Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
7. aprill 2017, 11:20

Depressioon: kümme kummalist märki, et oled sellest ohustatud

Täna tähistatakse ülemaailmset tervisepäeva, mille sõnum on „Depressioon: räägime". Sestap on paslik meelde tuletada, et depressioon on väga levinud ja võib tabada igaüht igas eluetapis - Euroopas on lausa 40 miljonit depressioonihaiget. Et depressiooni on võimalik ravida, tuleb seda osata ära tunda. Ka iseendal.

Siin on välja toodud kümme olukorda, mis üha jälle kordudes kinnitavad, et sa oled depressioonist ohustatud.

1. Sa oled enesekindel ega karda midagi. Paljud inimesed hakkavad ligihiiliva masendusega võitlema nii, et käituvad vastupidiselt oma tunnetele, kirjutab Forbes. Depressioon tekitab abitust ja ambitsioonikad inimesed asuvad seda raevukamalt realiseerima auahneid plaane.

2. Sa võtad lõuna ajal üha enam napsi. Alkoholi tarvitamine tuimestab emotsionaalset valu. Paraku tekitab see ka sõltuvust ja sul on peatselt ühe haiguse asemel kaks häda küljes.

3. Sa ületähtsustad seda, kui hästi voodis hakkama saad. Soov võimalikult palju ja eri partneritega seksida viitab samuti sellele, et võid olla depressioonis ja otsid lohutust.

4. Sa ärritud kergesti. Masendus ja abitustunne muudavad tigedaks ning pisiasjad ajavad hulluks.

5. Sa ei suuda midagi tunda. Kurbuse asemel tundeid üldse maha surudes muutud zombie-laadseks olendiks. Võid küll ise eluga hakkama saada, kuid selline olukord hirmutab su sõpru ja lähedasi.

6. Sa ei suuda seltskondlikest üritustest loobuda. Pidudel ja olengutel käimine teeb tuju heaks. Kui sellest saab ainus päästerõngas, et sa kodus olle oma muremõtetesse ei upuks, on asi tõsine ja peaksid mõtlema, kuidas masendusest vabaneda.

7. Sa ei suuda keskenduda. Korduvad ja häirivad mõtted kimbutavad aeg-ajalt kõiki. Depressioonis inimesed ei suuda neid üldse kontrollida.

8. Sa ei suuda vastu võtta kiitust, komplimente ega inimeste pakutud abi. Kui kaaslaste kiitused või poolehoid jätavad külmaks, otsi kiiresti abi. Sul on depressioon.

9. Sa teed aina kõvemini tööd, kuid ei mõtle läbi, kuidas paremini töötada. Masenduses inimesed ei leia uusi ega nutikaid lahendusi.

10. Sa nutad ja naerad sobimatutel aegadel. Masenduseses inimeste emotsionaalne tasakaal on paigast ära.