KarastusjoogidFoto: Geidi Raud
Eesti uudised
5. aprill 2017, 16:33

Karastusjookide tootjad leiavad, et Euroopa kõrgeim maks on absurdne (6)

Valitsuse kava seada magustatud jookidele täiendav maks karistab tarbijaid ega ole sisuline lahendus rahvatervise parandamiseks, leiavad Eesti karastusjookide tootjad.

Selle põhiline eesmärk on lappida valitsuskoalitsiooni riigieelarvesse tekkinud eelarveauku, kommenteerib Karastusjookide Tootjate Liidu juhatuse liige Nele Normak valitsuse kava, edastas Karastusjookide Tootjate Liit.

Normaku sõnul on valitsuse kavandatud magustatud jookide maks konkurentsitult Euroopa kõrgeim, mis ületab isegi Soomes kehtestatud määrasid. "Meie hinnangul kallinevad 1,5-2liitristes pudelites olevate jookide hinnad üle 100 protsendi. Aktsiis saab olema suurem kui osadel lahjadel alkoholi sisaldavatel jookidel. Selline järsk maksutõus on ebaproportsionaalne ja tööstusharule hukatuslik,“ selgitas Normak, miks ollakse maksu vastu.

Kuigi ministeerium toob maksu kehtestamise ettekäändeks rahva tervise, siis on tähelepanuväärne, et karastusjoogid moodustavad vaid 6 protsenti Eesti inimeste päevasest kaloraažist. "Isegi siis, kui magusate jookide tarbimine väheneks kolmandiku, oleks see üksnes kaduvväike osa inimeste päevasest suhkru tarbimisest. Probleem on pigem inimeste toitumisalases teadlikkuses kui mõnes üksikus tootegrupis,“ rääkis Normak.

Kuna valitsuse plaanide tulemusena tasalülitatakse riigis terve tööstussektor ja luuakse kunstlikult ebavõrdsed tingimused, siis leiavad töösturid, et tegemist võib olla ebaseadusliku riigiabiga ja ei välistata Euroopa Komisjoni poole pöördumist.

Tootjate hinnangul muutub uue maksu valguses järjest tõsisemaks probleemiks ka piirikaubandus. Taani näol on võtta näide, kus kolmandik karastusjookide müügist liikus piirikaubandusse. Sama kogemus Belgias ja mujalgi.

"Eesti jaekaubanduse jaoks on piirikaubandus juba täna tohutu probleem. Kui valitsuse aktsiisipoliitika lisab Läti poolele veel magnetkaupu, siis kasvab probleem veelgi. Kahekordistuvad hinnad sunnivad jaekauplejaid oma marginaali kaitsmiseks tõstma ka teisi hindu ja see on täiendav karistus vähemkindlustatud Eesti peredele. Nemad ongi põhilised, kes selle poliitika kinni peavad maksma,“ sõnas Normak.

Eesti on väike turg - meil on ainult üks miljon tarbijat ja erinevate tootegruppide ründamine uute maksudega teeb elu kallimaks meie tarbijatele, vähendab meie tootjate rahvusvahelist konkurentsivõimet ja investeerimissuutlikkust. Ka riigi halduskoormus tõuseb.

Karastusjookide tootjad jäävad lootma, et valitsus läheneb küsimusele tasakaalukalt ning kaasab tootjad argumenteeritud dialoogi.