Teed ei tohuks kunagi pärast õhtusööki süüa, sest see võib häirida raua imendumist organismi.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
13. märts 2017, 14:25

Viis asja, mida sa oma tervise nimel pärast söömist teha ei tohiks

Pärast õhtusööki on paljudel inimestel komme visata end diivanile külili filmi vaatama või lihtsalt lebama teadvustamata, et see on üks kohutav harjumus, mis võib ka tervist kahjustada.

Sestap olgu siin ära toodud nimekiri viiest tegevusest, mida sa ei tohiks kunagi pärast lõuna- või õhtusööki teha.

· Suitsetamine. Paljud küll teavad, et suitsetamine on tervisele äärmiselt kahjulik, kuid nad ikkagi jätkavad seda, kirjutab Natural Care Box. Pärast sööki tuleks aga suitsetamisega paar tundi oodata, sest nikotiin sisaldab aineid, mis soodustavad kehal tavapärasest rohkemate vähki tekitavate ainete imendumist. Mõnede uuringute kohaselt võrdub kohe pärast sööki suitsetamine sellega, nagu tõmbaks inimene kümme sigaretti korraga. Lisaks suurendab pärast sööki suitsetamine kopsu- ja soolevähi tekkeriski.

· Puuviljade söömine. Parim aeg puuviljade söömiseks on tühja kõhuga. Seda seetõttu, et puuviljad nõuavad seedimiseks erinevaid ensüüme ning puuviljades sisalduv suhkur vajab imendumiseks aega. Parimat kasu puuviljadest saab, kui neid süüa tühja kõhuga – siis saavad kehasse imenduda kõik neis sisalduvad toitained, kiudained ja kasulikud suhkrud. Pärast sööki puuviljade söömine võib põhjustada aga kõrvetisi, seedehäireid ja röhitisi.

· Magamine. Kui sa lähed kohe pärast söömist magama, on üsna tõenäoline, et sa ei maga korralikult – sind kimbutavad puhitused ning reflukshaigus. Ioannina meditsiiniülikoolis läbi viidud uuring kinnitab, et inimesed, kes ootasid pärast söömist magamaminekuga võimalikult kaua, olid vähem insuldist ohustatud. Sestap on soovitatav enne magamaminekut paar tundi mitte süüa.

· Duši alla minemine. Kohe pärast sööki duši alla minek suurendab jalgades ja kätes verevoolu ja vähendab verevoolu maos. See nõrgendab aga seedesüsteemi ning põhjustab kõhuvalu.

· Tee joomine. Teed ei tohiks kunagi pärast õhtusööki süüa, sest see võib häirida raua imendumist organismi. Rauavaegus aga võib põhjustada aneemiat, mis toob kaasa kahvatu naha, halva isu, valu rinnus, külmetavad jalad ja käed, pearingluse, nõrkuse ja jõuetuse.