Laste toitumise ekspert Reelika Õigemeel ütleb, et lapsed peaksid sööma umbes iga kolme tunni tagant, mis tähendab, et lisaks kolmele peamisele toidukorrale vajab kasvav organism päevas kaks kuni kolm vahepala.Foto: Oleg Hartsenko
Toiduuudised
22. märts 2017, 15:00

Uuring: ligi kolmandik Eesti eelkooliealistest lastest sööb kas liiga harva või liiga sageli (3)

Umbes 30 protsenti Eesti eelkooliealistest lastest sööb kas liiga harva või liiga sageli, selgus Baltimaade lapsevanemate hulgast läbi viidud uuringust. Lätis ja Leedus toitub vale regulaarsusega vastavalt 48 protsenti ja 41 protsenti 3-6 aastastest lastest.

Laste toitumise eksperdi ja Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse juhatuse aseesimehe Reelika Õigemeele sõnul vajavad lapsed 5-6 toidukorda päevas. „Lapsed peaksid sööma umbes iga kolme tunni tagant, mis tähendab, et lisaks kolmele peamisele toidukorrale vajab kasvav organism päevas kaks kuni kolm vahepala. Regulaarne toitumine tagab stabiilse energiataseme kogu päeva jooksul ning aitab hoida veresuhkrutaseme normaalsena,“ rõhutas Õigemeel.

Baltimaade lapsevanemate hulgas läbi viidud laste toitumise ja vahepalade söömise uuringu tulemused näitavad aga, et märkimisväärne osa lapsevanematest ei anna oma lastele vahepalasid õige sagedusega. „Uuringust selgus, et paljud lapsevanemad ei toimi soovituslike toitumisjuhiste järgi ning annavad lastele vahepalasid kas liiga vähe, mistõttu võib lapsel toidukordade vahel tekkida näljatunne ja isu ebatervislike toitude järgi või liiga palju, mistõttu tekib oht ülesöömiseks. Samas on Eesti lapsevanemad võrreldes lätlaste ja leedulastega siiski teadlikumad tervisliku toitumise põhimõtetest,“ rääkis sotsioloog Pille Petersoo uuringu esitlusel.

Uuringu tulemused näitavad, et 21 protsenti lapsevanematest Eestis annab oma lapsele ühe või mitte ühtegi vahepala päevas ning rohkem kui 3 vahepala päevas saab 8 protsenti Eesti lastest. Seevastu Lätis sööb vahepalasid liiga harva koguni 33 protsenti lastest ning rohkem kui soovitataval hulgal 16 protsenti lastest. Leedus söövad paljud lapsed vahepalasid just liiga sageli – üle soovitusliku koguse saab vahepalasid koguni 30 protsenti lastest ning liiga vähe 11 protsenti lastest.

Probleemiks on lapsevanemate vähene teadlikkus või vahepaladega seotud väärarusaamad – ligi 30 protsenti eestlastest, 46 protsenti leedulastest ja koguni 74 protsenti lätlastest arvavad, et vahepalade söömine ei ole lapsele kasulik. Lapsevanemad seostavad vahepalasid valesti toitumise ja ülekaalulisusega (Eestis 30, Lätis 62 ja Leedus 40 protsenti) ning seedehäirete põhjustamisega (Eestis 30, Lätis 70 ja Leedus 44 protsenti). 

Tervise Arengu Instituudi eksperdi ja toitumise infosüsteemi projekti Kristin Salupuu sõnul on aga ebaregulaarne toitumine ja seetõttu üldjuhul valed toiduvalikud on tinginud selle, et ka Eesti kasvab aasta-aastalt terviseprobleemidega laste arv. “Kahjuks on ülekaaluliste ja diabeedihaigete hulk Eestis järjest noorenenud ja suurenenud. Neid terviseprobleeme ei seostata aga konkreetselt ühegi toidu tarbimisega, vaid laiemalt tasakaalustamata ja ebaregulaarse toitumisega. Toitumine on koht, kus lapsevanem peab kindlasti olema oma lapsele eeskujuks ja juba väiksena õpetama, kuidas tervislikult süüa,” rääkis Salupuu.

Õigemeel soovitab lapsevanematel oma last toiduvalmistamisse kaasata, et juba väiksena talle tervisliku toitumise põhimõtteid õpetada. “Laps on julgem uusi toitusid maitsma ja sööma, kui ta on saanud osaleda nende valmistamisel. Sobivad vahepalad, mida lapsele anda, on näiteks aedviljalõigud, marjad ja puuviljad, pähklid, isetehtud smuutid ja naturaalsest piimast jogurt,” kommenteeris Õigemeel.

Uuringu viisid läbi Danonki ja uuringufirma Mindshare. Uuringu eesmärk oli analüüsida eelkooliealiste laste vahepalade söömise harjumusi Eestis, Lätis ja Leedus, et mõista, kas need on kooskõlas tervisliku toitumise põhimõtetega. Uuringufirma Mindshare viis uuringu läbi jaanuaris 2017, kasutades CAWI veebiküsitlusmeetodit. Uuringus osalesid eelkooliealiste (3-6 aasta vanuste) laste vanemad – kokku 750 lapsevanemat, igast riigist 250 inimest.