Karvane mammutFoto: VidaPress
Ilm
17. veebruar 2017, 10:14

Harvardi teadlased teevad mammuvanti: laboris sünnib elevandi ja väljasurnud mammuti hübriid (12)

Viimased karvased mammutid (Mammuthus primigenius) surid välja umbes neli tuhat aastat tagasi. Nüüd on USA Harvardi ülikooli uurimisrühmal plaanis luua elevandi ja mammuti hübriid, vahendas Guardian.

Ameerika teaduse edendamise ühingu (American Association for the Advancement of Science ehk AAAS) aastakonverentsil esinenud teadlased kinnitasid, et neil on plaanis laboris luua aasia elevandi embrüo, milles on mammuti geene. Uurimisrühma juht George Church kinnitas, et selleks kulub veel paar aastat.

Karvane mammut Foto: VidaPress

Tõenäoliselt saab mammuvandiks kutsutav loom olema suuresti elevandi moodi, kuid tal on mammutile iseloomulik paks karvkate ja rasvakiht ning seetõttu talub ta hästi külma. Mammutigeenid lisatakse elevandi DNAsse praegu maailma laborites võidukäiku tegeva CRISPR-tehnikaga, mille väljatöötajate seas on ka Church.

Bakteritelt laenatud ensüümisüsteem CRISPR lubab pärilikkusainet suure täpsusega kleepida ja lõigata. Mammutiprojekt algas 2015. aastal ja selle ajaga on teadlased suutnud elevandi genoomi lisada 45 mammuti DNA-jupikest.

Churchi kinnitusel võib tema tööst kasu olla ohustatud aasia elevandi säilitamiseks, kuid paljudes teistes bioloogides tekitab hübriidi loomine eetilisi küsimusi. Nimelt on elevandid ülimalt sotsiaalsed karjaloomad ja kui hübriidide käitumine erineb tavaliste elevantide omast, ei pruugi nad elevandikarjas hakkama saada.

Aasia ehk india elevandid Foto: DIPTENDU DUTTA

Samuti tekitab rakubioloogides kõhklusi Churchi plaan, mille järgi ei istutata mammuvandi embrüo mitte emaelevandi kehasse, vaid luuakse selleks kunstlik emakas. Ekspertide hinnangul pole teadus praegu veel nii kaugele arenenud. Church kinnitab samas, et juba praegu suudavad tema labori teadlased hiirelooteid kunstlikus emakas kümmekond päeva kasvatada. Hiirte tiinus kestab 21 päeva.

Paleontoloog väljakaevamistel leitud mammutijäänustega Foto: JULIO CESAR AGUILAR

Mammutid elasid viimasel jääajal Europas, Aasias, Aafrikas ja Põhja-Ameerikas ning surid välja ilmselt kliimamuutuste ja küttimise pärast. Kõige viimased mammutid elasid Alaskal ja Wrangeli saarel ja kadusid umbes neli tuhat aastat tagasi.

Siberi igikeltsast on leitud külmunud mammutilaipu ning Eestist on avastatud mammutite võhku ja luutükke. Eesti muistset loomastikku uurinud paleozooloog Lembi Lõugas on avaldanud arvamust, et ka meie mammutid võisid kuuluda Euroopa viimase populatsiooni hulka.