Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
15. veebruar 2017, 16:41

Hingamisharjutused, mis aitavad ärevust maandada

Ärevust ja stressi tunneme me vahel kõik, kuid õige hingamisega saad ennast rahustada.

See, kuidas sa hingad, mõjutab tervet sinu organismi, kirjutab meditsiinilehekülg WebMD.com. Elus tuleb sageli ette olukordi, kus oled nii ärevil, et süda puperdab, käed värisevad ning vahel on lausa tunne, et maailm su ümber hakkab kokku kukkuma. Peatu. Hinga. Maailm ei kuku kokku, vaid keerleb samamoodi edasi nagu eilegi. Need kasulikud hingamisharjutused aitavad sul ennast pingelisel hetkel rahustada.

Sügav hingamine

Aseta oma vasak käsi alakõhule ja parem käsi rinnale. Jälgi harjutuse ajal oma käsi ja keskendu nende liikumisele. Hinga nina kaudu sisse ja suu kaudu välja. Alusta hingamist selliselt, et hingad kopsude alumise osa õhku täis. Sinu vasak käsi peaks natuke tõusma, parem käsi ülalpool paigale jääma. Kui oled selle selgeks saanud, hakka hingama nii, et pärast kopsude sügavama osa õhuga täitumist hingad ka ülemise osaga. Jälgi, kuidas kõigepealt tõuseb vasak käsi, seejärel parem käsi. Välja võid hingata häälekalt, see tekitab tunde, nagu tõesti lükkaksid stressi endast välja.

Võta ülejäänud keha appi

Sulge silmad ja keskendu mõneks sekundiks igale kehaosale eraldi. Alusta näiteks varvastest, siis liigu jalalabadeni, säärteni ja lõpuks lõua ja näoni. Pinguta iga kehaosa lihaseid, samal ajal nina kaudu sisse hingates. Välja hingates vabasta ka pingul hoitud lihased.

Hommikuhingamine

Et hommikul oma keha pingetest vabastada ja ka kanget selga natuke aidata, seisa sirgelt ja lasku siis aeglaselt kummargile. Lase kätel vabalt kõikuda, samuti peal. Ära kaela liiguta ja pingesse tõmba, lase gravitatsioonil oma tööd teha. Eesmärk pole sõrmedega varbaid puudutada ega pingutada, vaid lihtsalt lõdvalt olla. Aeglaselt sisse hingates hakka lüli-lülihaaval jälle püsti tõusma. Ära tee seda kiirustades ja keskendu oma selgroolülidele. Kui oled taas sirgelt püsti, hinga suu kaudu välja ja korda harjutust.