KALLIS VURTS: Riigieelarvet annab kallineva limonaadiga lappida küll, aga kas sellest ka rahvatervise parandamisel kasu tõuseb, näitab aeg.Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
6. aprill 2017, 04:00

VALITSUS OTSUSTAS: limonaadimaks tuleb, mahlad jäävad priiks! (46)

TERVISE ARENGU INSTITUUT: karastusjoogid pole eestlaste suurim suhkruallikas.

TERVISE ARENGU INSTITUUT: karastusjoogid pole eestlaste suurim suhkruallikas.

"Kõigile sõpradele soovitan Ratase valitsuse suhkrumaksust pääsemiseks koguda kasemahla – see on tänavu magusam kui eelmistel aastatel," ütleb endine rahandusminister Aivar Sõerd pärast magustatud jookide maksustamise kava heakskiitu valitsuskabinetis. 

Valitsuskabinet arutas eile hommikul magustatud jookide maksustamise kontseptsiooni ja uue maksu kehtestamist. Eesmärk on suunata tarbijaid kasutama tervislikumaid jooke ja mõjutada magustatud jookide tootjaid vähendama toodete retseptides suhkrut. Naturaalsed mahlad plaanitakse esialgu maksustamise alt välja jätta ning seoses sellega esitab valitsus riigiabiloa saamiseks vastava taotluse Euroopa Komisjonile. Heakskiidetud kontseptsiooni järgi on plaanis maksustada magusainega või lisatud suhkruga joogid, kus on suhkrut üle 5 grammi 100 milliliitri kohta. Suhkrut ja magusainet sisaldavate jookide täpsed maksumäärad selguvad pärast lisaanalüüse. Rahandusministeerium jätkab koostöös sotsiaalministeeriumiga maksukava väljatöötamist. Võrdluses teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega on Eestis täiskasvanute, eriti aga koolilaste rasvumise kasv viimastel aastatel olnud üks kiiremaid, väidab valitsus. Rahandusminister magusat läbimurret kommenteerida ei soovi. 

Edasi lugemiseks: