Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
21. veebruar 2017, 10:45

Ebatavalised asjad, mis võivad infarkti põhjustada (3)

Infarkti tuntud põhjustajana oskab igaüks nimetada mitmeid terviseprobleeme ja harjumust, näiteks ülekaalulisust, diabeeti, kõrget vererõhku ja suitsetamist. Kuid on mõned üsnagi üllatavana näivad tegevused, mis võivad infarkti põhjustada. 

* Äkkviha. Austraalia teadlased selgitasid välja, et paar tundi pärast vihapurset on 8,5 korda suurem võimalus saada südamerabandus võrreldes rahuliku ajaga, kirjutab Huffington Post.

* Ärevus. Samas uuringus märkisid teadlased, et ka ärevus on seotud suurema infarkti saamise riskiga. Seda põhjusel, et nii ärevuse kui äkkviha ajal suureneb südame löögisagedus ja vererõhk tõuseb, samuti aeglustub vere hüübimine.

* Ebatavalised füüsilised tegvused. Näiteks lume lükkamine talvel võib soodustada infarkti, sest külm õhk ning füüsiline pingutus võivad nõrga südamega inimestele surmavalt mõjuda.

* Seks. Eriti vanemas eas võib seksimine põhjustada infarkti, sest vererõhk ja surve südamele tõusevad orgasmi ajal tunduvalt. Õnneks juhtub seda väga harva.

* Suured söömaajad. Need, keda ohustavad südamehaigused, peaksid õgimisega piiri pidama, sest pärast suuremat söömist on võimalus infarkti saada neli korda suurem.