Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. märts 2017, 13:00

Ettevaatust! Punase riisi toidulisandid tekitavad samasuguseid kahjustusi nagu retseptiravimidki (1)

Punase riisi nime all tuntud toidulisandid, mida mitmete südamehaiguste ravis soovitab ka Euroopa Kardioloogide Seltsi ravijuhend, et pruugi olla ravimitele kuigi heaks asenduseks - need tekitavad samasuguseid maksa- ja lihasekahjustusi nagu retseptiravimid.

Punase riisi preparaadid ei ole tegelikult valmistatud punasest riisist, vaid on saadud valge riisi fermenteerimisel seenega Monascus purpurea, kirjutab meditsiiniportaal Med24.

Hiljaaegu vaadeldi punase riisiga seotud preparaatide andmeid Itaalia riiklikust looduslike tervisetoodete jälgimissüsteemist, võimalikke kõrvaltoimeid hindas kindlate kriteeriumide põhjal multidistsiplinaarne eksperdigrupp.

Vahemikus 2002–2015 oli punase riisi preparaatidega seoses esitatud 52 teadet kokku 55 kõrvaltoime kohta. Kõrvaltoimetest esinesid lihasvalu ja/või kreatiini fosfokinaasi tõus (19), rabdomüolüüs (1), maksakahjustus (10), gastrointestinaalsed reaktsioonid (12), nahareaktsioonid (9) ja muud reaktsioonid (4). 28 patsienti võtsid muid ravimeid peale punase riisi preparaatide. 70% kõrvaltoimetest kirjeldati naistel.

Tõsiste kõrvaltoimete osakaal oli raporteeritute hulgas 27% ning 13 juhul nõudis kõrvaltoime hospitaliseerimist. Kõrvaltoimed tekkisid enamasti kiiresti pärast preparaatide tarvitamise algust ning sageli ei kasutanud patsiendid mitte ühtegi teist ravimit. Põhjuslik seos punase riisi preparaatidega oli kindel ühel juhul, tõenäoline 31 juhul (56%), võimalik 18 juhul (34%), ebatõenäoline kolmel ja mittehinnatav kahel juhul.

Näib, et punase riisi preparaatide ohutusprofiil on sarnane statiinide omaga, kusjuures kõige sagedasemate kõrvaltoimetena esinevad lihase- ja maksakahjustused. Kui statiine tarvitatakse reeglina arstliku järelevalve all, kus jälgitakse kõrvaltoimete ja maksakahjustuse teket, siis tegelikult võiks arstlik järelvalve olla omal kohal ka punase riisi preparaatide tarvitamise korral.