Liigume
30. märts 2017, 12:38

Keharasvadele aparaadiga säru!

Kes meist ei teaks, et tõhusaim viis ülekilodest vabanemiseks on kehaline treening käsikäes toitumisharjumuste muutmisega! Pahatihi napib ent aega ja pealehakkamist ning siis tuleb appi tõhus tehnoloogia.

 Pikka aega on otsitud, kuidas tõrksate keharasvade ning üleliigsete sentimeetritega saaks võidelda ilma tohtrinoa alla minemata – rasvaimu võib olla küll tõhus, kuid tänu kirurgilisele sekkumisele kulub pikk aeg taastumiseks enne kui tulemuste üle rõõmustada saab. Rotermanni Keha- ja Salenemiskeskuse imeaparaatidega läbi viidavad salenemisprotseduurid mitte ainult ei lõhusta rasvarakke ega vähenda seeläbi probleemsete kehapiirkondade ümbermõõtu, vaid trimmivad ka tselluliiti ja mis peamine, ei jäta nahka lõdvalt rippuma nagu suure kaalukaotuse ja kehavormide kiire kahanemise puhul juhtuma kipub.

TervisPluss viis läbi eksperimendi, kas pelgalt aparaadihooldused – ilma tiheda trenni ja ränga dieedita – suudavad alandada kehakaalu ja ümbermõõtu. Rotermanni Keha- ja Salenemiskeskuse intensiivse salenemisprogrammi läbis ajakirjanik Krista Kiin (46).

Trennifoobia ja rammusad õhtueined.

Oma „auks“ pean ütlema, et ma ei ole iial ühtki dieeti pidanud – mu viimase viie aasta kehakaal on puhtalt trennifoobia, kapsalehenärimispõlguse ja kaloriarvutamislaiskuse palk. Pean haletsusväärseks suguõdesid, kes oma 55 kilo juures end „nii paksuna“ tunnevad ega ole kunagi jaksanud kaasa elada iga uue aasta hakul järjekordse salenemisprogrammi alustajatele. Mulle meeldivad rammusad õhtusöögid ohtra veiniga, ja ma ei ütle eales ära ühestki desserdist. Ma ei kannata küll söömasööstude ega lohutusõgimise all, pigem on kogukad vormid põhjustatud harvadest toidukordadest ja hilistest õhtueinetest. Mannetuks vabanduseks olen ikka toonud suutmatust võidelda paratamatusega – töö-, lasteaia- ja poeringilt koju naastes on kell juba seitse õhtul ning toit valmib parimal juhul tunni pärast, suvisel liivakastihooajal veelgi hiljem. Kui kolleegid närivad tööl nälja kustutuseks porgandeid, toon mina alakorruse kohvikust ikka mõne koogi vahepalaks. Kaalujälgimise kinnisidee on mulle sedavõrd võõras, et end peeglist nähes tekib mõnikord siiras üllatus: oi, ma arvasin, et olen saledam!

Samal ajal tuleb tunnistada, et oma vilets vorm ajuti meelehärmi valmistab. Hommikurutus lasteaiaringilt rongi peale joostes on hing paelaga kaelas, kui töökoha lift juhtub rikkis olema, tunduvad viis kõrgusse tõusvat korrust kolgata teena ning kohati ajab närvi väljavaade, et minu suurusnumbrile vastavat rõivavalikut võib leida vaid üheainsa briti brändi poest... Seega tundub väljavaade kaotada minimaalse pingutusega kasvõi mõnigi sentimeeter vägagi ahvatlev!

Skeptiline algus.

Kehakeskuse esmasel nõustamisel kaardistame hetkeolukorra. Mu kaal on 84 kilo ning talje ümbermõõt tervisliku piiri peal. Mitmete mõõtmiste ja minu ankeedivastuste põhjal koostab nõustaja Kärt 15-st eri hooldusest koosneva kuuri, mille kestvus on neli nädalat. Parima tulemuse saavutamiseks pean salongi külastama kaks korda nädalas.

