Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
6. märts 2017, 17:00

Kevadine puhastuskuur toormahlaga

Uimasus, väsimus ja raskustunne kõhus on märgid sellest, et oled oma seedesüsteemi üle koormanud. Toitumisnõustaja ja raamatu “Kõik mahlaks!” autor Anneli Kõiv jagab soovitusi, kuidas paari nädalaga tunda end taas värske ja reipana. 

Meie keha on üks imeline kaadervärk, mis töötab väsimatult 24/7. Võtame kas või seedesüsteemi – mida iganes ka suhu ei pistaks, sinu tark keha lammutab selle kraami algosadeks. Vajalik energia ja ehitusmaterjal sisse, kasutud jäägid välja.

Liigselt töödeldud ja rafineeritud toit ning lisaained, kemikaalide ja pestitsiidide jäägid, mida sööme paratamatult sisse igapäevase toiduga, koormavad aga meie tarka seedesüsteemi. Kui tarbid sellist toitu päevast päeva, hakkab süsteem ühel päeval tõrkuma. Lühidalt öeldes tekib olukord, kus seedesüsteem on ületöötanud, ent keha on alatoidetud.

Anna kehale puhkust

Aeglane sooletegevus, gaasid, raskustunne kõhus ja energiataseme langus pärast söömist, peavalud ja tunne, et pea on paks – kõik need annavad tunnistust, et keha puhastussüsteem ei tööta korralikult. Selle tõttu nõrgeneb immuunsus ning võivad tekkida mitmesugused tervisehäired.

Ka kaal võib hakata tasapisi tõusma, sest mida rohkem kahjulikke toksiine on sinu kehas, seda rohkem on vaja rasva, et jääke rasvarakkudes talletada. Enesetunde parandamiseks on aga olemas väga lihtne ja tõhus abinõu. Luba kehale puhkust ning vabane jääk- ja mürkainetest. Selleks on kasulik teha paarinädalane puhastuskuur – mitte rangelt paastudes ja nälgides, vaid hoopis teadlikult toitudes. Süüa ja juua tuleb nii, et keha peamine puhastaja maks oleks varustatud tööks vajalike toitainetega ning et seedimine ei aeglustuks.

Nõuanded, kuidas alustada

Siin üheksa lihtsat soovitust maksa toetavaks puhastuskuuriks.

1. Alusta hommikuid särtsaka eliksiiriga, mis äratab sinu seedimise ja aitab öö jooksul kuhjunud jääkidest kiiremini vabaneda. Joo seda igal hommikul pool tundi enne hommikusööki. Retsept on järgmine: suur klaas leiget vett, millesse on pigistatud poole sidruni mahl.

2. Võimalusel loobu kogu puhastuskuuri ajaks kohvist, mustast teest, alkoholist ja magusatest karastusjookidest.

3. Hoidu rafineeritud suhkrust ja ära liialda soolaga. Maitsesta toitu pigem värskete või kuivatatud ürtidega, vajadusel kasuta looduslikke magustajaid (mesi, palmisuhkur, vahtrasiirup).

4. Loobu puhastuskuuri ajal igasugustest valmistoodetest, söö ainult päris toitu.

5. Ja ikka see vana jutt – joo vett! Arvesta 25–35 ml vett iga oma keha kilogrammi kohta. Veejoomine teeb naha siledaks ja elastseks, korrastab seedimist ning eemaldab organismist kahjulikke jääke.

6. Liigu rohkem värskes õhus, tee kerget võimlemist ja käi võimaluse korral kas või ülepäeviti saunas.

7. Söö kergeid eineid 5–6 korda päevas.

8. Lisa toidulauale rohkelt rohelisi lehtköögivilju – kõige parem viis on teha neist tervistavaid rohemahlu ja smuutisid. Need on ühed parimad abimehed organismi varustamisel klorofülliga, tugeva antioksüdandiga, mis aitab vabaneda toksiinidest, puhastab ning turgutab.

