Vara algavad kevaded pikendavad allergiahooaega.Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
28. veebruar 2017, 16:59

Vara algav kevad mõjub inimeste tervisele halvasti (8)

2016 oli sellest ajast alates kui pidevaid temperatuurimõõtmisi tehakse ajaloo kõige soojem aasta. Soojusrekord ületati järjestikustel aastatel juba kolmandat korda. Teadlased muretsevad, kuidas sellised soojad ilmad ja varakult algavad kevaded inimeste tervisele mõjuvad, kirjutab ajakiri Time.

Arstid teavad, et varane kevad tähendab pikemat ja rängemat allergiahooaega. Dr Aaron Bernstein Harvardi ülikoolist räägib, et heinapalaviku hooaeg muudkui pikeneb ja allergiat tekitavad taimed tolmlevad rohkem, sest atmosfääris on rohkem süsihappegaasi.

Terviseeksperdid muretsevat ka selle pärast, kuidas temperatuuri kõikumine võib mõjutada nakkushaiguste nagu malaaria, Zika viiruse, Dengue palaviku, entsefaliidi ja borrelioosi levikut. "Pole küsimustki, et kui ilmad on liiga külmad, siis puugid ja sääsed suurtes hulkades ei paljune," räägib dr Bernstein. "Üleilmne soojenemine annab neile võimaluse elutseda uutes kohtades ja kauem elus püsida."

Samuti muretsevad eksperdid uute haigustüvede pärast, millele veel vaktsiine või ravi pole leitud. "Me ei tahaks kuidagi, et peaksime teatud maakera paigus suurtele maa-aladele kahjulikke putukamürke pritsima, või katsetama laste peal vaktsiine, mis pole veel korralikult välja töötatud," räägib dr Bernstein.

Teiste võimalike probleemide seas on kõrgenenud üleujutuste risk ja veega levivate haiguste puhangud jõgedes ja veehoidlates, mis täituvad varakult sulava lume ja varakult alanud vihmade veega.

"Tõsi, me ei saa tõestada, et need konkreetsed muutused sellel konkreetsel aastal on kliimamuutuste süü," ütleb dr Bernstein. "Aga no tõesti, see on nagu öelda kellelegi, kes on 30 aastat suitsu teinud, et ega me ei saa tõestada, et sigaretid sul kopsuvähki põhjustasid."

Kuigi oma tervise hoidmiseks soovitatakse aktiivsust ja tervislikke eluviise, rõhutab dr Bernstein, et ka siis peame mõtlema, kus probleemi juur tegelikult peitub. "See kõik on märk millest?" küsib dr Bernstein.