Et individuaalse toitumiskava abita on keeruline kehamõõtmeid vähendada, tuleb appi treener ja toitumisnõustaja Marek Morozov. Oma söömisharjumustest ülevaadet andes pean tunnistama, et paberilt vastu vaatav tõde on üksjagu ehmatav: kui seni arvasin, et puu- ja juurviljade osakaal mu menüüs on valdav, kahanevad need ampsud süsivesikuterikka (kartul ja liha, koorene pasta, viinerid või pihvid) õhtusöögi varjus olematuks. Piimatooteid (peale kohukeste!) ei õnnestu menüüs tähistada isegi nädala lõikes. Ka patustan söögikordade vahele jätmisega, iseäranis nädalavahetustel, mil ärkamine on hiline ning päev tegemistest tulvil. Pliidi ääres küürutamiseks pole aega ega viitsimist; lihtsam on anda lastele järele ja astuda läbi hamburgerikohvikust. „Sagedane ülekaalu põhjus seisnebki selles, et päevas toitutakse 2–3 korda – enamasti õhtuti – ning liiga suures kaloraažis,“ nendib Marek Morozov. „Tihedalt ja vähemates kogustes süües seevastu tagame kehale pideva juurdevoolu vajalike toitainetega, mille tulemusena kiireneb ainevahetus ning veresuhkru tase on stabiilsem.“

Olles eluaeg uskunud inimkäte tervendavasse väesse, olen seni vältinud isegi aparaadiga läbi viidavaid näohooldusi ning tunnen end trimmivate protseduuride eel üsnagi skeptiliselt. Kuidas saab mingi masin inimese saledaks lihvida?

Kergust ja energiat.

Kolme nädala vältel saab Kehakeskusest mu nn „teine kodu“. Mulle meeldib siinsete töötajate hool ja huvi, asjalikud soovitused ning vastused kõikidele mu hirmudele ja küsimustele. Juba kolmandal korral jään LPG-massaažiaparaadi uinutava surina saatel tukkuma ja vähe sellest, sama juhtub ka FatTherapy protseduuril – ma ei pane pininat kõrvus enam tähelegi ning mööda keha liikuva aparaadi toime tundub äärmiselt lõõgastav.

Toitumisnõustaja hommikusöögisoovitused võtavad kukalt kratsima. Kui mul aeg-ajalt ei lähe varase ärkamise järel alla isegi võileib, kuidas peaks suutma süüa menüüs soovitatud kaht suurt praemuna ja kolme peekoniviilu? Ilmsiks tuleb seni suurim raskus, vee joomise vaevalisus ja vastumeelsus. Olgugi, et mind hirmutab mõte, millised mürk- ja jääkained võiksid mu lümfisüsteemis pärast rasvarakkude lõhustamise protseduure ringleda ning mida kohutavat kehale põhjustada, kui neid rohke vee ja rohelise teega välja ei uhu, ei suuda ma parimagi tahtmise juures poolteist, ammugi mitte kaks liitrit vett päevas sisse larpida.

Samas on kehaga toimunud hämmastav muudatus – tunnen end märksa kergema ja painduvana! Olgugi, et kodus kaalu ei ole ja mõõdulindiga tahaks ka veel oodata, kipuvad kõik teksad vöökohast alla vajuma; kaasaarvatud number väiksemad, mille ostsin lootusrikaste mõtetega enne kaaluprojekti algust. Energia juurdevoolust annavad tunnistust igaõhtused jalutuskäigud naabrite koeraga. Kui seni panid laps ja kutsikas ees ajama, mina vaevu järele lohisemas, jaksan nüüd isegi joosta!

Vesi on vajalik!

Tasahaaval süvendan ka vee joomise harjumust. Olles alustanud pooleliitrisest vee kogusest päevas, tõstan selle päev teise järel aeglaselt pooleteise liitrini. Õnneks avastan enda jaoks Värska mineraalvee, mis taastab pärast füüsilist koormust organismis soolad ja mikroelemendid ning soodustab ainevahetust. Tunnen, et tavalisest kraaniveest janu kustutamiseks ei piisa, kergelt soolakas jook seevastu vähendab koguni näksimise kihku. Toitumisnõustajad nendivad, et pahatihti ei tunne inimene veepuudust ära, vaid peab seda näljaks, niisiis on võimalik 7–8 klaasi päevas juues võimalik toidukordade vahelisest nakitsemisest täiesti loobuda. Lisaks ei pruugi toiduga alati saada piisavalt kõiki mineraalaineid ning seda puudujääki on mineraalveega võimalik hüvitada. Sügaval maapõues peituvat mineraaliderikast Värska Originaali on erinevates testides peetud kõige tervislikumaks leiuks veelettidel – mineraalid on selles pika aja jooksul lahustunud ja muutunud organismile hästi omastatavaks. Loodusliku mineraalvee eelis tavalise mineraalvee ees on asjaolu, et tavalisse mineraalvette on mineraalid lisatud kunstlikult, mis teeb vee küll soolakaks, kuid sellest puuduvad paljud loodulikus mineraalvees leiduvad soolad.

