Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
22. veebruar 2017, 09:39

Ettevaatust! Gluteenivaba dieet võib soodustada vähktõve teket! (10)

Gluteenivaba dieet kas tsöliaakia tõttu või isiku omal valikul muutub järjest populaarsemaks üle kogu maailma, kuid sel võib olla tõsiseid soovimatuid kõrvalmõjusid.

Enamus gluteenivabu tooteid kasutab gluteeni sisaldavate teraviljade asendajana riisijahu. Riisis võivad aga akumuleeruda toksilised metallid nagu arseen või metüülelavhõbe, vahendab meditsiiniportaal Med24.

Ameerikas analüüsiti 2009-2014 kogutud andmeid ise raporteeritud gluteenivaba dieedi kohta ning kõrvutati neid toksiliste metallide ekspositsiooni markeritega veres ja uriinis. 

7471 uuritavast 73 (vanuses 6-80 aastat) väitsid end olevat gluteenivabal dieedil. Gluteenivaba dieedi järgijatel leiti uriinis arseeni ligi kaks korda kõrgemas kontsentratsioonis, veres elavhõbedat 70% kõrgemas kontsentratsioonis ning uriinis ka veidi kõrgemas kontsentratsioonis kaadmiumi võrreldes gluteenivaba dieedi mitte järgijatega. Seost ei leitud pliiga uriinis või veres ega kaadmiumiga veres. 

See on teadaolevalt esimene uuring, mis näitab gluteenivaba dieedi seost kõrgema arseeni, elavhõbeda ja kaadmiumi sisaldusega organismis. Nende metallide püsiva madalas kontsentratsioonis ekspositsiooni mõju tervisele ei ole selge, aga võimalik, et see soodustab vähi või teiste krooniliste haiguste kujunemist.