Tai jalamassaažFoto: Silja Paavle
Keha
7. märts 2017, 16:20

Tai jalamassaaž ravib ja lõdvestab ühtaegu

Kui on soov saada oma keha paremini toimima, maandada stressi ja parandada enesetunnet, tasub katsetada Tai jalamassaaži – Aasia riikides üht enamlevinumat massaažiliiki, mida pakutakse paljudes Eestigi spaades ja massaažisalongides.

Dorpat Spa massöör-hooldustejuht Ülle Allas käis hiljaaegu ise Tais end selle massaaži kohalt täiendamas ja võib kinnitada, et Eestis tehakse seda massaaži väga hästi. "Meie ühe massaaži võtted sain kokku nende nelja massööri peale," kiidab Tais kaheksa erineva massööri juures jalamassaaži katsetanud Allas oma kolleege Dorpat Spast.

Tai jalamassaaž sisaldab endas mõjutusi nii Hiina rahvaravist kui India Ayurveda õpetusest, samuti Tai traditsioonilisest massaažist. Ülle Allas kõneleb, et Tai jalamassaaži aluseks on refleksoloogilised jalakaardid. "See tähendab, et jalalabal peegeldub kogu inimese organism ning sealsete punktide kaudu on võimalik mõjutada kogu keha," selgitab ta. Refeksoloogilise põhimõtte kohaselt on nii, et mida kaugemal elundist asub mõjutatav tsoon, seda tõhusam on probleemi ravi. Et jalalabad on elutähtsatest organitest kõige kaugemal, on sedaviisi elundite mõjutamine kõige tõhusam - see parandab organismi tervikuna ning lubab kehal normaalselt toimima hakata.

"Refleksoloogia aktiviseerib vere ja lümfi ringvoolu, parandab ainevahetust, leevendab pea-, kukla-, seljavalusid, allergiaid, ainevahetust, unetust ja stressi, annab energiat," loetleb Allas selle massaaži kasutegureid ja lisab, et tegu ei ole vaid raviva protseduuriga – Tai jalamassaažil on ka haigusi ennetav toime. Ning tegelikult ei töötle Tai jalamassaaž mitte vaid jalalaba, vaid ka säärt ja põlvi, mistõttu see on eriti kasulik protseduur neile, kes igapäevaselt palju jalgel.

Tai jalamassaaži võib Allase kinnitusel minna otse tänavalt muretsemata jalgade puhtuse ja ka pediküüri pärast. "Massaaž algab jalapesuga ning selles kasutatav kreem mõjub ka kannalõhedele leevendavalt," selgitab ta. Enne massaaži peaks silmas pidama vaid, et umbes tund enne ei tohiks väga tugevalt süüa.

Pärast jalapesu seab massöör jalgade ümber käterätid ning asub töötlema jalgu ükshaaval nii käte kui spetsiaalse pulgaga. Nendes piirkondades, mis mõjutavad mõnd probleemset kehaosa, võib massaaž olla veidi valusam. Samamoodi võib probleemne kehaosa seda mõjutavat punkti töödeldes anda endast valuga märku. Ülle Allas märgib, et kogenud massöör oskab erinevate refleksoloogiliste punktide järgi aimata kliendi terviseprobleeme, kuid nendega tegelemiseks massööril õigust pole – klienti saab suunata vaid iseendaga tegelema.

Valu ei maksa selle massaaži puhul aga karta. Ülle Allase kinnitusel on väga iidne ja kaval nipp valu leevendamiseks õige hingamistehnika – tuleb sügavalt sisse hingata ning välja hingates naeratada. "Ka naer on väga tervislik," tuletab ta meelde.

Pärast massaaži soovitab Ülle Allas juua klaasi sooja vett või taimeteed ning ühe tunni jooksul võiks jalgu mitte pesta.

Ning kuigi Tai jalamassaažil on tugev tervendav mõju, soovitab Allas seda võtta ka lihtsalt kui lõdvestavat protseduuri, pärast mida on energiat rohkem ning hing ja keha omavahel suuremas tasakaalus.

Millal on Tai jalamassaažist kasu ja millal peaks seda vältima?

Tai jalamassaaži eesmärgid on parandada vereringet, kiirendada ainevahetust, tõhustada hingamist, vähendada lihasjäikust, parandada jääkainete eritumist, lõõgastada, vähendada stressi ja depressiooni, parandada hormonaalset tasakaalu, tugevdada immuunsüsteemi, aktiviseerida taastusravi mõju, parandada unekvaliteeti, vähendada valuaistinguid.

Sellest on seega kasu, kui sind kimbutavad: kõhukinnisus, põiepõletik, peavalu, migreen, neeruhaigused, sapikivid, põskkoopa põletik, stress, valulikud lihaspinged.

Tai jalamassaaž ei sobi, kui sa oled alkoholijoobes, kui sa põed ägedat (viirus)haigust või sul on palavik, kui sa oled rase või sul on menstruatsioon, kui sa põed raskeid südame- ja veresoonkonnahaiguseid, kui sul on jalgadel nahahaiguseid, lahtine haav või on probleemid jalaluudega (luude hõrenemine, luumurd vähem kui 6 kuud tagasi, värsked traumad), kui sul on kasvaja, kui sa põed diabeeti ja pead selle raviks süstima insuliini, kui sul on astma, mille raviks hingad piipu.