9. Proovi paaril järjestikusel päeval või üle päeva asendada kõik või enamik toidukordi isevalmistatud toormahladega. Värsked mahlad ei koorma seedesüsteemi, keha saab vajalikud ained – vitamiinid, fütotoitained ja mineraalained – kätte kõigest 15 minutiga.

Toormahla tugevused

Kui tarbid mahla koos muu toiduga, siis joo seda kindlasti 30 minutit enne söögikorda. Veresuhkrutaseme liigse kõikumise vältimiseks võid mahlale lisada ka teelusikatäie külmpressõli (linaseemne-, kanepiõli) või kõrvale süüa veidi pähkleid või seemneid.

Maksa ja ka üldist puhastumist toetavad mahlakomponendid on õunad, apelsinid, ristõielised köögiviljad (kõik kapsalised), rohelised lehtköögiviljad (spinat, Rooma salat jm), porgand, suvikõrvits, punane sibul, küüslauk, ingver, kurkum jne.

Toormahlade abil laed organismi värske energiaga, kaotad mõned üleliigsed kilod, saad selged silmad, särava naha ja sügavama une kauba peale. Kui mahlajoomine sulle meeldib ja kehale sobib, võid aeg-ajalt teha ka ainult mahlapäevi või võtta ette pikemaid kuure.

Lisainfo: Kerged eined – mida võtta, mida jätta

·      Kõrvalda puhastuskuuri ajaks toidulaualt kõik loomsed produktid, kaasa arvatud piimatooted, sh juust.

·      Eri söögikordadel tarbi kergelt aurutatud või värskeid köögivilju (võimalusel mahevilju), tee rohelisi salateid ja juurviljasuppe. Väldi rasvas praadimist, küpseta toitu ahjus. Kõik valmiskastmed ja puljongid jäta toidusedelist välja!

·      Köögiviljale tarvita lisandiks erisuguseid teravilju, soovitatavalt gluteenivabasid (metsik riis, tatar, hirss, amarant, kinoa), ja kaunvilju (läätsed, oad, kikerherned).

·      Lisa toidule pähkleid, seemneid ja kasulikke õlisid. Leota pähkleid enne söömist, siis on neis sisalduvad kasulikud toitained paremini kättesaadavad.

·      Söö fermenteeritud toite – hapukapsast, hapukurki või teisi hapendatud köögivilju, et varustada seedesüsteemi kasulike bakteritega. Seedekulgla vastutab 95% ulatuses serotoniini tootmise eest ja sealt pärineb 70% ulatuses sinu immuunsus. Seega seisavad kasulikud bakterid otseselt sinu tugeva tervise ja hea tuju eest.

Lisainfo: Puhastust toetavad mahlaretseptid

Kõhuärataja

1 õun

pool sidrunit (kui on mahesidrun, tee mahlaks koos koorega)

1 cm jupp ingverit

pool klaasi vett

Pese viljad, koori õun, sidrun ja ingver. Mahlasta. Lisa valmis mahlale pool klaasi leiget vett.

Korralik hommikueine

1 rusikasuurune õun

veerand ananassi

veerand kurki

peotäis spinatit

pool avokaado viljalihast

Pese viljad ja koori, tee õuntest, ananassist ja kurgist mahl, pane blenderisse ning lisa avokaado ja spinatilehed. Võid lisada oma maitse järgi supertoiduaineid – spirulina, nisuorasepulbrit, purustatud kanepiseemneid või kanepivalgupulbrit, et saada tasakaalustatud toidukord.

Seedimise korrastaja

korralik peotäis punast kapsast

1 pikk kurk

peotäis spinatit ja/või paar lehtkapsavart

pool sidrunit

Pese viljad, koori kurk. Sidrunit pole vaja koorida juhul, kui sul on mahesidrun. Veereta spinat peos palliks ning mahlasta vaheldumisi kapsa, sidruni ja kurgiga. Kui sul on aeglane mahlapress, siis pane sellesse enne spinat ja sidrun ning seejärel tugevamad koostisained.

Artikkel ilmus ajakirja Tervis Pluss 2016. aasta märtsikuu numbris.