Väldi lifti ja liigu alati mööda treppe.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
29. märts 2017, 14:00

Viis võimalust tööpäeval rohkem liikuda (1)

Viimasel ajal rõhutavad arstid üha enam: liigne istumine on sama ohtlik kui suitsetamine, sest tõstab suitsetamisele sarnaselt riski haigestuda nii diabeeti, südamehaigustesse kui ka vähki.

Iga kord kui inimene istub kaks tundi järjest, tõuseb tema risk haigestumiseks. Istumisest tekkinud terviseprobleemide riski ei vähenda seegi, kui igapäevaselt 30 minutit trenni teha. Abi on hoopis sellest, kui vähemalt kord tunni jooksul püsti tõusta.

Hiljuti ajakirjas British Journal of Sports Medicine ilmunud artiklis nendivad teadlased, et inimesed peaksid tööpäeva jooksul rohkem seisma ja liikuma, sest sellest on rohkem kasu, kui igapäevasest treeningust. Lisaks on seda ka realistlikum saavutada.

Health Today toob välja viis võimalust kontorirottidele, kuidas end liigutada.

• Liiguta end laua taga. Kontoritöö ei tähenda oma laua taha naelutatud olemist - kiiretele ja kergetele harjutustele kulub tööpäevast kokku vaid kümmekond minutit. Näiteks võiksid töölaua kõrval olla hantlid, et neid iga poole tunni tagant paar korda tõsta. Lisaks on head harjutused kükid ja väljaasted.

• Kõnni. Too oma paberid printerist ära. Kolleegile e-maili saatmise asemel jaluta ta laua juurde. Koosolekut juhtides ära istu, vaid liigu ruumis ringi. Lisaks tervislikkusele suudad nii paremini ka kuulajate tähelepanu hoida.

• Istu võimlemiseks mõeldud pallil. See muudab keha aktiivsemaks, sest pallil istudes tegeleb keha tasakaalu hoidmisega.

• Seisa. Kui töö lubab, tee seda püsti seistes, näiteks kõrgema laua taga. Kuid ringi võid liikuda ka telefoniga kõneldes.

• Kasuta treppe. Väldi lifti ja liigu alati mööda treppe.