Ülle Noodapere on Raeapteegi staažikas apteeker. Foto: Erakogu
Uudised
12. aprill 2017, 11:30

Raeapteek tähistab 595. sünnipäeva (3)

Tallinna vanalinnas asuv Euroopa vanim püsivalt samades ruumides tegutsenud Raeapteek tähistab sel nädalal oma 595. sünnipäeva. Tegemist on vanima järjepidevalt tegutseva meditsiiniasutusega Eestis.

Raekoja platsil asuval Revali Raeapteegil oli kunagi väga oluline roll – alates sellest, et oma asukoha tõttu raemaja vastas võeti just seal vastu tähtsaid otsuseid kuni selleni, et apteeki oma tervisehädadele ravimeid otsima läinud meremehed tõid sinna müüki igasugu huvitavat kaupa. Lisaks ravimitele sai Raeapteegist kunagi ka paberit, tinti, kalliskive, vürtse ja püssirohtu.

“Nüüd on aga meie kõige kuulsaimateks toodeteks Raeapteegi klarett ja martsipan, mille retseptid pärinevad 15. sajandist. Pea iga teine Raeapteegi külastaja valib endale just need suveniiriks kaasa,” avaldas Raeapteegi juhataja, proviisor Liivi Allikas.

Täku kabjad ja kõrvetatud siilid

Lisaks apteegile tegutseb Raeapteegis ka muuseum, kus saab tutvuda apteekri jaoks vajalike töövahenditega ning uurida ka näiteks kummalisi koostisosi, millest aastasadu tagasi ravimeid valmistati: prepareeritud hundisooled, jäneste südamed, vihmaussid õlis, põletatud mesilased, rästikurasv, kuivatatud kärnkonnad, pääsupesad, koerafekaalid, sokuveri, keldrikakanditega piiritus, konnakuduplaaster, täku kabjad, kõrvetatud siilid, värskete kanamunade koored.

Vaatamata põnevale väljapanekule on enamik apteegikülastajatest sellegipoolest Eestit külastavad välismaalased, sõnas Liivi Allikas. “Tegelikult tahaksime ka linnaelanikele tuletada meelde, et oleme olemas ja meie kogu täieneb pidevalt. Oleme väga meelitatud, et kuulume Tallinna vaatamisväärsuste TOP10sse, mida väliskülalised kindlasti külastada tahavad, aga veelgi toredam oleks, kui ka kohalikud inimesed meid leiaksid,” avaldas Liivi Allikas.

Õpitoad
Apteegi alumisel korrusel asub ajalooline laoruum, kus korraldatakse põnevaid töötubasid nii kooliõpilastele kui ka täiskasvanutele. Näiteks saab ravimtaimedest kokku uhmerdada erinevaid tõmmiseid, proovida martsipani meisterdamist ja teha palju muud huvitavat. 

Raeapteek tegutseb alates 15. sajandi algusest, teadaolevalt mainiti seda esmakordselt 8. aprillil 1422. aastal. Raeapteek on vanim samades ruumides järjepidevalt töötav tegevapteek Euroopas ja meditsiiniasutus Eestis, samas ka vanim ühes ja samas hoones järjepidevalt töötanud ettevõte Eestis. Sealt on alguse saanud Eesti Ajaloomuuseum, Eesti farmaatsiatehas, K.C.Fick`i fajansimanufaktuur ja teised väärikad asutused.