Lisaks Jürgenile vajavad igakuiselt ravitoitu ka kõik need lapsed, kelle pildid on kampaania Üleannetus lehel.Foto: Kuvatõmmis
Lapsed
1. märts 2017, 09:39

Uppumisõnnetuse tagajärjel ajukahjustuse saanud poisi ravitoidule kulub aastas pea 2000 eurot

SA TÜK Lastefondi abisaajate hulka lisandus 10-aastane Jürgen, kes sai uppumisõnnetuse tagajärjel ulatusliku ajukahjustuse. Poiss vajab oma seisundist tulenevalt kallihinnalist ravitoitu.

Jürgen oli uppumisõnnetuse tagajärjel pikalt koomas ning sai raske peaaju kahjustuse. Tal on madal teadvuse tase ning spastiline tetraparees ehk kõikide jäsemete jäikus koos lihaste tahtmatute kokkutõmmetega. Poiss vajab aeg-ajalt lisahapnikku ning pidevat aspireerimist ehk hingamisteede puhastamist tekkinud eritistest.

Jürgenit toidetakse gastrostoomi (kõhule tehtud avause kaudu makku suunatud väike sond) kaudu spetsiaalse ravitoiduseguga, mille peale kulub tema perel ühe aasta jooksul ligi 2000 eurot. See summa on märkimisväärne arvestades kõiki teisi puudega lapse hooldamisega kaasnevaid kulutusi. Seetõttu pöördus pere Lastefondi poole, kes otsustas Jürgenit oma heade annetajate abiga toetada.

Et kõik ravitoitu vajavad lapsed, kelle pered on Lastefondi poole pöördunud või veel paari aasta jooksul pöörduvad, saaksid vajalikku abi, on Lastefond ellu kutsunud kampaania Üleannetus, mille eesmärgiks on koguda summa, mis võimaldaks aidata 30 ravitoitu vajavat haiget last kahe aasta jooksul. Kõikidel headel inimestel on võimalik anda oma panus Jürgeni ja teiste ravitoitu vajavate laste toetuseks kampaania veebilehel www.üleannetus.ee.

Ravitoit on spetsiaalne toidusegu, mis sisaldab väikese koguse kohta konsentreeritud hulgal toitaineid ning on paljude haigete laste jaoks ainus viis, kuidas nad normaalseks eluks ja kasvamiseks hädavajalikud toitained kätte või üleüldse süüa saavad. Nii on neil rohkem jõudu oma haigusega toimetulekuks – nad saavutavad normaalse kehakaalu, arenevad füüsiliselt ning on parema immuunsusega ja seega tervemad.