Lapsed

LÕPP RASKETELE KOOLIKOTTIDELE? Ossinovski kutsub kokku õpilaste tervisekaitse töörühma (24)

LISA KOMMENTAAR

Malle28. veebruar 2017, 18:49
Rasketes koolikottides on süüdi kirjastused, kes annavad välja "meetermõõdustikus" ja raskel klantspaberil õpikuid. Juba üks õpik kaalub päris palju,. Samas mõõdus paksul paberil töövihik juurde. Veel paari-kolme õppeaine õpikud-töövihikud ja ongi tõeline kandam kaasa vinnata. Kusagil 80.-datel aastatel olid õpikud väikeseformaadilised, töövihikud samuti. Töövihikud olid kerged, trükitud lihtsale paberile, mõõdult vihikust paraja kaustiku suurused. Kõiksee tarkus mahtus neisse ära. Ja lapsed said nendega targaks õpetatud. Koolikott normaalse raskusega ja puha.
mõnes23. veebruar 2017, 21:47
mõttes saan probleemist aru aga kas laps ei peaks olema just nädala alguses puhanud et teha kontrolltöid? praegu on nädala alguses väsinud nädalavahetusest ja nädala lõpus väsinud nädalast. Kunagi sai tassitud 1.5 kilomeetrit koolikotti et bussile jõuda ja sama maa pärast tagasi ka. Kooli aiatöö päevad olid kohustuslikud samamood sai lisaraha teenitud nö TPL`is.Ja mitte siis kui olid juba 16 vaid märksa varem. Tekkis mingi tööharjumus ja arusaam et raha ei kasva puu otsas. Praegu ei tohi laps midagi nagu teha. Ja siis imestatakse et meil on lumehelbekeste põlvkond, kellel on õigusi aga ei mingeid kohustusi, oskusi ega ka tahtmist tööd teha
no...23. veebruar 2017, 15:10
oleks siis võimalus raamatud-vihikud kooli jätta. Meie esimeses klassis nt ei ole laudadel sahtleid ja lapsed ei saa nt jätta kooli raamatud või töövihikuid millest parasjagu õppida ei ole...Samuti peaksid õpetajad soodustama sellist käitumist, et lapsed jätaksid asju päriselt ka kooli. Esimese klassi omad ei tule tihti veel selle pealegi et nad ei pea kohusetundlikult kõike kaasas vedama. Õpetajad peaksid silma peal hoidma ja nt tunni lõppedes ütlema, et täna pange raamatud riiulisse/sahtlisse, homseks sealt õppida ei ole.... Vanemates klassides oskavad lapsed ise juba reguleerida mida koju tassida, mida mitte.
23. veebruar 2017, 17:39
millega ta siis kodus õpib, kui kooli jätab? sa peaksid oma väikesel lapsel ikka ise silma peal hoidma ja juhendama, et ta õpiks oma asjadega majandama ning liigseid asju kaasa ei võtaks.
...24. veebruar 2017, 20:13
Sa ei lugenud välja? Ma toon siia siis selle lõigu "lapsed ei saa nt jätta kooli raamatud või töövihikuid millest parasjagu õppida ei ole" Nad ei saa jätta kooli õpikuid/vihikuid millest parasjagu ÕPPIDA EI OLE
eeee, 23. veebruar 2017, 13:48
millelt nüüd siis tähelepanu kõrvale juhtida tahetakse? Ikka tehakse melu tekitavaid asju ju muude sigaduste varjamiseks...
umbusklik.23. veebruar 2017, 13:46
sellest sünnib jälle mingi "küürakas". Kuna ikka käsu korras aetakse asju, siis kas kästakse raamatud-vihikud kooli jätta või mingi muu jabur kohustus. Andke andeks aga selle meke peast ei tule küll midagi tarka ega mõistlikku.
ma23. veebruar 2017, 12:21
saan aru,et olen vanem inimene,agasiis ka ju käisid lapsed koolis.transport oli vilets.autosid ei olnud.kui pikka maad pidid lapsed enne käima,kui kooli jõudsid.koolikotti olid ka vaja tassida.eriti veel maalastel.kooliaedades õpetati töötegemist.kodus oli ka vaja õppida ja ka koduseid abistada.kaunis raske oli aga elama jäime,olime tugevad.kas meie lapsed on nõrgemad,või me ise kasvatame nad nõrgukesteks.enamik lapsi ju jalgsi enam ei käi,kas veavad vanemad või koolibuss.lapsed ju peavad maastmadalast raskustega kohanema,elu ei ole ju lill ja lillepidu.ma saan aru,et lapsi peab hoidma aga mitte nunnutama.
Üldiselt23. veebruar 2017, 14:59
..nõus aga siiani endal õlaprobleemid ja rühiviga:( Ükspäev just kaalusin 7kl lapse koolikotti-7kg! Ei olnud kerge.
Kas24. veebruar 2017, 16:34
laps läheb kooli ise või viite autoga? Tähelepanekud on sellised, et ega need meie lapsed enam eriti jala käi ja kooli tuues veetakse nad ka majale nii lähedale, kui vähegi võimalik.
aga üleüldse23. veebruar 2017, 09:57
kes oli see tark inimene,kes mõtles välja need imerasked õpikud . . . ?minu kooliajal küll selliseid polnud . . .
23. veebruar 2017, 12:36
praegu lihtsalt virisevad rohkem. meil oli ka kott raamatuid täis, tihti veel tarbetut ka. laps ei tohi tänapäeval enam lillegi liigutada, autoga treppi ja koju. nagu puudelisi kasvatatakse.
