Naine ja laps kaitsevad ennast maskidega tolmu ja heitgaaside eest Nepali pealinnas Katmandus.Foto: Reuters / Scanpix
Lapsed
9. märts 2017, 21:43

WHO: saastumise tagajärjel sureb igal aastal maailmas 1,7 miljonit last

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (lüh. WHO) andmetel põhjustab tervisele kahjulik keskkond kaudselt enam kui veerand alla viieaastaste laste surmadest. Kõik viis enamlevinumat laste surma põhjust on seotud keskkonnaga. Kurb asjaolu on see, et paljud nendest oleksid välditavad.

Organisatsiooni kodulehel olevast kahe WHO raporti kohta tehtud kokkuvõttest võib lugeda, et keskkonnategurid nagu õhusaaste, passiivne suitsetamine, must vesi, viletsad sanitaartingimused ja hügieen hävitavad iga aastal kuni 1,7 miljoni alla viieaastase lapse elud.

Paljud maailmas lapsi mõjutavad tervisehädad – kõhulahtisus, malaaria ja kopsupõletik – oleksid palju harvemad, kui midagi võetaks ette saastatud keskkonnaga, kus lapsed elavad.

"Saastunud keskkond on surmav keskkond – eriti väikestele lastele," räägib WHO president Margaret Chan. "Nende alles arenevad organid ja immuunsüsteem, väiksemad kehad ja hingamisteed teevad nad eriti vastuvõtlikeks räpasele õhule ja veele."

Majapidamistes, kus pole ligipääsu põhilistele eluks vajalikele asjadele nagu puhas vesi ja korralik hügieen, või kus on palju suitsu, sest toidu tegemisel põletatakse sütt või sõnnikut, on lapsed eriti suures kõhu- ja kopsuhaiguste ohus. Saastunud õhk mõjutab ka astmahaigeid, maakera soojenev kliima allergikuid ja neid planeedi piirkondi, kus on malaariaoht.

Järjest enam valmistavad muret uutmoodi keskkonnariskid nagu elektrooniline prügi. Vanad mobiiltelefonid ja muud vidinad, mida ei ole korralikult jäätmekäitlusse viidud, toovad keskkonda mürgiseid aineid, mis laste tervist mõjutavad.

Ajaleht Washington Post küsib, mida saaks teha, et lapsi kaitsta? Vastusena tuuakse välja ülemaailmsed pingutused, et õhk oleks puhtam nii kodudes kui kodudest väljas, et suureneks ligipääs puhtale veele ja kaitsta rasedaid naisi passiivse suitsetamise mõjude eest. Kõik see võib WHO hinnangul laste elusid väga palju säästa.