Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
21. veebruar 2017, 09:52

Kopsuvähi sõeluuringust on vähe kasu

Ameerikas läbi viidud kopsuvähi sõeluuringu projekt näitas, et sellest on vähe kasu, kuid kaasneb palju korralduslikke probleeme.

Sellise tulemuseni jõuti USA veteranideseas läbi viidud kopsuvähi sõeluuringu projektist, vahendab meditsiiniportaal Med24.

Nimelt leiti kolme aasta vältel üle 2000 kõrge riskiga veteranil vanuses 55-80 aastat läbi viidud sõeluuringu käigus kopsuvähk 1,5%-l, kuid positiivse leiuga oli umbes 60% LDCT uuringutest. Juhuleidusid tuli järgmiste uuringute käigus välja veel ligi 40%-l patsientidest. Keskmine aeg esimesest CT-uuringust kopsuvähi diagnoosini oli 137 päeva.

Kopsuvähi sõeluuring ei ole lihtsalt üks CT-uuring – selle tarvis oli vaja uute materjalide väljatöötamist, mis võimaldaksid tihedat koostööd ja koordineeritud tegevust erinevate kliiniliste üksuste ja patsientide vahel. Trükiseid patsientide jaoks ja juhiseid spetsialistidele sõlme jälgimiseks parandati selguse ja praktilisuse huvides. Kaheksas sõeluuringuga tegelenud keskuses võeti igaühes tööle täiskohaga uuringu koordinaator, neis kõigis oli ka hästi korraldatud meeskonnatöö, oma CT-skänner, radioloog, multidistsiplinaarne kopsuvähi meeskond ja tubakast loobumise programm. 

Ehk teisisõnu - kopsuvähi sõeluuring on seotud märkimisväärse logistilise, personali ja radioloogiaüksuste koormusega, seda isegi nii hästi korraldatud süsteemis nagu seda on USA veteranide tervisesüsteem (Veteran Health Administration)

Käesoleva uuringu andmete alusel võib öelda, et iga 1000 sõelutud isiku kohta saavad 10 varases staadiumis kopsuvähi diagnoosi, 5 hilises staadiumis kopsuvähi diagnoosi, lisaks teostatakse otseselt sõeluuringust tingituna invasiivseid protseduure 20-l isikul (bronhoskoopia, torakotoomia). 550 isikut saavad aga esialgse uuringu tulemusel teada, et kõik ei ole korras ja peavad käima korduvatel ioniseeriva kiirgusega seotud uuringutel.