Foto: Vida Press
Lapsed
31. märts 2017, 19:32

MIDA TEHA, kui lapsel jookseb nina verd (5)

Enamjaolt küll kahjutu, ent tüütu, lapse jaoks ehmatav ja sageli riiete pesuga lõppev ninaverejooks on kerge tulema, kui väikesed sõrmed ninna urgitsema poevad. Sciencenews.org selgitab, miks nina sageli mitu korda järjest verd jookseb ja mida oleks selle peatamiseks õige teha.

Ninaverejooks on laste seas üsna levinud ja enamasti kahjutu nähtus. Ninas on palju veresooni ja peamine verejooksude põhjustaja on lõikamata küüntega nina nokkimine. Sama verejooks võib mitme päeva jooksul korduda, kui väikesed veresooned ninas ei jõua taastuda (kui väike sõrm jälle ninna kipub). Millised on head meetodid verejooksu peatamiseks ja mida on parem vältida?

Ninad kipuvad verd jooksma hullemini külmadel aegadel, kui toa õhk on kuiv. Õhuniisutajat koju ostma ei pea, kui ei taha, aga aeg-ajalt soolveega nina loputamine ei tee paha.

Sageli vajutame verejooksu ajal valet kohta. Pigistame ninajuurt silmade lähedal, mis eriti ei aita. Õigem on pigistada just altpoolt, kus lapse sõrm veresoone tõenäoliselt katki tegi. Ütle lapsele, et ta hingaks natuke aega suu kaudu ja pigista nina otsa poolt.

Hoia lapse pead otse. Sa ei pea teda ettepoole kallutama ja kindlasti ära lükka teda tahapoole. Kui lapse pea taha lükata, voolab veri kurku, mis on tema jaoks mitte ainult ebameeldiv, vaid võib magu ärritada. Oksendamine ja ninaverejooks korraga on kombinatsioon, mida sa tõenäoliselt näha ei taha.

Ära puhasta nina vatitikkudega ja ära määri ninna vaseliini ega muid ollusi. See ei takista ninal veritsemast ja vatitikku ninna toppides võid verejooksu uuesti käima panna.

Lõika lapse küüned lühemaks ja looda, et ajaga õpib ta oma nina ettevaatlikumalt surkima.