Paari nädala möödudes ei pea päevast veetarbimist enam jälgima – tunnen, et joon piisavalt. Kui mõni päev jääb vähemaks, on see enesetundest ja energiavaegusest kohe tunda.

Mul on taas talje!

Neli nädalat hiljem on kõik viisteist protseduuri läbitud. Vaatamata vahepealsele tagasilöögile, mil menstruatsiooni ja külmetuse tõttu jäi seni intensiivse tihedusega toimunud aparaadihooldustesse väike vahe, on enesetunde muutus märgatav nii sisemiselt kui peegli ees. Kõht on muutunud lamedamaks ning „ujumisrõngas“ vöökohalt peaaegu kadunud. Nahk on tuntavalt pehmem ja pinguldatum. Nii mõnigi kolleeg märgib tunnustavalt, et üks või teine rõivas oleks mulle justkui suureks jäänud. Kes teab, kas söögiisu vähendava toimega toidulisandist või rohkema liikumisega kaasnenud kergusest, olen suutnud loobuda pärastlõunasest koorekohvist-koogist ning õhtusöögilauas enam teist portsu taldrikule ei tõsta. Musta tee asemel on hakanud maitsema roheline.

Kui jõuab kätte nn „tõe hetk“ ehk kokkuvõtete tegemine, n kõikjalt (talje, puusad, reied, käsivarred) on vähenenud vähemalt 2–3 sentimeetrit, ning kõige kriitilisemalt kohalt – kõhult – koguni 6 sentimeetrit! Tõsi küll, kaalunumber kahanes minimaalselt, kuid enne salenemiskuuri paika seatud eesmärk ei olnudki niivõrd kaalulangus, kui rasvapõletus, kehaümbermõõdu vähenemine ja elastsem nahk. Nüüd, mil algus on tehtud, tunnen endas kasvavat motivatsiooni pühenduda siitmaalt alates ka toitumisele ja treeningutele. Tingimata tahan saavutatud efekti säilitada!

Protseduur 1: LPG lipomassaaž (8 korda).

Millega tegu: Aparaadiga läbiviidav kogu keha üldmassaaž mõjutab nahaaluskudet, mis elavdab pindmist vereringet, lümfiringet ning stimuleerib ainevahetust. Väheneb tselluliit, paraneb naha ja nahaaluskoe elastsus, intensiivistub jääkainete eemaldumine organismist. Nahapind muutub siledamaks, lõtvunud nahk tõmbub trimmi, vähenevad probleemsete piirkondade ümbermõõdud ja tursed. Oma toimelt meenutab LPG massaaž käsimassaaži, kuid rullikud ja vaakum suudavad suuremaid pindu efektiivsemalt mõjutada.

Kuidas läbi viiakse: Aparaadiga, mis kujutab endast vaakumvooliku külge kinnitatud kaherullilist masseerijat, töödeldakse nahka ja nahaaluskudet: otsikuga tõstetakse nahk kõrgemale ja mõjutatakse naha aluskudet, vabastades seal olevad lümfiteed, mis on kokku surutud rasvarakkude ja neid ümbritsevate jääkainete poolt. Jääkained liiguvad protseduuri tulemusel vabanenud lümfiteid mööda verre ja väljuvad läbi neerude organismist. Üldmassaaži teostatakse (ilma massaažiõlita) läbi spetsiaalse kostüümi. Rohkem tähelepanu pööratakse probleemsetele kehapiirkondadale nagu kõhuvoldid, „sangad,“ reie sise- ja välisküljed, rinnahoidjavoldid.

Kestvus: 40–45 minutit. Soovitatakse kombineerida teiste kehaprotseduuridega, et nende mõju oleks efektiivsem.

Krista kommentaar: LPG lipomassaaž on esimene protseduur, millega oma salenemiskuuri alustan. Saades kätte kostüümi, väänlen esmalt naerukrampides... Sukkpüksimaterjalist, ühes tükis, läbipaistev „kombinesoon“ näib kui baleriini õudusunenägu – nii kitsas, et ma ei kujuta esmalt ettegi, kuidas end sellesse pressida, saati siis veel massaažilauale vinnata! Ka tundub rullikutega mudimine „hoopis teistmoodi“ kui mu senised, rohke õliga läbiviidavad lemmikmassaažid – see siin otsekui näpistab nahka!

