Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
28. märts 2017, 18:49

Kuidas silma sattunud mustust sealt kõige paremini välja saada?

Kaunid kevadilmad on käes, kuid silmadele tähendab see lisaks eredale kevadpäikesele ka tolmu ja muud mustust, mis tuulehoogudega silma satuvad. Esimene reaktsioon on silmi hõõruda, kuid see on kahjulik. Kuidas kõige ohutumalt ja kindlamalt silma aetud puru välja saada?

Libedal ajal tänavatele puistatud liiv ja muu tolm on nüüd, tuuliste kevadilmadega lendlema läinud ning iga kord, kui kõnnid tee ääres ja mõni masin mööda sõidab, lendab näkku, juustesse ja silmadesse võimas tolmupilv. Tüütud pisikesed tolmu- ja purutükid tikuvad silma ja võivad sinna kinni jäädes tekitada ebamugavustunnet, sügelust ja isegi põletikku.

Mida kindlasti mitte teha, on hakata kätega silmi hõõruma või sõrmedega silma torkima. Silmade hõõrumine võib purutüki kaugemale lükata, samuti surud seda vastu silmamuna ja võid silmale viga teha. Sõrmeotsad pole inimesel aga enamasti kuigi puhtad, mis tähendab, et ka nendelt võib silma sattuda baktereid või mustust.

Veebileht thehealthsite.com soovitab silma sattunud mustusest vabaneda järgmiste vahenditega.

Pese silmi veega, lase voolaval veel üle silma joosta või kasuta silmatilku. Kui tunned pärast pesemist, et silmad on kuivad, siis see on normaalne. Veega pestes võib silmamuna kattev kaitsekiht pisut kuluda. Selle taastamiseks piisab üldjuhul vaid silmade pilgutamisest ja sulgemisest-avamisest.

Pilguta või pöörita kiirelt silmi. Kiired pilgutused ja silmamuna ringlemine ajavad mustusetükid välja. Võid üritada tõsta ülemist silmalaugu üle alumise ja siis silma pööritada.

Sageli võib tunduda, et mustus on endiselt silmas, kuigi tegelikult oled ta juba välja pesnud. Võib-olla sai su silmamuna mustusest pisut kriimustada ja on nüüd hell, tõenäoliselt tunned pärast väikest uinakut, et ebamugavus on läinud – silm puhastub ka magamise ajal.

Kui ärritustunne silmas ei kao või kui tekib põletik, peaksid kindlasti võtma ühendust arstiga.