AJ23. veebruar 2017, 14:58
Ei olnud kott raamatuid täis. Koolis kapis olid koolis kasutamiseks ja kodus isiklikud. Teiseks ei trükitud raskele paberile õpikud olid odavad ja odaval paberil, ei olnud mõeldud igaveseks kasutamiseks. Kolmandaks - tiigrihüppe suurte rahade eest pidid koolilapsed hakkama vaid arvutit kandma ja kasutama... Tiiger jäigi kääbuseks, nüüd kasvatab ajukääbikutele pöidlaga ekraani hõõrumist...
Vanaisa23. veebruar 2017, 17:05
oma lapselapse koolikotti olen alates ta põhikooli algusest kaalunud. Kõige hullemad näitajad olid 5-6 klassis, kus päris sageli üle koti kaal isegi üle 10 kg. Sisse vaadates oli põhjus selge: õpikud ja eriti töövihikud kõik massiivsed ning eranditult kriitpaberist. Õnneks on meie kodust lapsed ikka autoga kooli viidud ja toodud, niiviisi polnud justkui rasket koolikotti.
Tiia23. veebruar 2017, 09:48
Miks näiteks ei anta Soomes,Kanadas jne lastele kodutöid teha.Seal õpitakse kõik koolis ära.Lapsed lähevad rõõmuga kooli,mitte nii nagu meie lapsed siin.Veel ka koolikiusamisest .Kanadas ei tohi lapsed teisi solvata ega lüüa.Seal saavad pahandusetegijate lapsevanemad päris suure trahvi,et ei oska lapsele selgitada-mida ei tohi teha.
Kanada, Soome...23. veebruar 2017, 11:08
Ja siis saavad need hellikud piginägudelt peksa, neid vägistatakse olenemata soost ja nende autod pannakse põlema.
Ilus elu jah...
kodutöödest - kellele sobib, kellele ei23. veebruar 2017, 20:56
Olen probleemiga kursis ja ütlen - kõik lapsed ei haara lennult, eriti, kui õpetaja liiga kiirelt vuristab. Kodus ei teatagi, mis koolis tehakse ja mida lapsele peaks õpetama ja lapsel tekib mahajäämus ja madal enesehinnang: ma olen rumal ja ei saa millestki aru.
Nüüd püüan ma tagasi tuua, mis on tuulest viidud. Enesehinnang on: ma olen tark tüdruk.
Tehke siis klassid, kus on oivikud ja klassid, kus on lapsed, kes vajavad aega mõistmiseks, ehk siis pikad juhtmed.
Siiri24. veebruar 2017, 14:48
Ka Eestis ei tohi lapsed kaaslasi solvata ega lüüa. Ometi seda tehakse, sest puuduvad toimivad mõjutusvahendid. Kui ka meil lapsevanemaid trahvitaks liiguksid asjad kindlasti paremuse poole.
teemasse23. veebruar 2017, 08:53
süvenedes tundub, et kooliskäimine on üks igavene rist ja viletsus ning tapab hullusti laste tervist. Äkki siis kaotaks koolikohustuse? Kingiks kõigile lastele riigi poolt tahvelarvutid, paneks koolid kinni, laseks õpetajad lahti (niikuinii neil enam koolis laste kritiseerimise õigust ei ole) ja õppigu kodus, kui tahavad. Ma olen surmani tüdinenud jutust, kui jube raske siin Eestis kõigil on. Mul ei ole miskist otsast raske elada. Ma ei ole kade ja ahne ja ei võrdle oma elu Hollywoodi filmitähe või ülirikka naabrimehe eluga. Oma võimaluste ja võimete piires saan hästi hakkama. Paremini, kui iial enne. Raha jääb isegi hambaraviks ja reisimiseks, mis sest, et olen pensionär. Ainus, mis närvidele käib, on poliitikute pidev hämamine ja riigipoolne mõttetu raha kulutamine.
Juku õps23. veebruar 2017, 08:42
hirm teaduslik lähenemine või järjekordsed asendustegevused ?
kas siis küsimus selles, et paks laps tahab rohkem magada ja teda ei tohiks selles tegevuses segada või selles, et vale toitumine, vähene liikumine ja pikemalt voodis lebamine teevad paksuks ?
kas digilahendused teevad koolikotti raskemaks või muutub see e-õpikute ja koolide parema rahastamise tulemusena ajapikku ise kergemaks ?
krokodill23. veebruar 2017, 08:36
arstid on meilt läinud ja lähevad aina edasi minema,mida see tatikas seal veel pläägutab oma tööd ta teha ei oska ,miks peaks see tola ja teine on Tsahkna veel ministrid olema
Jalad Maha23. veebruar 2017, 17:18
Seniks kuniks Soomes ja veel mõnes maad islam oma alamatega täiesti võimust ei võta, lahkutakse veel Eestist parema palga tõttu. Tean aga juba mitmeid Eestist läinud arste ja medõdesid, keda enam läänelik liberaalsus ei köida, sest normaalselt töötada kujunenud olukord kohati enam ei võimalda. Peatselt hakatakse seetõttu Eestisse tagasi tulema.
ab 23. veebruar 2017, 08:11
niipalju kui mäletan, on sellest juttu olnud viimased 5 a vähemalt, kui pikkade juhtmetega võivad ikka meie rahvaasemikud olla?
Mõhk23. veebruar 2017, 08:01
See on Ossinovski ainuke positiivne algatus. Kõik muu on poisikese asendustegevus, et silma paista.