Protseduur 2: FatTherapy (4 korda).

Millega tegu: Protseduuris on kombineeritud mitu tõhusat tehnoloogiat. Kahekordse efektiga kavitatsioon ehk mittekirurgiline rasvaimu lõhustab rasva ja soodustab selle väljutamist kehast. Tulemuseks on kehaümbermõõtude ja tselluliidi vähenemine, nahk muutub siledamaks ja pringimaks. Bipolaarne raadiolaine pinguldab lõtvunud nahka. Infrapunavalgus stimuleerib uue kollageeni ja elastiini tootmist ja töötleb rasvarakke. Mitmefaasiline biostimulatsioon aitab lõhustunud rasva jääkainetena organismist välja transportida. Lisaks lihastele mõjutatakse ka nahka, naha aluskudet, rasvkudet, lümfi- ja vereringet. Tulemuseks on sile nahk ja toonuses lihased. Vaakummasaaž aitab raadiolainetel ja infrapunavalgusel imenduda naha sügavamatesse kihtidesse ning stimuleerib ainevahetust.

Kuidas läbi viiakse: Protseduur algab valitud kehapiirkonna lühidast masseerimisest massaažiõliga, misjärel mõjutab spetsialist aparaadi ultraheliotsikuga probleemset kehapiirkonda (kõht, talje, nn „sangad“, tuharad, reied, põlved, lõug, selg või käed). On tunda, kuidas nahk imetakse rütmiliselt vaakumisse ja lõdvestatakse seejärel. Madalasageduslike ultrahelilainete tõttu tekkiv vilin kõrvades võib esmalt tunduda üsna tugev ja natuke ebameeldiv, aga mitte valus.

Kestvus: 40 minutit.

Krista kommentaar: Appi, mul kõrvus vilistab, kas seda ei saaks ära võtta? Kilgi kriiksumist imiteeriv, kõrvust ja peast läbi luikav vilin tundub väljakannatamatu. Tekib kerge paanika, et nüüd olen veel kurdiks ka jäämas. Issand, seda piina on veel mitmeid kordi ees ootamas!

 

Protseduur 3: CelluSlim (3 korda).

Millega tegu: Kahekordse mittekirurgiline rasvaimu ja infrapuna lasersüsteem vähendab tselluliiti ja nahaalust rasvkudet, pinguldab nahka ning parandab selle elastsust ja verevarustust. Spetsiaalse aparaadiga esile toodavad madala sagedusega ultrahelilained mõjuvad rasvkoele, kutsudes selles esile nn kavitatsiooniefekti ehk mikromullikeste moodustumise. Need suurenevad mõõtmetes, pehmendavad rasva ning lõhestavad rasva rakukaitse membraani. Niisiis laguneb rasva säilitamise reservuaar ning selles kohas ei ole enam rasva ladestumine võimalik.

Kuidas läbi viiakse: Klient lamab kas kõhuli või selili, olenevalt mõjutatavatest keha piirkondadest (kõht, talje, „sangad,“ tuharad, reied, põlved, lõug, selg või käed), mida mööda „sõidetakse“ aparaadiga, mis nahka rütmiliselt otsekui näpistab ja vabastab. Kõhuli lamades antakse silmade kaitseks prillid, et infrapunavalgus silmi ei kahjustaks. Sarnaselt FatTherapy'ga on kõrvades kuulda kriiksuvat heli, mis võib kohati ebamugav tunduda. Protseduuri järel kantakse nahale salendavat kreemi.

Kestvus: 40–45 minutit.

Krista kommentaar: Olen juba ette valmistatud, et kõrvus taas kriiksuma hakkab. Kehakeskuse eri spetsialiste küsitlenud, tunnen end sedakorda juba kindlamalt ning jaksan uskuda, et vaatamata senikogematule helile ja enda ehmatavale tundlikkusele ei põhjusta hääl mingeid kõrvalnähte ega terviseprobleeme. Kohati suudan isegi ära unustada, et miski kõrvus piniseb ning keskendun vahelduseks, kuidas mööda kõhtu sõitev aparaat vaikselt mu pekkide kallal nakitseb.