsteem hingamist ei takista, pole rasked harjutused kurnavad. Abiks on ka nurgas pahviv õhuniisuti.

Hoia ja hinga!

Ruumi ja olustikuga kohanetud, algab intensiivne trenn paljude väljaastete, venituste-painutuste-kummardustega. Lisaks see kõige raskem: toengasendite pikk hoidmine. Tuttavlikku leiab päikesetervitusest, kuid eriline on hingamisskeem. Juhendaja Leelo Jaanimägi seletab ja põhjendab ookeanihingamist järgmiselt: “Ujjayi hingamine kõlab nagu lainete liikumine randa ja tagasi. Hingamine on aeglane ja sügav, nina kaudu, tähelepanu on keskendatud kurgule. Ujjayi hingamine rahustab meeli, lõdvestab ja toob kehasse uut energiat. Lisaks aitab see paremini keskenduda asendi hoidmisele ja mediteerida. Esialgu võib ujjayi hingamine tunduda raske, kuid harjutades jõutakse oodatud tulemuseni.”

Suund rasvapolstri käändudele

Oma keha raskusega treenimine tundub olevat keskmist koormust pakkuva jõusaalitrenniga samaväärne – arvestades kordusi, tehnilise korrektsuse nõudmist ja harjutuste raskust. Sageli astub lihaselise kehaga treener, kes jooksjana joogatamist alustades kolme kuuga kolm kilo maha võttis ja meeletult jõudu juurde sai, minu juurde ja korrigeerib üht või teist asendit. Et venitus mõjuks just alaseljale ja puus oleks suunatud eesoleva jala pöia suunas ja paljut muudki, sest ise ju ennast kõrvalt ei näe.

Samas treenib jooga eriti hästi süvalihaseid, ulatudes rasvapolstri selliste kurdude ja käändudeni, kuhu muu trenn ei küüni. Üks eriti hea süvalihaste trimmimise asend on näiteks selline: toenglamang, käed õlgade laiuselt maas, sõrmed harali, jalad puusade laiuselt, keha on tugev ja hoitud, paralleelselt maaga, pea otse. Asendit tuleb hoida 3–5 pikka sügavat hingamist.

Maailmaga leppinud

Mediteerimine on keskendumine, rõhutab treener mitu korda, kui harjutused nõuavad pikemalt asendite või tasakaalu hoidmist. Millegipärast ei tundu intensiivsed ja pikad venitused ning jõuasendid nii pikad ja rasked, kui mõtted on suunatud ja hingamine intensiivne. Oma osa on sugereerival ja madalate bassidega muusikal, mis minu rõõmuks pole siiski mingi vaalahäälte ühendkoor.

75minutilise trenni lõpus on luud-lihased pehmed, meel selge ning inimene iseenda ja maailmaga leppinud.

Meid jääb saatma treeneri loetud mõte, mille autor on Šoti evangelist Henry Drummond: “Õnne tagaajamisel on pool maailma valel jäljel. Nad arvavad, et õnn seisneb omamises ja saamises ja selles, et teised sind teenivad. Tegelikult leiab õnne andmises ja teiste teenimises.”

Namaste!

Artikkel ilmus Tervis Plussi2013. aasta märtsikuu numbris.