Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
3. märts 2017, 14:40

Kevadväsimus hiilib ligi - kuidas seda ennetada?

Kevad hiilib lähemale iga päevaga. Et pärast pikka talve ei tekitaks igapäevane askeldamine jõuetust, on viimane aeg hakata oma tervise nimel tegutsema.

Mail Online tuletab meelde üheksa nippi, kuidas kevadväsimust ennetada.

1. Loobu kohvist! Loobuda tuleks kõigest kofeiinisisaldavast, lisaks kohvile leidub seda ka tees ja karastusjookides. Kofeiinist loobudes näed, kuidas kurnatus hakkab kaduma. Kofeiin on nimelt võimas erguti, mille mõju kestab kehas seitse tundi või kauemgi ja erutusseisundis ei suuda keha korralikult välja puhata.

2. Loobu suhkrust! Ka suhkru kuhjamine kehasse põhjustab hormoonidele suurt stressi. Mõttetud suhkrurikkad joogid on mõistlik asendada smuutide ja mahladega.

3. Jälgi, millist rasva sööd! Lisaks suhkrule mürgitavad niigi kurnatud keha ka küllastatud rasvhapped ja üldse töödeldud toidud. Väldi hüdrogeenitud rasva ja transrasvhappeid, sest need suurendavad halva kolesterooli hulka ja takistavad heade rasvhapete nagu Omega-3 omastamist.

4. Söö hommikul korralikult! Ainevahetus on haripunktis keskpäeval. Sellepärast söö korralikult hommikust ja lõunat. Õhtupoole muutub nii hormoonide eritamine kui ka ainevahetus laisemaks. Kui sööd vastu ööd, kulutab keha rammu toidu töötlemisele ja ei puhka välja.

5. Söö värvilist toitu! Erinevad õied ja viljad kaitsevad keha haiguste eest, mõjuvad põletikuvastaselt ja mürkeväljutavalt.

6. Maga nutikamalt! Näiteks ära vaata voodis telekat. Üldse oleks mõistlik voodis vaid magada ja seksida.

7. Hinga korralikult! Leia endale enne magamaminekut mugav paigake, istu ja keskendu viieks minutiks sügavale sisse- ja väljahingamisele. See aitab hästi rahustada nii meeli kui ka keha.

8. Võimle! Stressis keha naudib joogasirutusi ja -painutusi.

9. Võta päikest! Kõige parem tervendaja on päike. Õnneks hakkavad ka päevad minema pikemaks, päike paistab kõrgemalt ja soojemalt – kasuta ära iga päikesepaisteline ilm!