Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
13. aprill 2017, 18:16

Kuidas küüslauguga külmetushaiguste vastu minna (2)

Küüslauk on naturaalne ravivahend, mida kergemate tõbede puhul saab kasutada ravis, raskemate külmetusjuhtumite korral muu ravi toena. Kevade saabumisest hoolimata püsivad Eestis külmad ja sageli niisked ilmad, mis tervisele väga head ei ole. Kuidas küüslaugu abil ennast haigestumise korral turgutada?

Küüslaugul on antiseptiline ehk nakkusvastane mõju, mis aitab immuunsüsteemil tõsta kaitset erinevate viiruste vastu, kirjutab veebileht Home Remedies For Life. Ka on selles C-vitamiini ja küüslaugus peituv õli on looduslik rögalahtisti. Kuidas küüslauku külmetuse peletamiseks kasutada ning millistel juhtudel on parem küüslauku vähe või üldse mitte võtta?

1. Pigista küüslauguküüs natuke katki ja pista suhu nagu imemistablett.

2. Purusta küüslauguküüs, lase sel umbes veerand tundi seista, rösti viil saia, määri peale mett ja kata küüslaugutükikestega.

3. Haki 3 küüslauguküünt, pool sibulat, sellerivars ja 2 suurt tomatit, püreesta kõik koostisosad blenderis ja joo ära.

4. Tee küüslauguteed: selleks purusta 2 küüslauguküünt ja väike tükk ingverit ning sega need tassitäie kuuma vee hulka. Lase 10 minutit tõmmata ja kalla siis läbi õhukese sõela ümber. Joo tõmmis koos lusikatäie meega ära.

5. Valmista puljong, näiteks kanapuljong ja maitsesta seda nagu tavaliselt, kuid lisa juurde terve mugula jagu hakitud küüslauku.

Millal tasub küüslauguga ettevaatlik olla?

Ära pista küüslauguküüsi endale ninna! See kuivatab nina limaskesta ja võib luua soodsa keskkonna bakteritele või põhjustada ninaverejooksu.

Küüslauk on loomulik verelahjendaja, seega ei tohiks seda teiste verevedeldajatega koos võtta. Küüslauk alandab ka glükoositaset ja suurendab insuliini eritumist. Kui võtad veresuhkrut alandavaid ravimeid, peaksid küüslauguga ettevaatlik olema.