Tervise ja kaubanduskompleks asub Mustakivi tee ja Linnamäe tee nurgal.Foto: HEIKO KRUUSI
Eesti uudised
12. aprill 2017, 17:05

Lasnamäel tegutseb isevärki tervise- ja kaubanduskeskus (3)

Tulevast nädalast hakkab Lasnamäele Mustakivi tee ja Linnamäe tee ristmikule imekiiresti rajatud tervisemaja tegutsema täismahus.
Tervise ja kaubanduskompleks asub Mustakivi tee ja Linnamäe tee nurgal. Foto: HEIKO KRUUSI

Lasnamäel on seni olnud suurem arstimiskeskus Vene ajast pärit polikliinik, millest uuemal ajal sai perearstikeskus Medicum. Tallinna suurimas linnaosas on ka väiksemaid raviasutusi ja perearstipunte. Vene aja lõpus asuti enam kui 100 000 elanikuga linnaossa ehitama teist polikliinikut, sellest sai valmis vaid betoonkarkass. Laste ohtlikuks mängumaaks olnud poolik ehitis muudeti lõpuks killustikukuhjaks, nüüdseks märgivad seal, Priisle keskuse vastas, kunagise suuremõõdulise ehitise asukohta vaid rohust paistvad vundamendijäänused.

Endisele tühermaale Linnamäe tee 3 rajatud tervisemaja on hoopis isevärki ettevõtmine. Esiteks on see esimene ühiskondliku otstarbega hoone, mille erakapital rajas linna maale. Teiseks sai küllaltki mahukas ehitis valmis napi aastaga. Kolmandaks on tegu omalaadse kombinaadiga, kus peale kuuekordse tervisemaja on kaubanduskeskus, kohvik ja mahukas tervisekeskuse hoone.

Väikestele patsiendidele on oma ootenurk. Foto: HEIKO KRUUSI

Tervisemaja arendaja Capital Milli tegevjuhi Igor Mölderi sõnul on huvi olnud nii suur, et juba enne avamist oli kompleksi kõigile pindadele üürnikud leitud. Praeguseks on hoones tegutsemas hulk perearste, hambaarste ning mitmesuguseid kliinikuid. Eriarstid hakkavad vastu võtma enamasti järgmisest-ülejärgmisest nädalast, viimaseid töid tehakse ka esimesel korrusel olevas taastusravikeskuses, kus silma hakkab tervet ruumi täitev siniveeline bassein.

Teraapiline vesi ootab taastusekeskuse valmimist. Foto: HEIKO KRUUSI

Värske ehitise järele lõhnav keskus on juba täidetud sagivate patsientide ja asjalike meditsiinitöötajatega, teeninduspiirkonnaks loodetakse peale Lasnamäe näiteks Piritat, Koset ning isegi Viimsit. Hinnanguliselt on oodata igal aastal perearstide juurde 60 000 ja eriarstide juurde teist sama palju visiite.

Hambaarstidel on alati palju patsiente. Foto: HEIKO KRUUSI
Protseduuriõde Vladislava Privalihhina näitlikustab ajakirjaniku kaasabilt vereproovi võtmist. Foto: HEIKO KRUUSI

„Muidugi on tore. Töötasin Lasnamäe polikliinikus, hiljem Medicumis ligi 25 aastat, igati kena aeg oli. Aga nüüd tundsin, et soovin muutusi,” ütles perearst Jelena Kokorko, kui leidsime pärimiseks väikese pausi kahe patsiendi vastuvõtu vahel. „Patsiente on palju, enamikul on tavalised igakevadised kaebused – külmetushaigused, allergia. Ja nagu ikka, ligi pooled, kel pole tegelikult suurt midagi viga, kes leevendavad oma stressi ja selle pinnalt tulenevaid ebamääraseid kaebusi käiguga arsti juurde,” märkis doktor.

Lasnamäe tervisemaja (Linnamäe tee 3). Perearst Jelena Kokorko Foto: HEIKO KRUUSI

Ehitatakse aga juurde

Linnavalitsusel on tervishoiu vallas suured plaanid. Käivad ettevalmistused, et koondada 2024. aastaks suurde ja innovaatilisse Tallinna haiglasse kogu keskhaiglate tegevus aktiivravi vallas. Lähema aja kohta: lammutatud Mustamäe polikliiniku krundile Akadeemia tee 30 kerkib Lasnamäe omaga sarnase eraettevõtlusega seotud skeemi järgi Mustamäe tervisekeskus, kus saab vastuvõtupaiga hulk perearste, eriarste ning kus on ka taastusravi. Tallinna aselinnapea Merike Martinson teatas veel ühe uudise: „Kolmanda ja mitte vähem tähtsana nimetaksin Kopli polikliiniku renoveerimist moodsaks tervisekeskuseks, mille projekteerimine algab järgmisel aastal.” Nii kaob ajalukku Sõle tänava tõeliselt inetu ja halvas seisus hoone.