Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
29. märts 2017, 14:57

Käed-jalad külmetavad pidevalt? Nendest kümnest nipist saad abi (1)

Miski pole hullem, kui külmetavad jalad. Päris suur osa inimesi kannatab selle häda käes aastaringselt – arvatakse, et lausa kaheksat naist kümnest kimbutavad külmetavad jalad põhjusel, et nende keha toodab vähem soojust ning see ei pruugi kätesse-jalgadesse jõuda.

Samas tasub ka teada, et külmetavad käed ja jalad on organismi kaitsemehhanismiks, kirjutab Bild der Frau. Seda eriti temperatuuri langedes, mil keha kaitseb kõiki ellujäämiseks tarvilikke organeid külma eest ning võtab selleks vajadusel soojust ka kätest ja jalgadest. Kuid muidugi ei tähenda see, et peaksid külmetavaid käsi ja jalgu vaikides taluma. Allolevast kümnest nipist saad abi.

· Kanna õigeid jalanõusid. Soojad jalanõud on jalgade külmetamise vastu võitlemise a ja o. Ehk – sa ei saa käia ühtede jalanõudega nii suvel kui talvel.

· Kanna õigeid sisetaldu. Kui sulle tundub, et jalad külmetavad saapas vaatamata kõigele, osta saapasse õiged sisetallad. Parimad on lambanahksed või termotallad, mis ei lase külmal jalatallani jõuda.

· Kanna õigeid sokke. Kui jalad külmetavad, on õige kanda naturaalsest materjalist sokke, mis hoiavad jalad soojas.

· Käi sageli paljajalu. Igaüks, kes kannatab külmetavate jalgade käes, peaks niipalju kui võimalik käima paljajalu.

· Võta jalgadele külma dušši. Külmetavaid jalgu tahaks pista sooja vanni, kuid soojad jalad tagab hoopis külm dušš – see stimuleerib vereringet, mis paneb organismi soojust tootma.

· Joo piisavalt. Kes joob vähe, selle vereringe aeglustub dehüdratsiooni tõttu ning vereringehäired kätes ja jalgades on kiired tekkima.

· Tarvita vürtse. Tšilli ja ingver pole mitte vaid maitsvad, vaid ka kasulikud võitluses külmetavate jäsemetega – need vürtsid soojendavad keha seestpoolt. Joo sageli ingveriteed ja puista tšillipulbrit kuuma šokolaadi sisse.

· Tee jalamassaaži. Igaüks, kes kannatab külmetavate jalgade käes, peaks käima jalamassaažis – see stimuleerib vereringet ja jalad muutuvad nii soojaks.

· Tee õues trenni. Külmetavate käte-jalgade põhjuseks võib olla ka madal vererõhk. Selle vastu saab, kui regulaarselt värskes õhus trenni teha.

· Lõpeta suitsetamine. Seda, et suitsetamine on ebatervislik, teab iga laps. Kuid just suitsetajad kannatavad külmetavate käte-jalgade käes, sest nikotiin põhjustab vereringehäireid.