Meeled

Ei kannata luristamist ja matsutamist? Sul on tundlik aju! (5)

LISA KOMMENTAAR

vene ajal19. veebruar 2017, 10:39
Kui ma veel pägalik olin, siis mu isa rääkis mulle, kuidas ta koos põlevkivi kaevuritega lõunat sõi (see oli veel sügaval vene ajal). Ühesõnaga, andis tunda kultuuride erinevus. Venelased sõid suppi nii, et luristama hakkasid veel siis, kui lusikas alles lähenes suule ja jätkus supi suhu võtmise ajal. Aga eestlasi õpetati tol ajal, et luristamine ja matsutamine söögi ajal on matslikkuse tunnus. Venelastel polnud sellega mitte mingeid probleeme - nende jaoks olid need loomulikud, söömisega kaasnevad helid. Et siis eestlaste ajud olid hoopis tundlikud? Ja venelaste oma tuimad? Ma ise arvan, et ammu oleks aeg selgeks teha, et missugune käitumine on viisakas ja missugune mitte. Või kas üldse on mõtet sõnade ühendusel "viisakas käitumine"? Keegi eespool juba kommenteeris, et näiteks aafriklastel ja eestlastel võivad olla viisakusest eri arusaamad. Et salgame omad arusaamad maha ja tuleme tulnukatele vastu - hakkame kah püüdlikult luristama ja matsutama? Mina arvan, et kultuuride segunemine on vale. Peaksime oma, eesti kultuurist kinni hoidma ja õpetama seda ka oma lastele.
Hääled Euroopast19. veebruar 2017, 05:11
Et Euroopas ei häälitseta süües. Artikli autor on lihtsalt rumal... näiteks baierlased lasevad süües kõhutuuli nii, et kõik see tuba kajab jne jne.
e.18. veebruar 2017, 13:00
Ha-ha-haa! Ha-ha-haa! Võin misofooniast rääkida ilmeka loo. Nagu teada, ei kannata enamik inimesi suurte tuulegenraatorite põhjustatud madalsageduslikku müra. Sõitnud siis kord kõrge komisjon Eestis ühe tuulepargi mürareostust lähemalt uurima. Küsitleti ka elanikkonda. Kõik olid generaatorite vastu, kuid üks mastidest mitte kaugel elav mees väitis, et teda tiivikumühin ei häiri. Oo, miks? Aga seepärast, et generaator oli ehitatud mehelt renditud maa peale ning aastas tiksus maaomaniku pangakontole tuulikufirmalt ca 100 000 EEK-i. :P Seega - tite kisa, koerte haukumise, arvutiklaviatuuril klõbistamise, kõhutuule laskmise, saagimise, haigutamise jms. helide häirivus sõltub eelkõige kontekstist. Kui hääl tuleb (perest / isikust) 'väljaspoolt' ega ole talle kasulik, mõjub häirivalt. Kui ise häälitsed või tead, et hääl on paratamatu sulle /perele olulise hüve saavutamiseks, ei häiri. Simple?
artikliga18. veebruar 2017, 09:55
tahetakse öelda , et harjuge ära, kui keenia insenerid ja namiibia kirurgid oma häälekaid söömisharjumusi demonstreerivad, siis viga ei ole nendes vaid teil on aju tundlik
ants 18. veebruar 2017, 09:45
see on ju väga ebaviisakas