Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
16. märts 2017, 16:45

11 viisi, kuidas keha annab sulle märku vajadusest aeg maha võtta (1)

Pikaajaline stress põhjustab tõsiseid terviseprobleeme. Seetõttu on äärmiselt oluline õppida oma keha tundma ja märgata, milliste viisidega annab ta märku vajadusest aeg maha võtta.

Business Insider toob välja 11 märki, mis näitavad, et pead oma tervise huvides viivitamatult aja maha võtma.

1. Nahale tekib lööve. Stressihormoon kortisool ummistab poore. Kui nahale tekib lööve või akne ilma kindla põhjuseta, võib selle taga olla stress.

2. Nägu õhetab. Kui sa hakkad järsku higistama ning nägu hakkab õhetama, võib olla stressist tingitud punetusega. Sel juhul on su keha stressiga koormatud ja ei suuda end kehatemperatuuri hoidmiseks piisavalt jahutada.

3. Pidev väsimus. Pidev väsimus võib viidata stressile. See kurnab ka siis, kui oled tegelikkuses justkui välja puhanud.

4. Juuksed langevad välja. Kui inimene on stressis, langevad tal juuksed välja. Kui stressi jääb vähemaks, see näht peatub.

5. Madal veresuhkur. See paneb su end nõrga ja näljasena tundma ning sa allud stressisöömisele. Samuti võib see kaasa tuua emotsioonipuhanguid.

6. Käed värisevad. Ilma igasuguse põhjuseta.

7. Sa minestad. Stressi tõttu langeb vererõhk ning see võib tekitada tasakaaluhäireid või minestamist.

8. Kogu keha valutab. Stressis inimese kehahoid ei kannata kriitikat: ta hoiab õlgu üleval, lõualuu on pinges ja selg kange. Stress põhjustab ka, muide, pingepeavalusid.

9. Sa näed halb välja. Midagi pole teha - puhanud ja lõõgastunud inimesed näevad paremad välja. Stressis inimese kehas on põletikud ja need kiirendavad vananemist.

10. Oled pidevalt haige. Stress vähendab keha vastupanuvõimet haigustele. 

11. Lõualuu valutab. Et stressis inimesed hoiavad lõualuud pinges, hakkab lõualuu valutama. Muide, stressis inimesed krigistavad sageli ka hambaid.